png

Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και τη δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

-Κύριε Καμίνη, μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες... Έχετε την βεβαιότητα ότι κάνατε όλα όσα θέλατε και μπορούσατε κατά την πρώτη σας θητεία στον Δήμο Αθηναίων;

Όσα ήθελα όχι. Νομίζω όμως ότι στο βαθμό των δυνατοτήτων που μας παρείχε η κατάσταση στην οποία παραλάβαμε το δήμο και την πόλη, νομίζω ότι καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μία νέα εποχή για την Αθήνα. Μία εποχή, που ο δήμος είναι δίπλα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή, οργανώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του κόσμου στην Αθήνα, και της Αθήνας στην ανάκαμψη. Έπρεπε να δουλέψουμε σε πολλά επίπεδα, ταυτόχρονα. Η λαϊφσταϊλίστικη, αν μου επιτρέπετε τον όρο, κριτική για την κατάσταση στην Αθήνα, είναι επιδερμική και προδίδει παντελή άγνοια για την πραγματική κατάσταση και την προσπάθεια που καταβάλλουν χιλιάδες άνθρωποι να σταθούν, εκείνοι και η πόλη, και πάλι στα πόδια τους.  

-Τα γκάλοπ σας δίνουν προβάδισμα. Είναι πράγματι ανεξάρτητη η υποψηφιότητά σας, από την στιγμή που σας στηρίζουν κόμματα και διάφορες κινήσεις (κυρίως της κεντροαριστεράς); Είναι το “όπλο” σας απέναντι στους αντιπάλους σας που έχουν κομματική “ταυτότητα”;

Ας ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα, κυρία Γιωτάκη. Η δική μου υποψηφιότητα, όταν την ανακοίνωσα, ξεκαθάρισα ότι είναι μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα ανοιχτή σε υποστήριξη από όποιο κόμμα, κίνηση, δημοκρατικό φορέα ή προσωπικότητα το επιθυμεί. Σήμερα, 18 κόμματα και κινήσεις πολιτών έχουν ανακοινώσει τη στήριξή τους στο πρόγραμμα του συνδυασμού μας «Δικαίωμα στην πόλη» και στο πρόσωπό μου. Κινήσεις από τη κεντροαριστερά έως τη φιλελεύθερη δεξιά. Από το ΠΑΣΟΚ και τους Πράσινους μέχρι τη Δράση και τη Δημιουργία Ξανά και από τη ΔΗΜΑΡ και τους «58», μέχρι τους «Πειρατές» και τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κεντροαριστεράς. Μια μεγάλη πολιτική βεντάλια, που τη συνθέτουν όλοι όσοι πιστεύουν ότι ξεκίνησε μια προσπάθεια για μια άλλη Αθήνα, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί.  

-Την μάχη του β' γύρου εφόσον επιβεβαιωθεί το προβάδισμα και στην κάλπη, εκτιμάτε ότι θα την δώσετε απέναντι στον Άρη Σπηλιωτόπουλο ή τον Γ. Σακελλαρίδη;

Το ποιος θα είναι στο β’ γύρο θα το επιλέξουν οι Αθηναίοι. Το γνωρίζετε, ότι –αν και τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά- δεν έχω σχολιάσει καμία δημοσκόπηση, διότι η μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και δύσκολη. Μια μάχη που κατά κύριο λόγο έχει να κάνει, με το ότι επιδιώκουμε να βάλουμε και τους συνυποψηφίους μας να μας μιλήσουν για την Αθήνα. Ποιο είναι, τέλος πάντων, το πρόγραμμά τους, ή το σχέδιό τους για την Αθήνα. Έως τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Είτε εξαγγέλλουν πράγματα που ήδη έχουμε υλοποιήσει, είτε επιδιώκουν να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο. Αυτό όμως, πιστεύω, ότι γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες. Και μάλιστα τους πολίτες μιας πόλης, στην οποία συμπυκνώθηκε το σύνολο της κρίσης της χώρας και ζητά συνολικές και επεξεργασμένες λύσεις. 

Ψηφίζουν “μνημονιακά-αντιμνημονιακά” οι Αθηναίοι ψηφοφόροι ή “αδιαφορούν” μπροστά σε τέτοια διλήμματα;

Αυτό προσπαθώ να σας πω: Την Κυριακή ψηφίζουμε για την Αθήνα. Για την πόλη, τα προβλήματα και την προοπτική της. Και κρίνουμε ποιος έχει σχέδιο και όραμα για την Αθήνα. Πάντως για μένα, «αντιμνημονιακός» είναι ο δήμαρχος που βοηθά τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της εποχής.

Δηλαδή, η μάχη της Αθήνας δεν είναι πολιτική;

Κατά τη γνώμη μου, το να επιλέγεις εκείνον που έχει το πιο συγκροτημένο σχέδιο για την πόλη, είναι μια εξαιρετικά πολιτική κίνηση και επιλογή. Τα υπόλοιπα διλήμματα, υπαρκτά ή όχι, υπάρχει καταλληλότερη κάλπη για να απαντηθούν.   

Η διατήρηση της καθαριότητας της πόλης είναι κυρίως θέμα αγωγής ή σωστής διαχείρισης του ζητήματος;

Είναι και τα δύο. Επειδή όμως η πόλη, όπως είπαμε, δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης, η εικόνα αδικεί τη μεγάλη προσπάθεια. Οι 20 βυθιζόμενοι συμπιεστές απορριμμάτων που τοποθετούνται, ο σταθμός μεταφόρτωσης που ξεκινάει και η νέα σύγχρονη αντίληψη στο σχεδιασμό της καθαριότητας της Αθήνας, σταδιακά θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης. 

-Το μεγαλύτερο λάθος που κάνατε ως Δήμαρχος και η πρώτη κίνηση που θα επιχειρήσετε εφόσον επανεκλεγείτε;

Η απόλυτη συναίσθηση που είχα, ήδη, από τότε που ήμουν Συνήγορος του Πολίτη για τις παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, ως δήμαρχος έγιναν βεβαιότητα με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν το φανταζόμουν αλλά το βίωσα. 120 υπογραφές, μεταξύ των οποίων τριών κορυφαίων υπουργών, για να μετακινηθεί ένας οδηγός από τη μία υπηρεσία του δήμου σε άλλη και 2.000 υπογραφές για έναν διεθνή διαγωνισμό για λαμπτήρες. Ναι, καλά ακούσατε. Χτύπημα της γραφειοκρατίας λοιπόν, και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. 

Είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές “δημοψήφισμα” για τις δυνάμεις των κομμάτων;

Την ερχόμενη Κυριακή ψηφίζουμε για την Αθήνα. Όχι για τους κομματικούς σχεδιασμούς. Θα ήθελα οι εκλογές να γίνονται πάνω σε προγράμματα και σχέδια.

Στο ευρύτερο πολιτικό επίπεδο, πιστεύετε ότι έχει βάση το δίλημμα που ακούγεται από την πλευρά των κυβερνητικών εταίρων “σταθερότητα ή περιπέτεια;”

Δεν πρέπει να υποτιμάμε τους πολίτες. Οι εκλογές, η κορυφαία στιγμή της Δημοκρατίας για την έκφραση της λαϊκής βούλησης, ποτέ δεν φέρνουν αδιέξοδα και αποσταθεροποίηση.

 

 

 

 

 

Ημερομηνία: 
Κυρ, 11/05/2014 - 12:25

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.