megatv

Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην τηλεόραση του ΜΕΓΚΑ και τους δημοσιογράφους Μανώλη Αναγωστάκη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.

Για τις υποψηφιότητες στις δημοτικές εκλογές:

Γ, ΚΑΜΙΝΗΣ: Βλέπουμε αυτή τη στιγμή, και το βλέπουμε και στις ευρωεκλογές, ότι υπάρχει μια πολυδιάσπαση στο πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι μια ένδειξη κρίσης του πολιτικού συστήματος και βλέπουμε ότι υπάρχουν και διασπάσεις και στο εσωτερικό των κομμάτων. Το βλέπουμε και στην Αθήνα, το βλέπουμε και στη Θεσσαλονίκη. Το κομματικό σύστημα περνάει την κρίση του, θα ανασυντεθεί στη συνέχεια. Αλλά, οι επικείμενες εκλογές θα είναι εκλογές που θα μας δείξουν ακριβώς αυτό το σύμπτωμα της πολυδιάσπασης του κομματικού μας συστήματος και του πολιτικού γενικότερα.

Για την εικόνα της πόλης της Αθήνας

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Για να μπεις σ' αυτήν την πόλη και σ' αυτόν τον δήμο, στην κατάσταση που βρίσκονταν, θα έπρεπε να το κάνεις με έναν τρόπο, κι ας μη θεωρηθεί μικροαστικό αυτό, νοικοκυρεμένο. Πρέπει να χτίσεις τα θεμέλια. Η κρίση στην οποία βρέθηκε η πόλη, ουσιαστικά από τα γεγονότα του 2008 και μετά, είναι μια κρίση που έδειξε ότι μέσα από δεκαετίες η πόλη παρήκμαζε. Δεν μπορείς να μπεις και να τα κάνεις όλα μαζί. Θα μπεις και θα βάλεις μια τάξη. Θα βάλεις θεμέλια. Εδώ έχουμε να την ξαναφτιάξουμε την Αθήνα. Επομένως, όταν πας να φτιάξεις κάτι, αρχίζεις από τα θεμέλια. Και το θεμέλιο το πρώτο είναι να εξυγιάνεις το δήμο. Γιατί ο δήμος είναι το εργαλείο παρέμβασης στην πόλη. Τι να το κάνω εγώ, να έχω ένα δήμο χρεοκοπημένο και να πάω ν' αλλάξω μια ζαρντινιέρα. Αυτό που πρέπει ν'αλλάξει στην εικόνα της πόλης, είναι, πρώτα απ' όλα, να φέρεις λεφτά. Λεφτά δεν υπήρχαν. Λεφτά φέραμε. Φέραμε 120 εκ. για έργα για στην πόλη. Ότι αυτή τη στιγμή εγώ δεν κόβω κορδέλα δεν είναι μόνο θέμα ιδιοσυγκρασίας αλλά οφείλεται και σε κάτι πάρα πολύ απλό. Σε μια κανονική χώρα κάτι βρίσκεις, κάτι παραλαμβάνεις απ' τους προηγούμενους, κάτι αφήνεις και εσύ στους επόμενους. Εγώ βρέθηκα σε ένα δήμο και έπρεπε ν' αρχίσω από το μηδέν. Το λέω στην κυριολεξία, από το μηδέν. Έπρεπε, πρώτα απ' όλα, να βρεθούν λεφτά, άρα έπρεπε να γίνουν οικονομίες. Έπρεπε να βρω λεφτά για έργα, άρα έπρεπε να φέρω ευρωπαϊκούς πόρους. Και τώρα αυτή τη στιγμή γίνονται έργα και έχουν γίνει έργα για τα οποία έχουμε χρόνο μπροστά μας να μιλήσουμε.

Για την ερήμωση του εμπορικού κέντρου της Αθήνας

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Δεν είναι τέλεια η Αθήνα, ούτε έχει και μια εικόνα που απολύτως μας ικανοποιεί και μας αρέσει. Είμαι ευχαριστημένος και μάλλον είμαι περήφανος για τη δουλειά που έχουμε κάνει. Ρίξαμε τις βάσεις, ούτως ώστε η Αθήνα να απογειωθεί, εφόσον και η χώρα πάει κάπως καλύτερα, μέσα στην επόμενη πενταετία. Γι αυτό είμαι περήφανος.

