Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στη Δημόσια Τηλεόραση και τις δημοσιογράφους Οντίν Λιναρδάτου και Σταυρούλα Χριστοφιλέα.
Γ.Καμίνης: «Διαχειρίστηκα με απόλυτη σύνεση και οικονομία τα λεφτά του ελληνικού λαού, δεν τα κατασπατάλησα - άλλοι πέρασαν από δημόσιες θέσεις και φέρθηκαν ως νεόπλουτοι»
Για την παρουσίαση και τη στρατηγική του συνδυασμού του “Δικαίωμα στην πόλη”
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ : «Το “Δικαίωμα στην Πόλη” είναι το ίδιο όνομα του συνδυασμού που είχαμε παρουσιάσει και το 2010. Αυτό που δεν καταφέραμε στο βαθμό που θα το θέλαμε, σ' αυτά τα τρία χρόνια και τους τρεις μήνες, είναι αυτό που θα μπορούσαμε να πούμε το δικαίωμα σε μια καλή, βιώσιμη καθημερινότητα. Γιατί συνέβησαν πάρα πολλά σ' αυτό το χρονικό διάστημα και έπρεπε να κοιτάξουμε τα βασικά και τα κύρια. Και το βασικό ήταν πρώτα απ' όλα να σώσουμε το δήμο από τη χρεοκοπία, άρα έπρεπε να κάνουμε δραματικές οικονομίες. Δεύτερον, έπρεπε να στηρίξουμε τον κόσμο, ο οποίος δυσκολεύεται πάρα πολύ. Κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών ίσως να βγήκε και ένα εκατομμύριο κόσμος στην ανεργία. Ο κόσμος αυτός πρέπει να στηριχθεί. Εμείς στηρίζουμε αυτή τη στιγμή 20.000 ανθρώπους στην Αθήνα, κατά βάση με τρόφιμα, με συσσίτια κ.λ.π., αλλά και με άλλα αγαθά. Και το τρίτο ήταν, ότι έπρεπε να δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά για να φέρουμε ευρωπαϊκούς πόρους στην πόλη, γιατί αλλιώς δε θα είχαμε χρήματα για να κάνουμε ένα σωρό πράγματα που τα έχουμε πια στα σκαριά. Φέραμε 120 εκ. ευρώ».
Για την κατηγορία που του αποδίδεται ότι είναι “μνημονιακός” δήμαρχος
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ : «Η ζωή έχει προχωρήσει. Είμαστε ακόμη στο 2010; Πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι η χώρα έχει περάσει σε μια άλλη φάση – πρέπει να περάσει κυρίως – και σε μια φάση ανασυγκρότησης; Δεν καταλαβαίνουν ότι οι νοοτροπίες των ανθρώπων έχουν αλλάξει; Αν δει κανείς τις έρευνες της κοινής γνώμης, θα διαπιστώσει ότι στην Αθήνα ψηφίζει ο κόσμος για δήμαρχο και έχει αφήσει πια πίσω τέτοια διλήμματα κι όλες τις άλλες σχηματικές αντιπαραθέσεις. Αυτά τα τριάμισι και παραπάνω χρόνια, υπάρχει κόσμος που υπέφερε, που δοκιμάστηκε. Εφαρμόστηκαν λάθος πολιτικές και με οριζόντιες περικοπές είτε σε συνταξιούχους, είτε σε μισθούς, κόσμος πολύς βγήκε στην ανεργία. Αλλά στην Αθήνα ο κόσμος ψηφίζει αυτή τη στιγμή πρώτα απ' όλα για δήμαρχο».
