realfm

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό REALfm και τους δημοσιογράφους Κώστα Χαρδαβέλα και Αγγελική Λαζού.

ΔΗΜ: Κύριε δήμαρχε, στις δημοσκοπήσεις είστε μπροστά, το έργο σας το βλέπουμε, το ζούμε μάλλον, εγώ όποτε κατεβαίνω στην Αθήνα πραγματικά χαίρομαι μιαν άλλη ανθρώπινη Αθήνα επιτέλους. Τι έχετε αφήσει στη μέση και τι θα κάνετε για να πείσετε τον κόσμο να σας ψηφίσει;

Γ. Καμίνης: Πάρα πολλά πράγματα είναι στην μέση για δύο λόγους :ο πρώτος είναι οτι έχουμε μια πάρα πολύ μικρή θητεία, είναι κατ´ εξαίρεση μικρότερη από 3,5 χρόνια, γιατί όταν έφτιαχναν τον Καλλικράτη, είχαν την ιδέα να συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις Ευρωεκλογές οι δημοτικές εκλογές. Το δεύτερο είναι, ότι επειδή ως γνωστόν λεφτά δεν υπήρχαν, έπρεπε να φέρουμε λεφτά για να κάνουμε έργα. Και για αυτό έτρεξα από την πρώτη στιγμή να εξασφαλίσω ευρωπαϊκούς πόρους. Ξέρετε, αυτό δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη.

ΔΗΜ: Τώρα λεφτά υπάρχουν, κ. δήμαρχε; Χωρίς επιβάρυνση των δημοτών, αυτό δεν εννοείτε κ. Καμίνη;

Γ. Καμίνης: Υπάρχουν 120 εκατομμύρια, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση των δημοτών, των φορολογουμένων πολιτών. Είναι ευρωπαϊκοί πόροι, που τρέξαμε και φέραμε. Αυτή την στιγμή δουλεύουμε, γιατί πρέπει να έχουμε τις προτάσεις μας έτοιμες πάρα πολύ σύντομα, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Αυτό, ξέρετε, δεν έχει ξαναγίνει στο δήμο της Αθήνας.

ΔΗΜ: Σε ποιούς τομείς θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα;

Γ. Καμίνης: Σε έργα ανάπλασης συγκεκριμένων πλατειών, πεζοδρομήσεις κτλ, είναι όμως και 27 εκατομμύρια που κατευθύνονται στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, για να ανοίξουν δουλειές στην πόλη. Αρκετοί πόροι πηγαίνουν στο κοινωνικό έργο, για τα συσσίτιά μας, για Ξενώνες Αστέγων, για τα παιδιά του δρόμου, τις κακοποιημένες γυναίκες, για όλα αυτά τα ζητήματα.

ΔΗΜ: Για την ασφάλεια προβλέπεται κάποιο πόσο κ. Δήμαρχε; Δεν υπάρχει πια και δημοτική αστυνομία...

Γ. Καμίνης: Αυτό ήθελα να πω. Τα κάνανε μαντάρα. Μας πήραν τη δημοτική αστυνομία, το οποίο σημαίνει ότι μειώθηκε το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών. Φυσικά το υπουργείο Δημόσιας Τάξεως κάνει ό,τι μπορεί, αλλά αυτό δεν φτάνει. Έχει ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα φωτισμού της πόλης, που όχι μόνο θα φωτίσει όλη η πόλη - για ευρωπαϊκούς πόρους μιλάμε - αλλά δημιουργείται και κέντρο ελέγχου του φωτισμού της πόλης. Θα μπορούμε πια να βλέπουμε ηλεκτρονικά που πάσχει ο φωτισμός της.

ΔΗΜ : Αυτό είναι πάρα πολύ καλό...

Γ. Καμίνης: Από εκεί και πέρα, στενή συνεργασία με το υπουργείο Δημοσίας Τάξης.

