kaminis3

Σημεία παρέμβασης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την Ημερίδα για το Δίκτυο Αλληλεγγύης, στο υπνωτήριο Αστέγων της οδού Αλικαρνασσού.  

Η δημιουργία Δομής Υποστήριξης Αστέγων (Υπνωτηρίου) εντάσσεται στον συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Αθηναίων για τη διαχείριση της κοινωνικής κρίσης, που υπήρξε για εμάς από την αρχή, πολιτική προτεραιότητα μέγιστης σημασίας.

Πρόκειται για δομή πρωτοποριακή: πρώτη φορά ο Δήμος Αθηναίων ανταποκρίνεται σε μια ανάγκη πιεστική ,που μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την κοινωνική συνοχή της πόλης, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της.

 Η δομή είναι απόρροια έρευνας για τους αστέγους και καταγραφής. Έρευνα για την οποία, πρώτη φορά, οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου βγήκαν από τα γραφεία για να συναντήσουν την κοινωνία στον δρόμο - εκεί όπου υποφέρει περισσότερο.

 Για την υλοποίησή της Δομής Υποστήριξης Αστέγων, αξιοποιήθηκαν πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, που διοχετεύονται στην Ελλάδα μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας. Η λειτουργίας της έγινε εφικτή χάρη στη σταθερή, συνεχή και δοκιμασμένη συνεργασία με εξειδικευμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, έτσι ώστε να παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους αστέγους, που θέλουν να κάνουν απλώς ένα μπάνιο, ή να φάνε, ή και να κοιμηθούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη συνεργασία από την πλευρά τους, συντονίζει η ΚΛΙΜΑΚΑ.  

Η δομή Υποστήριξης Αστέγων λειτουργεί σε κτίριο που παρέχει ο Δήμος, στο οποίο καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα για την υποστήριξη των αστέγων. Τροφοδοτεί επίσης με 100 μερίδες φαγητό καθημερινά το κοινωνικό συσσίτιο. Η δομή μπορεί να φιλοξενεί 50 άτομα, και διαθέτει ξεχωριστούς χώρους για άνδρες, γυναίκες και οικογένειες.

Να υπενθυμίσουμε, ότι η δημοτική αρχή παρέχει καθημερινά 1400 μερίδες σε άστεγους και άπορους συμπολίτες μας. Διασφαλίζει επίσης καθημερινό φαγητό σε 1300 μαθητές -εκτός του Δημοτικού Βρεφοκομείου.

Επιστρέφοντας στο Υπνωτήριο : αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου Δικτύου δομών οι οποίες θα παρουσιαστούν σήμερα, με κεντρικό στόχο την άμεση αντιμετώπιση της Φτώχειας.Οι Κοινωνικές Δομές που αναπτύσσονται είναι οι ακόλουθες:

·        Γραφείο Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με την ΚΛΙΜΑΚΑ

·        Ανοιχτό κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων, σε συνεργασία με την PRAKSIS.

·        Δομή παροχής συσσιτίου, σε συνεργασία με την EQUAL SOCIETY.

·         Υπνωτήριο σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

·        Κοινωνικό φαρμακείο σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου.

Στόχος του Δικτύου είναι αρχικά η ενδυνάμωση και στη συνέχεια η κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικά ατόμων -ειδικότερα των αστέγων και των ευρισκομένων σε κατάσταση φτώχειας στο Δήμο Αθηναίων. Στη δομή συμμετέχουν και κοινωνικοί λειτουργοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν να πάρουν το ιστορικό των ωφελουμένων αστέγων και να τους παρέχουν ψυχολογική στήριξη.

Παράλληλος στόχος μας και ιδιαίτερα σημαντικός, είναι να δημιουργηθούν 28 νέες θέσεις απασχόλησης για νέους έως 30 ετών, που θα προσληφθούν για τις ανάγκες λειτουργίας των Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας.

 Μιλώντας ειδικότερα για το Υπνωτήριο : όταν στις αρχές του 2012  διεκδικήσαμε την δημιουργία του δικτύου Δομών από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, υπολογίζαμε περισσότερα από 50 σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου έβρισκαν καταφύγιο πολίτες που δεν διαθέτουν στέγη.

Δυστυχώς στο διάστημα που μεσολάβησε,  το φαινόμενο αυτό  εντάθηκε. Η πλέον πρόσφατη έρευνα που διεξήγαγε ο ΚΥΑΔΑ το καλοκαίρι του 2013, έδειξε ότι το 73% των αστέγων που καταγράφτηκαν μένει πλέον στους δρόμους γύρω από το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Φίλες και φίλοι,

Μπροστά στις – δυστυχώς - σταθερά διογκούμενες ανάγκες ενός αυξανόμενου αριθμού συμπολιτών μας, ο δήμος Αθηναίων  επιζητά και αξιοποιεί κάθε δυνατή ευκαιρία και τρόπο, για να προσφέρει την αποτελεσματική και έμπρακτη στήριξη του. Έχοντας, βεβαίως, ως  σταθερή επιδίωξη την αναστροφή αυτής της κατάστασης.

Για το λόγο αυτό, με πόρους που διεκδικήσαμε και πήραμε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», προχωρήσαμε στην διεύρυνσή του Δικτύου Δομών για την αντιμετώπιση της Φτώχειας, εντάσσοντας τέσσερις επιπλέον δομές:

·        Ένα δεύτερο κέντρο ημερήσιας υποδοχής αστέγων

·        Μια επιπλέον δομή παροχής συσσιτίου

·        Ένα επιπλέον Γραφείο Διαμεσολάβησης και καταγραφής των αστέγων της πόλης

·        Ένα ξενώνα διαμονής αστέγων που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση

Για την λειτουργία των δομών αυτών υπήρξε πρόσκληση από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης της Αναπτυξιακής μας Εταιρείας, κατατέθηκαν προτάσεις και τη στιγμή αυτή βρισκόμαστε στη φάση της αξιολόγησής τους. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο οι δομές αυτές θα έχουν στελεχωθεί και θα έχουν καταστεί λειτουργικές.

Να υπενθυμίσουμε εδώ επίσης, ότι παράλληλα με τις δράσεις και πρωτοβουλίες για τους αστέγους συμπολίτες μας, υπεγράφη από το Δημοτικό Συμβούλιο ο κανονισμός του Προγράμματος Κοινωνικής Κατοικίας. Το πρόγραμμα προσφέρει σε άτομα ή και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες επισφαλούς κατοικίας, τη δυνατότητα να στεγαστούν σε διαμερίσματα (και όχι ξενώνες), επιτρέποντάς τους έτσι να επικεντρωθούν στην προσπάθειά για εργασιακή επανένταξη.

Οι καιροί μπορεί να είναι δύσκολοι, αλλά και εμείς στο δήμο της Αθήνας, ήμασταν και είμαστε παρόντες. Στο πλευρό όσων το έχουν μέγιστη ανάγκη. Συντονίζοντας και συνεργαζόμενοι με όσους θέλουν να βοηθήσουν. Με κοινωνική ευαισθησία, αίσθηση ευθύνης και σεβασμό στην αξιοπρέπεια του άλλου – όχι με φανφάρες ή λαϊκισμούς και τρόπους που πληγώνουν.

Περάσαμε από την φιλανθρωπία στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια, με σοβαρότητα και δουλειά. Δημιουργώντας νέα προγράμματα. Εξορθολογίζοντας και αναδιαρθρώνοντας τις υφιστάμενες κοινωνικές δομές. Εξασφαλίζοντας νέες πηγές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και ιδιωτικούς πόρους και ενεργοποιώντας την Κοινωνία των Πολιτών.

Κρατήσαμε την πόλη όρθια, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Σε ένα καλύτερο μέλλον, με στόχο την αναστροφή της σημερινής δύσκολης συγκυρίας. Μέχρι τότε – αλλά και τότε - ο δήμος θα είναι εκεί, όπου ορίζουν οι θεσμοί και η δημοκρατία: δίπλα σε όλους τους δημότες. Δίπλα σας!

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 13/02/2014 - 20:05

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.