Για το θέμα της διαφάνειας στο ληξιαρχείο του δήμου της  Αθήνας και το πρόγραμμα "Ψηφιακή Αθήνα":

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο δήμος Αθηναίων είναι ο μοναδικός δήμος στη χώρα απ' όπου από το σπίτι σου ηλεκτρονικά μπορείς να κάνεις ογδόντα συναλλαγές με το δήμο. Μπορεί ο πολίτης να απευθυνθεί στα επτά Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη(ΣΕΔ), που έχουμε δημιουργήσει σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα. Ο δήμος Αθηναίων έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο τον προϋπολογισμό του και ο προϋπολογισμός ενημερώνεται σε ζωντανό χρόνο και μπορείτε να βλέπετε τι εισπράττουμε και τι ξοδεύουμε και σε συνδυασμό με τη "Διαύγεια", που έχει όλες τις αποφάσεις του δήμου, μπορείτε να κατεβάσετε τα στοιχεία γιατί είναι ανοιχτό λογισμικό και μπορείτε να τα επεξεργαστείτε και να δείτε που πληρώνει ο Καμίνης, ποιους πληρώνει. Εδώ δεν είναι μόνο οικονομική διαχείριση. Είναι διαφάνεια και ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Για την κίνηση ¨Ποτάμι¨ του Σταύρου Θεοδωράκη

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Ομολογώ δεν είχα τον καιρό ακόμη να διαβάσω τη διακήρυξη. Θεωρώ ότι το γεγονός ότι βγαίνει ένας ακόμη άνθρωπος και διεκδικεί την εμφάνιση του σ' αυτό τον χώρο της κεντροαριστεράς, δεν είναι κάτι κακό. Δεν το βλέπω καθόλου αρνητικά. Στο πολιτικό σύστημα, το καινούριο, γιατί είναι φανερό ότι προς τα εκεί πηγαίνουμε, δεν θα βγει από παρθενογένεση. Θα υπάρξει και μια παρουσία του παλιού. Καλό είναι όσοι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν κάτι καλό να πουν, να βγουν μπροστά και να το πουν. Και θα πρέπει να υπάρξει κάποια στιγμή μια σύνθεση. Δεν βλέπω να υπάρχει τώρα, μέχρι τις ευρωεκλογές, θα υπάρξει μετά. Αλλά επειδή θα είμαστε διαρκώς, από δω και πέρα, σε κυβερνήσεις συνεργασίας, ο χώρος αυτός ο οποίος θα λειτουργεί ως ένας χώρος που θα αποσοβεί τις κάθετες αντιπαραθέσεις και τις εντάσεις. Πρέπει να υπάρχει.

Για τη φράση ¨διαχειριστής πολυκατοικίας¨

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: Εμένα με είπαν "διαχειριστή της πολυκατοικίας". Το να κάνεις αυτό που θα έπρεπε να έχει κάνει όλη η χώρα, να μαζέψεις τα οικονομικά του χώρου που σου εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, του δήμου της Αθήνας, και να ρίξεις τα θεμέλια για την αυριανή Αθήνα. Μακάρι να είχαν τέτοιους "διαχειριστές πολυκατοικίας" και οι κυβερνήσεις που πέρασαν και δεν θα είχαμε τα χάλια που βρισκόμαστε τώρα. Σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ότι είναι καλό για την Αθήνα που δεν υπάρχουν ακόμη αντιπαραθέσεις. Σε πολιτικό επίπεδο, να καθίσουμε να τα συζητήσουμε. Γιατί κάποια στιγμή να καθίσουμε να συζητήσουμε κι αυτά που λέει ο κ.Σακελλαρίδης, αυτά που λέει ο κ. Σπηλιωτόπουλος ή ο κ. Κακλαμάνης, θα κριθούμε όλοι για ό,τι έχουμε κάνει. Ο καθένας έχει την προσωπική του διαδρομή.

Ημερομηνία: 
Δευ, 03/03/2014 - 18:05

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.