ΔΗΜ: Πάντως, μου δίνετε την αίσθηση ότι ανησυχείτε σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφαλείας στην Αθήνα.

Γ. Καμίνης: Ο πρώτος που ανησυχεί είναι ο κόσμος. Μπορώ να σας πω ότι η κατάσταση στον τομέα της ασφαλείας, αυτό το λένε όλοι όσοι γνωρίζουν την πόλη, έχει αισθητά βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό.

ΔΗΜ : Βεβαίως.

Γ. Καμίνης: Όπως και να το κάνουμε όμως, πρέπει να το τονώσουμε αυτό το αίσθημα της ασφαλείας. Είναι γεγονός ότι πολλές γειτονιές της Αθήνας έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει την καινούργια πραγματικότητα, δεν έχει συνηθίσει το γεγονός ότι στην γειτονιά του μένουν, λόγου χάρη πάρα πολλοί αλλοδαποί, ακόμα και αν δεν συμβαίνει τίποτα, ξέρετε. Γιατί γίνανε τα πράγματα πολύ γρήγορα, πολύ ξαφνικά, χωρίς προγραμματισμό και χωρίς καμία πολιτική ενσωμάτωσης. Οπότε την ανησυχία του κόσμου την καταλαβαίνω, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε τον κόσμο στην τσίτα.

ΔΗΜ: Δεν ανησυχούσαν βέβαια στο παρελθόν τόσο με το στοιχείο  των αλλοδαπών στις γειτονιές, έτσι δεν είναι κ. δήμαρχε; Τελευταία έχει ενταθεί η ανησυχία...

Γ. Καμίνης: Ξέρετε, αν πάμε πίσω, ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90, θα δούμε οτι από τότε υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία. Έκτοτε εισέρευσαν στη χώρα πάρα πολλοί μετανάστες, χωρίς να έχουν τα νόμιμα χαρτιά. Φυσικά έχει μειωθεί ο αριθμός τους, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να μπει μια τάξη σε αυτήν την ιστορία. Εγώ για τους μετανάστες, το λέω διαρκώς: οι άνθρωποι που βρίσκονται χρόνια στην Ελλάδα, που έχουν ενταχθεί, που τα παιδιά τους πηγαίνουν σχολείο, που εργάζονται κανονικά, πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να προωθούμε την κοινωνική τους ενσωμάτωση. Οι άνθρωποι που δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα, θα πρέπει κάποια στιγμή να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους εγκαταλείψουμε στην τύχη τους. Πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης των χωρών από τις οποίες προέρχονται, ώστε να τους δεχθούν και πάλι. Σε διαφορετική περίπτωση, κακά τα ψέματα, θα ζούμε διαρκώς με τη λογική της Ευρώπης ως πολιορκημένου φρουρίου. Και αυτό δεν μπορεί να το αντέξει η Ευρώπη. Θέλει μια συνολική μεταναστευτική πολιτική.

ΔΗΜ : Τα δείγματα της Ευρώπης μέχρι τώρα, είναι οτι περισσότερο μας διοχετεύουν λαθρομετανάστες παρά μας βοηθάνε στην επίλυση του προβλήματος.

Γ. Καμίνης : Έχετε δίκιο. Αλλά και την βοήθεια αυτή που μας έχουν δώσει δεν την έχουμε αξιοποιήσει. Υπήρχαν πάρα πολλά λεφτά που η Ελλάδα θα μπορούσε - με προγραμματισμό - να αξιοποιήσει για τη λειτουργία της Frontex, για τον έλεγχο των συνόρων, για την ενσωμάτωση των μεταναστών αλλά και για το θέμα του ασύλου. Γιατί μην ξεχνάμε, πολλοί είχαν έρθει να ζητήσουν άσυλο. Αν το είχαν πάρει αυτοί που το δικαιούνταν, πολύ πιθανόν δεν θα ήταν στη χώρα αυτήν την στιγμή. Το πιο πιθανόν είναι ότι θα είχαν πάει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να βρουν τους συγγενείς τους. Οπότε, έχουμε τεράστια ευθύνη και εμείς. Φυσικά, έχει και η Ευρώπη.

ΔΗΜ : Για να μιλήσουμε και λίγο πολιτικά. Τελικά, ποιανού κόμματος εκλεκτός είστε;

Γ. Καμίνης : Να πω κάτι. Δεν αισθάνομαι και δεν είμαι εκλεκτός κανενός κ. Χαρδαβέλα.

ΔΗΜ: Ήταν ερώτημα προβοκάτορα αυτό...

Γ. Καμίνης: Την ανεξαρτησία την διαφύλαξα, ως κόρη οφθαλμού, όλα αυτά τα χρόνια που ήμουν δήμαρχος. Ήμουν οχτώ χρόνια Συνήγορος του Πολίτη. Η υγιής απόσταση από τα κόμματα - και θα εξηγήσω τι εννοώ με αυτό - είναι γραμμένη στο DNA μου. Είχα εκλεγεί από όλα τα κόμματα, ήμουν υποχρεωμένος να λειτουργώ πάντοτε σε συνθήκες κομματικής ανεξαρτησίας. Δεν θα έρθω τώρα εγώ αυτήν την ανεξαρτησία να την διακυβεύσω. Δεν το έκανα τρία χρόνια που είμαι δήμαρχος, φυσικά δεν πρόκειται να το κάνω ούτε τώρα.

ΔΗΜ : Άρα δεν σας ενδιαφέρει ποιος θα σας υποστηρίξει, εσείς θέλετε να απευθυνθείτε στον Αθηναίο πολίτη, να μιλήσετε με το έργο σας.

Γ. Καμίνης : Εξ αρχής, έτσι πολιτεύθηκα. Από την Άνοιξη, όταν δήλωσα ότι θα διεκδικήσω την ανανέωση της εμπιστοσύνης των συμπολιτών μου, είπα οτι θα είμαι υποψήφιος, χωρίς να ζητήσω την άδεια κανενός ούτε βεβαίως χρίσμα επεδίωξα. Από εκεί και πέρα, αν έρχονται διάφορα κόμματα και δηλώνουν την στήριξή τους και εφόσον είναι δημοκρατικά κόμματα, η στήριξή τους είναι ευπρόσδεκτη. Αλλά πέραν τούτου, ουδέν.

ΔΗΜ : Τις δημοσκοπήσεις τις ξέρουμε όλοι μας, εμφανίζεστε πρώτος, εμφανίζεται δεύτερος ο ´Άρης Σπηλιωτόπουλος, πεσμένος ο φίλος μας του ΣΥΝ κτλ. Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, πιστεύετε οτι μπορεί να είναι και μια φωτογραφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας;

Γ. Καμίνης: ´Οχι, δεν το νομίζω αυτό. Σύμφωνα με τις μετρήσεις διατηρώ προβάδισμα, χωρίς να έχω καμία σύνδεση με κόμμα. Αυτό που βλέπω αυτή τη στιγμή από τη φωτογραφία της στιγμής, όχι δεν θα είναι αυτό. Τώρα, το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα το δούμε, γιατί όπως γνωρίζουμε έχουμε τρεις μήνες μπροστά μας και είναι δρόμος αντοχής αυτές οι εκλογές. Δυστυχώς, είχαμε το κακό, με μια πολύ μικρή θητεία να έχει αρχίσει πολύ νωρίς η προεκλογική εκστρατεία.

ΔΗΜ : Τελικά ποιόν προτιμάτε να έχετε αντίπαλο στον β´ γύρο;

Γ. Καμίνης: Δεν έχω προτίμηση και δεν με ενδιαφέρει. Όχι γιατί είναι κάτι που γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. Δεν με απασχολεί και λογικό είναι να μην με απασχολεί, γιατί είμαστε πάρα πολύ νωρίς.