Για τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ : «Είμαι και καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Αυτό που έχω διδάξει στους φοιτητές μου, είναι ότι όλοι έχουμε δικαιώματα και τα δικαιώματα είναι ίσα. Υπάρχει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση, αλλά αυτό το δικαίωμα πρέπει να το συμφιλιώσουμε και να συνυπάρξει και με τα άλλα δικαιώματα: με την ελεύθερη κυκλοφορία των κατοίκων και των επισκεπτών, με την επιχειρηματική δραστηριότητα, με την ασφάλεια. Είμαστε η μοναδική χώρα στο δυτικό κόσμο, που δεν έχει έναν νόμο που να ρυθμίζει το καθεστώς των διαδηλώσεων, κατοχυρώνοντας φυσικά το δικαίωμα με βάση τις συνταγματικές διατάξεις, ώστε να μπορεί να ασκηθεί το δικαίωμα αρμονικά, μαζί με τα άλλα δικαιώματα που ανέφερα. Καταλαβαίνετε πόσο δειλό είναι το πολιτικό σύστημα, ούτως ώστε δεν έχει τολμήσει από το 1975 μέχρι σήμερα, να ψηφίσει έναν τέτοιο νόμο, τον οποίο τον προβλέπει το άρθρο 11 το Συντάγματος; Δεν υπάρχει κέντρο που να υποφέρει τόσο πολύ από πορείες πενήντα και εκατό ανθρώπων, όπου καταχρηστικά η αστυνομία, το τονίζω – γιατί επιλέγουν πάντα την πιο εύκολη γι' αυτούς λύση – κλείνει όλο το κέντρο. Η αστυνομία έχει τεράστια ευθύνη, όπως επίσης έχει τεράστια ευθύνη που κάθε τρεις και λίγο κλείνουν το Μετρό, τους κεντρικούς σταθμούς του Μετρό και αποκλείουν την πρόσβαση χιλιάδων ανθρώπων στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αυτά έχουν και τεράστια οικονομική ζημιά για την κοινωνική δραστηριότητα και τις επιχειρήσεις στο κέντρο».
Για την στήριξη της υποψηφιότητάς του από το υπάρχον πολιτικό σύστημα
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ : «Τα πολιτικά κόμματα της χώρας, κυρίως τα δυο μεγάλα που κυβέρνησαν τη χώρα, έχουν τεράστια ευθύνη για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα, για το που έχει φθάσει η χώρα, για το σημερινό μας, ας το πω έτσι, κατάντημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το θεσμό των πολιτικών κομμάτων, θα πιάσουμε και θα τον πετάξουμε στα σκουπίδια. Δεν υπάρχει σύγχρονη δημοκρατία που να λειτουργεί χωρίς πολιτικά κόμματα. Επομένως, το ζήτημα είναι η ανανέωση του πολιτικού συστήματος, που περνάει κυρίως μέσα από τη ριζική ανανέωση των κομμάτων. Γι' αυτό εγώ θεωρώ ευπρόσδεκτο να βγαίνουν άνθρωποι καινούριοι, οι οποίοι να έρχονται να «ταράξουν» λίγο τα νερά, όπως λχ είναι το «Ποτάμι», ή οποιοσδήποτε άλλος. Θέλει μια μεγάλη αλλαγή, το πολιτικό μας σύστημα, μια μεγάλη ανανέωση. Οι πολίτες έχουν πολλούς τρόπους να εκφράζονται. Πολύ συχνά εκφράζονται με το θυμικό, με την οργή, με τον ενθουσιασμό. Αυτά είναι συναισθήματα που έρχονται και παρέρχονται. Υπάρχει μια βαθύτερη συνείδηση στον κόσμο, που γυρεύει τη σοβαρότητα, τη συνέπεια, τη μεθοδικότητα. Πρέπει απλώς να βγουν πολύ δυνατά οι φωνές που είναι ικανές να το εκφράσουν αυτό».
Για το χαρακτηρισμό που του αποδίδει ο συνυποψήφιός του Α. Σπηλιωτόπουλος, ότι είναι «καλός διαχειριστής πολυκατοικίας».
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ : «Διαχειρίστηκα με απόλυτη σύνεση και οικονομία τα λεφτά του ελληνικού λαού, δεν τα κατασπατάλησα , άλλοι πέρασαν από δημόσιες θέσεις, το ξέρουμε και φέρθηκαν ως νεόπλουτοι. Εγώ έκανα φοβερές οικονομίες γιατί αυτό ήταν το χρέος μου . Γιατί, αν δεν είχαμε κάνει τις οικονομίες και αν δεν ήμασταν καλοί διαχειριστές του δημοσίου χρήματος, θα είχαμε χρεοκοπήσει αυτή τη στιγμή και θα ήταν η πόλη γεμάτη σκουπίδια. Λοιπόν, να προσέχουν τι λένε , γιατί σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί».