Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM και στους δημοσιογράφους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο.
Γ.Καμίνης: «Το ζήτημα είναι να κάνουμε πρόοδο και αυτή η πρόοδος να είναι συνεχής»
Για την ασφάλεια στην πόλη της Αθήνας
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η κατάσταση δεν είναι ιδανική αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει γίνει. Το βράδυ περπατάς στην Ομόνοια και περπατάς με ασφάλεια. Και δεν το λέω εγώ, το λένε οι πολίτες. Υπάρχει μείωση εγκληματικότητας στην πόλη αλλά τα προβλήματα που επισωρεύθηκαν μέσα από την εγκατάλειψη δεκαετιών, δε θα λυθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Το ζήτημα είναι να κάνουμε πρόοδο κι αυτή η πρόοδος να είναι συνεχής και διαρκής».
Σε ποιον οφείλεται η βελτίωση της κατάστασης στο κέντρο
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Δεν βγήκα να σφετεριστώ τη δουλειά κανενός. Το θέμα της ασφάλειας είναι πρωτίστως ευθύνη της κυβέρνησης. Και γι’ αυτό, όταν ακούω διάφορους υποψηφίους τώρα να θέτουν το ζήτημα της ασφάλειας και να εγκαλούν το δήμαρχο, απορώ και εξίσταμαι. Ο δήμος, στο θέμα της ασφάλειας, είχε ευθύνη, σε δευτερεύοντα όμως ρόλο, την ευταξία της πόλης μέσω της δημοτικής αστυνομίας. Μπορούν να μας εξηγήσουν οι κύριοι αυτοί βουλευτές, υποψήφιοι ο κ. Κακλαμάνης και ο κ. Σπηλιωτόπουλος, γιατί έπιασαν και στραγγάλισαν στην ουσία ένα θεσμό όπως είναι η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες; Θα τολμήσουν να μας πουν, λόγου χάρη, για την ασφάλεια στα σχολεία, που υπερψήφισαν οι ίδιοι την κατάργηση των σχολικών φυλάκων; Άρα, ο καθένας να κάνει τη δουλειά του σ΄αυτή τη χώρα και να την κάνει σωστά. Δεν είμαι εκείνος που άδειασε από τους καταληψίες τη Βίλα Αμαλίας. Όταν όμως ρωτήθηκα, στήριξα τον υπουργό. Πήρα θέση σε αυτό, γιατί πιστεύω ότι τα δημόσια κτίρια δεν επιτρέπεται να τελούν υπό κατάληψη από κανέναν. Στη λεγόμενη Βίλα Αμαλίας, το 2016 θα λειτουργήσει σχολείο».
Ένα έργο ευρωπαϊκής πόλης που θα ήθελε να «αντιγράψει»
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Θα ήθελα να κάνω την Δημοτική Αγορά, τη Βαρβάκειο, όπως είναι η Αγορά της Βαρκελώνης. Να πηγαίνει ο κόσμος, όχι μόνο για να ψωνίσει, να πηγαίνει και για να διασκεδάσει, να πηγαίνει και για να φάει, να πηγαίνει και να κάνει τον περίπατό του».
Λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Και εγώ, και ο Μπουτάρης, είχαμε ταχθεί αναφανδόν υπέρ του να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά του κέντρου της πόλης το Σαββατοκύριακο. Ας αρχίσουμε, για να δούμε πώς θα πάει, από το ιστορικό και εμπορικό τρίγωνο και βλέπουμε. Ενώ, λοιπόν, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι για τις μεγάλες πόλεις θα αποφασίζουν οι δήμαρχοι, το άλλαξαν εν μια νυκτί και έδωσαν την αρμοδιότητα στους αντιπεριφερειάρχες. Αυτό το θεωρώ εγκληματικό. Αν θέλουμε να κάνουμε την πόλη αυτόνομο τουριστικό προορισμό, δεν νοείται να μην είναι ανοιχτά, τουλάχιστον, τα μαγαζιά του κέντρου».
Για το ποιον θεωρεί αντίπαλό του
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Αυτός είναι ένας έμμεσος αλλά σαφέστατος τρόπο να μεταφερθεί στα δημοτικά πράγματα, η κεντρική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και για τις εκλογές, γιατί θα συσκοτίσει τελείως τα δεδομένα με τα οποία μιλάμε για την πόλη, αλλά και για την πόλη. Πρέπει επιτέλους να απεμπλέξουμε τα αυτοδιοικητικά από τα κομματικά. Τα κόμματα, να μας αφήσουν ήσυχους σε αυτόν τον τομέα. Έχουν λόγο, ως φορείς που διαμορφώνουν την πολιτική βούληση του ελληνικού λαού, αλλά όχι με βάση τις κομματικές αντιπαραθέσεις, που είτε σε ενδοκομματικό επίπεδο είτε σε διακομματικό, επιδιώκουν να παρέμβουν στα αυτοδιοικητικά πράγματα της πόλης. Η πόλη έχει προβλήματα, έχει ανάγκες και πρέπει τα κόμματα να αρθρώσουν επιτέλους, έναν λόγο που να έχει να κάνει με την πόλη και τις ανάγκες της».
Για το εάν είναι «συστημικός υποψήφιος»
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τα λόγια, μου φαίνεται χάνουν τη σημασία τους. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος που ήταν χρόνια υπουργός, εκπρόσωπος τύπου, βουλευτής τόσα χρόνια, είναι ο αντισυστημικός και εγώ είμαι ο συστημικός; Και την αντισυστημικότητά του ο κ. Σπηλιωτόπουλος, που μας την έχει δείξει; Σε τι; Μήπως πήρε καθόλου το λόγο στη Βουλή όλο αυτό το διάστημα, από τον Ιούνιο του 2012, να μας μιλήσει αντισυστημικά; Ούτε μια φορά δεν έχει μιλήσει στην Ολομέλεια. Έτσι σκέφτεται να ασκήσει και τα καθήκοντά του στο δήμο; Με την ίδια αδράνεια; Ε, με συγχωρείτε τώρα, μη χάσουμε και την αίσθηση των πραγμάτων».
Για το παραεμπόριο
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εδώ και πολύ καιρό λέω ότι το θέμα δεν θα λυθεί με το κυνηγητό. Το φαινόμενο έχει οξυνθεί επειδή ακριβώς καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία. Θα πρέπει να χτυπήσουμε το παραεμπόριο στην πηγή του. Πρόκειται για λαθρεμπόριο εκατομμυρίων ευρώ. Όσο δεν χτυπάμε το ζήτημα στα Τελωνεία, οι προσπάθειες μας μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο επιτυχημένες, αλλά δεν λύνουν το ζήτημα. Θα συναντήσω τις επόμενες μέρες τον υπουργό κ. Δένδια και εκεί θα οριστικοποιήσουμε πλέον τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, γιατί πρέπει, επιτέλους, να μπει πάλι μια τάξη στην πόλη. Η απουσία της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων έχει φέρει τεράστια αναστάτωση».
Σχετικά με το αν υπάρχουν υποδομές για τη διαχείριση του ζητήματος των ναρκομανών
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ο δήμος Αθηναίων πρέπει να αναπληρώσει τα κενά που αφήνει η πολιτεία. Έχουμε έτοιμη την υποδομή σε ένα σημείο της Αθήνας, μακριά από κατοικημένους χώρους, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Στόχος να μειωθούν οι θάνατοι στο δρόμο και η χρήση ναρκωτικών σε δημόσια θέα. Οι άνθρωποι αυτοί, με τη δική τους συναίνεση, να πηγαίνουν εκεί, να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους, να πλένουν τα ρούχα τους, ψυχολογική στήριξη και να δούμε αν θα προχωρήσουμε – γιατί πρέπει να το πούμε, πρέπει να έχουμε το θάρρος να το πούμε – να κάνουμε αυτό που γίνεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, οι άνθρωποι αυτοί που είναι στα τελευταία στάδια πλέον της εξάρτησης, υπό ιατρική επίβλεψη να κάνουν ελεγχόμενη χρήση. Φτάνει η ώρα που βλέπεις ότι το κοινωνικό πρόβλημα αυτό, επειδή το έκρυβαν και αυτό κάτω από το χαλί και δεν έκαναν τίποτα, έχει πάρει τέτοια διάσταση, που πρέπει να είμαστε καθαροί και ειλικρινείς. Πρέπει να τους δούμε τους ανθρώπους αυτούς ως ασθενείς. Ο ΟΚΑΝΑ, ήδη το έχει κάνει. Το είχε αρχίσει. Υπάρχουν μέθοδοι απεξάρτησης συμπληρωματικές μεταξύ τους. Το ΚΕΘΕΑ κάνει τη στεγνή απεξάρτηση. Αλλά αυτό, γίνεται στα πρώιμα στάδια της εξάρτησης, υπάρχουν και άλλα στάδια όπου ο άνθρωπος έχει μπει πολύ βαθιά στο πρόβλημα. Στις περιπτώσεις αυτές θα απευθυνθείς σε προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης, στο υποκατάστατο, ή στο έσχατο στάδιο, ακόμα και στην ελεγχόμενη χρήση. Θα τους αφήσουμε να πεθαίνουν και να κάνουν την ένεση μπροστά στο δρόμο; Να ευτελίζονται οι ίδιοι, να χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και να περνάνε μητέρες, παιδιά και να κάνουν χρήση σε δημόσια θέα; Αυτό είναι αίσχος. Πρέπει αυτά τα προβλήματα να τα συζητήσουμε ανοιχτά χωρίς ηθικολογίες και προκαταλήψεις».
Σχετικά με το εάν η Αθήνα μπορεί να διοργανώσει μεγάλες εκδηλώσεις
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ειδικά στο πεδίο του τουρισμού, έχει κάνει πολύ μεγάλη δουλειά. Τον Οκτώβριο πρόκειται να έρθουν στην Αθήνα 1000 ταξιδιωτικοί bloggers, οι οποίοι καταλαβαίνετε πόσο πολύ θα μιλήσουν και θα γράψουν για την πόλη. Εκείνες τις ημέρες η πόλη πρέπει να είναι πρότυπο. Πρέπει να έχουμε μια Αθήνα πρότυπο. Tο θεωρώ τεράστια επιτυχία και αυτό, ουσιαστικά θα απογειώσει τουριστικά την Αθήνα».