kamomidikpol

Ομιλία δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη κατά την παρουσίαση των υποψηφίων του συνδυασμού «Δικαίωμα στην Πόλη».

Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνάντηση.

Είμαστε εδώ μαζί για έναν κοινό σκοπό.

Η δύναμη μιας πόλης είναι η δύναμη των ανθρώπων της. Η δύναμη της Αθήνας είναι η δύναμη της απόφασης, της συμμετοχής και της έμπνευσης των ανθρώπων της.

Και σε μια εποχή δύσκολη, που η δυσπιστία κυριαρχεί και η αμφιβολία γεννά δισταγμούς, η συμμετοχή στα δημόσια πράγματα είναι κάτι περισσότερο από υποχρέωση. Είναι καθήκον.

Σας καλωσορίζω στη μάχη των εκλογών του Μαΐου.

Η μάχη αυτή έχει σήμερα για την Αθήνα ιδιαίτερη πολιτική σημασία και αξία. Τα τρία χρόνια που πέρασαν σε μια εποχή πρωτόγνωρης κρίσης, προσπαθήσαμε η Αθήνα να σταθεί όρθια.

Να αντιμετωπίσουμε τις νέες δυσκολίες μπροστά στις οποίες βρέθηκε.

 Να κρατήσουμε την πόλη ζωντανή και το Δήμο κοντά στους ανθρώπους.

 Ήταν μια προσπάθεια δύσκολη. Μια προσπάθεια επίμονη και επίπονη. Φέραμε όμως αποτελέσματα. Σε όλα τα μέτωπα.

Βάλαμε προτεραιότητες :

διευρύναμε και εμβαθύναμε το πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, παρέχοντας στήριξη σε ανθρώπους που επλήγησαν και πλήττονται περισσότερο από την κρίση, σε μια περίοδο μάλιστα που το κεντρικό κράτος δεν είχε τη δύναμη να προσφέρει. Περάσαμε από την αλληλεγγύη στην αλληλοβοήθεια, και ο δήμος Αθηναίων αναδείχθηκε στον κατεξοχήν αξιόπιστο θεσμικό φορέα που συντόνισε τις προσπάθειες όλων, όσοι ήθελαν να βοηθήσουν. Σήμερα 20 000 άνθρωποι στηρίζονται  από τις κοινωνικές δομές μας.

Ο Δήμος οφείλει να βρίσκεται κοντά σε όλους, περισσότερο όμως σε αυτούς που έχoυν μεγαλύτερη ανάγκη.

Δουλέψαμε στοχευμένα και συστηματικά και στο μέτωπο της καθημερινής λειτουργίας. Κληθήκαμε με λιγότερους πόρους να διατηρήσουμε το εύρος και την ποιότητα των υπηρεσιών. Το πετύχαμε! Με λιγότερα χρήματα προσφέρουμε καλύτερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους δημότες. Γιατί εξορθολογίσαμε  τα οικονομικά και τη λειτουργία του Δήμου. Γιατί προτάξαμε στην πράξη, και όχι στα λόγια, την αποτελεσματική διοίκηση, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων και, φυσικά, τη διαφάνεια, τη διαφάνεια παντού.

Φέραμε επίσης αυτοτελείς, ευρωπαϊκούς πόρους 120 εκατομμύρια ευρώ για έργα και νέες επιχειρήσεις για την Αθήνα. Είναι το «Έργο Αθήνα», που ένα τμήμα του ήδη υλοποιείται και έχει ορίζοντα δεκαετίας. Εγχείρημα πρωτοφανές!

Σταθήκαμε αμετάθετοι υπερασπιστές του δημόσιου χώρου και των δικαιωμάτων των πολιτών, αναδεικνύοντας στην πράξη την αξία του σεβασμού στις δημοκρατικές αρχές λειτουργίας, της απαρέγκλιτης τήρησης των νόμων.

Εναντιωθήκαμε στον ρατσισμό και το φασισμό, αλλά και σε κάθε τύπου πόλωση και λαϊκισμό απ’ όπου κι αν προερχόταν.

Σταθήκαμε απέναντι σε κάθε τι που ήθελε να μας κρατήσει στο χθες και εναντιωθήκαμε αποτελεσματικά σε φαινόμενα αδράνειας και οπισθοδρόμησης.

Σε απόσταση αλλά και συνεργασία με τα κόμματα.

Ταυτόχρονα, με καινοτόμες προσεγγίσεις υποστηρίζουμε αλλά και υλοποιούμε ένα νέο τρόπο διαχείρισης και διοίκησης του Δήμου και των προβλημάτων της πόλης.

Μας λένε «διαχειριστές πολυκατοικίας». Ναι, είμαστε καλοί διαχειριστές για αυτό και περήφανοι διαχειριστές. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί τέτοιοι διαχειριστές. Ο τόπος θα βρισκόταν σε καλύτερη θέση.

Αφήνουμε στους άλλους τα μεγάλα λόγια, τις ανέφικτες προτάσεις και τις ανεφάρμοστες διακηρύξεις. Σε όσους εξακολουθούν να νομίζουν ότι κόβοντας κορδέλες αποδεικνύονται αποτελεσματικοί, εμείς απαντάμε, ότι τότε, σε αυτή τη χώρα, με τόσες κορδέλες που έχουν κοπεί, τα αποτελέσματα της πολιτικής θα έπρεπε να είναι μεγαλειώδη.

Εμείς εργαστήκαμε εξαρχής και εργαζόμαστε με μια νέα αντίληψη. Ένα νέο τρόπο. Με τη συνολική μας στάση δείχνουμε ότι υπάρχει ένα άλλο μοντέλο διοίκησης. Ότι τα πράγματα γίνονται, μπορούν να γίνουν και αλλιώς. 

Αφήνουμε έτσι έμπρακτα πίσω μας το χθες. Μαζί με την αδράνεια και τη μιζέρια που το συνοδεύει. Και δυστυχώς βλέπουμε διεκδικητές του Δήμου, υποψηφίους Δημάρχους, προσκολλημένους στο χθες, αδύναμους να αποτινάξουν παλαιές αντιλήψεις και πρακτικές.

Τους βλέπουμε και τους ακούμε επίσης να είναι στρεβλά ή λάθος ενημερωμένοι. Και με τη σειρά τους να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα στοχεύοντας με τον γνωστό, ξεπερασμένο δημαγωγικό τρόπο σε ίδιο πολιτικό όφελος.

Το χθες όμως δεν έχει πια θέση στο σήμερα. Η κοινωνία το έχει ήδη προσπεράσει. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι μπορούν να το αναστήσουν.

Φίλες και φίλοι,

Ο δρόμος μας είναι ο δρόμος του ρεαλισμού, της καινοτομίας και της ευθύνης.

Σε αυτό το δρόμο συναντιόμαστε.

Ως υποψήφιοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι είμαι βέβαιος ότι η καθεμία ή ο καθένας από σας, θα μεταφέρετε το μήνυμα της ευθύνης και το μήνυμα της συμμετοχής.

Καλώντας τους πολίτες και με τη δική τους απόφαση να δώσουν νέα πνοή και νέα ορμή στην Αθήνα.

Μπορούμε όλοι μαζί να το πετύχουμε αξιοποιώντας τις δυνατότητες της Αθήνας, ενθαρρύνοντας τις δημιουργικές της δυνάμεις, αναδεικνύοντας το ιστορικό της πρόσωπο, σε μια εποχή που η Αθήνα οφείλει να μιλήσει με δυνατή φωνή στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Πόλη σύγχρονη, οικονομικά εύρωστη, φιλόξενη, ασφαλής, ανοιχτή, διεκδικεί και κερδίζει το ρόλο της ως πρωτεύουσα και ως σημείο αναφοράς.

Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνεργάτες,

Συμπορευόμαστε στην κοινή προσπάθεια.

Κι εμείς ξέρουμε πού βαδίζουμε.

Γιατί έχοντας κάνει τη σοβαρότερη δουλειά υποδομής, οικονομικού και διοικητικού εξορθολογισμού, στη μικρότερη θητεία που έχει διανύσει δήμαρχος στην Αθήνα – λίγο περισσότερο από 3 χρόνια – γνωρίζουμε πού θέλουμε να φτάσουμε αλλά και τον τρόπο που θα πετύχουμε τους στόχους μας. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι στη δεύτερη θητεία θα πετύχουμε να κάνουμε τη διαφορά για την Αθήνα και τους πολίτες της. Θα πετύχουμε να αποτελέσει η πρωτεύουσα την εξαίρεση αλλά και το παράδειγμα για ένα νέο τρόπο, ένα πρότυπο τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτήν τη χώρα.

Γιατί στην Αθήνα συγκεντρώνονται τα μεγάλα προβλήματα αλλά και οι μεγαλύτερες προοπτικές για την αναστροφή των συνεπειών της κρίσης.

Για τη μετάβαση της Αθήνας σε μια νέα εποχή έχουμε, άλλωστε, δύο σημαντικά μέσα: το «Έργο Αθήνα» για αστικές παρεμβάσεις, στήριξη της επιχειρηματικότητας και αντιμετώπιση της ανεργία. Και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, ένα στρατηγικό σχέδιο για την αναμόρφωση της πόλης σε κάθε γειτονιά.

Έχουμε εγγυήσεις για το έργο μας.

Έχουμε όπλα για τη μάχη της ανάκαμψης.

Για αυτό δεσμευόμαστε.

Για αυτό εργαζόμαστε.

Για αυτό είμαστε εδώ.

 Με μόνο κριτήριο και οδηγό την Αθήνα και τους ανθρώπους της.

Σας ευχαριστώ για τη συμμετοχή σας.

 Ο καθένας μας με τη γνώση και την εμπειρία του μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα σε εποχές αναζήτησης και μετάβασης, σημαντικός συντελεστής των πραγμάτων. Να επιταχύνει τις μεταβολές. Να εκφράσει αυτές τις μεταβολές. Και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, που ζητούν σήμερα, απομακρυνόμενοι σταθερά από το χθες, νέους τρόπους, νέα αντίληψη και νέα στάση απέναντι στα δημόσια πράγματα.

Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά. Και μπορούμε να πετύχουμε ακόμη πιο πολλά όταν συστρατευμένοι γύρω από μια ιδέα, μια ομάδα ανθρώπων με δημιουργική αισιοδοξία, λέει με μια φωνή: «Θα τα κάνουμε αλλιώς, θα τα κάνουμε πρωτότυπα, θα τα κάνουμε καλύτερα».

Θα ξαναπώ ότι μια πόλη είναι πάνω από όλα οι άνθρωποί της. Είναι όμως και οι πολιτικοί εκφραστές της. Αυτοί που διεκδικώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών, γίνονται δύναμη στην υπηρεσία του.

 Θα είμαστε εδώ σε διαρκή επικοινωνία,

 Σας εύχομαι καλή προσπάθεια και καλή επιτυχία.

 

Ημερομηνία: 
Δευ, 31/03/2014 - 20:45 - 21:45

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.