ΔΗΜ: Και ούτως ή άλλως την επόμενη μέρα θα κληθείτε να δουλέψετε με αυτούς τους ανθρώπους, έστω και από την αντιπολίτευση θα πρέπει να συνεργαστείτε μαζί τους.

Γ. Καμίνης: Πιστεύω στη δημοκρατία και στη δημοκρατία της συναίνεσης, χωρίς αυτό να σημαίνει οτι υποστέλλουμε τις διαφορές μας. Η χώρα όμως είναι σε τέτοια κατάσταση που χρειάζεται συναίνεση και φυσικά όχι μόνο στα δημοτικά πράγματα, αλλά και στο εθνικό επίπεδο. Αν το καταλάβουμε αυτό, θα έχουμε κάνει πάρα πολλά βήματα μπροστά.

ΔΗΜ: Συνήθως, ο δήμος της Αθήνας προετοιμάζει τους επόμενους πολιτικούς άνδρες με την έννοια στελεχών κυβερνήσεων. Έχετε εσείς μια τέτοια βλέψη;

Γ. Καμίνης : Αυτό που λέτε ήταν μια στρέβλωση τελικά, κ. Χαρδαβέλα. Δυστυχώς βλέπω ακόμα να υπάρχει αυτό το φαινόμενο γιατί βλέπω κομματικούς υποψηφίους να μην κάνουν καν τον κόπο να δηλώσουν, εν πάση περιπτώσει, το ενδιαφέρον τους για τον δήμο και να παραιτηθούν από τη βουλευτική τους έδρα. Μέχρι στιγμής έχουμε ζήσει δύο περιπτώσεις κομματικής ιδιοτέλειας στον δήμο της Αθήνας: η περίπτωση της ΝΔ, που περιέφερε τον δίσκο της υποψηφιότητας και τον απέρριπταν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί και τελικά κατέληξαν στον κ. Σπηλιωτόπουλο, το οποίο είναι ταπεινωτικό, όχι για τον άνθρωπο, αλλά για το πως έγινε η διαδικασία. Το δεύτερο είναι, ότι, όντας βουλευτές, οι άνθρωποι αυτοί δεν δείχνουν ότι είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν το παραμικρό ρίσκο για την Αθήνα. Η ρητορική τους είναι ¨αγαπάω την Αθήνα, είμαι ερωτευμένος με την Αθήνα¨, αλλά το ρίσκο που κάθε αγάπη πραγματική και κάθε έρωτας επιβάλει, δεν το παίρνουν.

ΔΗΜ : Θα ήθελα να ρωτήσω στο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης, με την καθαριότητα τι θα γίνει και όχι τόσο στο κέντρο κέντρο, αλλά ας πούμε η Πατησίων που έχει ερημώσει, τα μαγαζιά έχουν κλείσει, γίνονται διάφορα εκεί την νύχτα, εκεί έχετε ένα πρόγραμμα για αυτές τις περιοχές που παραμένουν υποβαθμισμένες;

Γ. Καμίνης: Υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο που υλοποιείται. Δώσαμε έμφαση στο θέμα της καθαριότητας και συμβαίνουν πράγματα σε τρία επίπεδα: το πρώτο είναι ότι έχει αρχίσει η τοποθέτηση, σε είκοσι σημεία της πρωτεύουσας, μεγάλων βυθιζόμενων κοντέινερ που συμπιέζουν τα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει ότι, μέχρι τον Απρίλιο, αρχίζει σταδιακά και η παράλληλη απομάκρυνση 800 πράσινων κάδων από την πόλη. Το δεύτερο είναι στην ανακύκλωση. Σε 50 σημεία της πόλης, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους, τοποθετούνται τετραπλοί κάδοι ανακύκλωσης, που θα ρίχνουμε σε ξεχωριστές εισδοχές, το χαρτί, το αλουμίνιο, το γυαλί, το πλαστικό. Το τρίτο μεγάλο έργο στο ζήτημα των σκουπιδιών, είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στα όρια με τον δήμο του Αιγάλεω. Οι δυο Δήμοι θα οδηγούν τα απορριμματοφόρα τους εκεί, από εκεί θα συμπιέζονται τα σκουπίδια και θα φεύγουν με μεγάλες νταλίκες για το χώρο απόθεσης. Έργο πολύ σημαντικό για το Λεκανοπέδιο, όχι μόνο για την Αθήνα. Από εκεί και πέρα, αυτή είναι η αρχή. Προχωράμε και στην ανακύκλωση στην πηγή. Προστασία του περιβάλλοντος αλλά και εξοικονόμηση χρημάτων. Τόσα χρόνια σπαταλάγαμε λεφτά. Τα απορρίμματα είναι κέρδος για τους δήμους.

ΔΗΜ: Δυο τρία ερωτήματα γιατί μας έχουν κατακλύσει οι Αθηναίοι με τα ερωτήματά τους. Ο κ. Καμίνης μπορεί να πει τι θα κάνει για τα αδέσποτα και το καταφύγιο στα Μέγαρα;

Γ. Καμίνης : Για τα αδέσποτα και το καταφύγιο στα Μέγαρα, προώθησα μια τροπολογία στον κ. Τσαφτάρη -και θα την υιοθετήσει- ώστε το καταφύγιο να μπορέσει να λειτουργήσει νομίμως. Το πρόβλημα ανέκυψε γιατί το καταφύγιο, που είχαμε αποδεχθεί ως δωρεά, με τις αυστηρές προδιαγραφές του νόμου που ήρθε εκ των υστέρων, δεν μπορούσε να λειτουργεί νόμιμα. Οπότε, πιστεύω οτι το καταφύγιο θα λειτουργήσει σύντομα κανονικότατα.

ΔΗΜ : Η κ. Ελπίδα ρωτάει, περνάτε από την Πατησίων, Κολιάτσου το βράδυ; Ρωτήστε τον κ. Καμίνη για την πιάτσα έγχρωμων γυναικών και μετά μιλάμε για έργο...

Γ. Καμίνης: Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει παράνομο πορνείο στην Αθήνα και ο δήμος να μην το σφραγίσει, με τη συνδρομή της Αστυνομίας. Αλλά πρέπει την δουλειά μας να την κάνουμε όλοι. Εν πάση περιπτώσει, εγώ λέω, ας μου δώσουν τις αρμοδιότητες, τις πραγματικές, και να απολογούμαι και γι΄ αυτά. Μου θίγουν ζητήματα, για τα οποία ο Δήμος δεν είναι υπεύθυνος, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεριζώσουμε τα προβλήματα.

ΔΗΜ: Όπως ανοίξαμε με μια προβοκατόρικη ερώτηση, έτσι θα κλείσουμε. Σγουρός ή όχι;

Γ. Καμίνης: Με τον κ. Σγουρό συνεργάστηκα πολύ καλά.

ΔΗΜ: Εγώ να ρωτήσω τον δήμαρχο για τις εκδηλώσεις. Κάνει σπουδαία πράγματα ο Δήμος έχει μπάντες, έχει εκδηλώσεις...

Γ. Καμίνης : Είναι εκδηλώσεις σε όλα τα σημεία της Αθήνας. Προσπαθήσαμε και τις κάναμε, όπως και τις Χριστουγεννιάτικες, με ελάχιστα χρήματα, χωρίς μεγαλόσχημα πράγματα. Δεν είναι εποχή αυτή τη στιγμή για επιδείξεις. Όμως είναι εποχή για αισιοδοξία και συμμετοχή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ημερομηνία: 
Δευ, 03/03/2014 - 18:10

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.