ΒΗΜΑ

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα "ΒΗΜΑ ΤΗ΅ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και το δημοσιογράφο Νίκο Χασαπόπουλο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΜΙΝΗ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ

Γιατί επιδιώκετε μία δεύτερη θητεία; Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που σας ώθησαν να ξαναδοκιμάσετε στο Δήμο Αθηναίων;

Έχει ξεκινήσει μία πορεία για την Αθήνα, η οποία πρέπει να συνεχιστεί. Η Αθήνα σήμερα έχει και σχέδιο οργανωμένο, και πόρους για τη χρηματοδότηση του σχεδίου της. Κι όλα αυτά, στα χρόνια της χειρότερης οικονομικής κρίσης για τη χώρα, των επιπτώσεων του μνημονίου, της πολιτικής ρευστότητας και της όξυνσης των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του φασισμού. Πιστεύω ότι εάν η μικρή θητεία μας απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η χώρα, οι πολίτες, έχουμε δυνάμεις. Υπάρχουν και στην Αθήνα και στην Ελλάδα, πολίτες με σθένος, με υπευθυνότητα, που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και δημιουργούν. Χρειάζεται άλλος τρόπος σκέψης και άλλος τρόπος δράσης. Οι πελατειακές σχέσεις δεκαετιών, ήταν εμπόδιο ακριβώς σε αυτά. Στη δεύτερη θητεία, θα παραδώσουμε στους Αθηναίους μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα

Οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι δεν κάνετε έργο, δεν υπάρχει κάποιο έργο με τη δική σας ταυτότητα, τι τους απαντάτε;

Τους απαντώ ότι είναι πεισματικά προσκολλημένοι στο χθες.  Ψαλίδια, κορδέλες και φτιασιδώματα, όχι μόνο δεν ανήκουν στη δική μου ιδιοσυγκρασία αλλά κυρίως υποδηλώνουν άγνοια για τα σημερινά τεράστια ζητήματα της πόλης, που απαιτούν συνολικό και συγκροτημένο σχέδιο. Δεν είναι έργο ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας, που στηρίζει 4.000 οικογένειες; Η επαναλειτουργία της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης ή η κατασκευή σχολείου στην πρώην «Βίλα Αμαλία», δεν είναι έργα; Ο πεζόδρομος στην Πάφου, η ανάπλαση του Αγίου Παντελεήμονα ή το Σεράφειο Κολυμβητήριο στην Πειραιώς, δεν είναι παρεμβάσεις πνοής για την Αθήνα;

 Τι ήταν αυτό που θέλατε να κάνετε και δεν το προλάβατε ή δεν μπορέσατε να κάνετε; Πού θεωρείτε ότι αποτύχατε;

Δεν μπορέσαμε, σε αρκετές περιπτώσεις που αφορούν μάλιστα την καθημερινότητα του πολίτη, να βγούμε εμείς νικητές στη μάχη με τη γραφειοκρατία.  Από τα 90 πράγματα που λέγαμε το 2010, έχουμε κάνει τα 75, και έχουν προγραμματιστεί άλλα 20.  Και αυτό μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης.

 Οι αντίπαλοί σας χαρακτηρίζουν ως έναν αόρατο δήμαρχο και ότι εμφανιστήκατε μόνον στην προεκλογική περίοδο, τι λέτε γι΄αυτό;

Αυτό που σας είπα και πιο πριν: ότι επιμένουν να ξεθάψουν ένα μοντέλο δημάρχου που οι πολίτες έχουν αμετάκλητα κατατάξει στο χθες. Ένα πρότυπο δημάρχου - λάιφσταϊλ που δεν ανταποκρίνεται στα προβλήματα και τις προκλήσεις που έχει σήμερα η Αθήνα. Που τον ενδιαφέρει το πολιτικό πλεόνασμα, που μπορεί να φέρει επικοινωνιακή αντιμετώπιση των ζητημάτων. Δεν είναι τέτοιος δήμαρχος Το ότι «βλέπω τον δήμαρχο», δεν σημαίνει ότι ο δήμαρχος αυτός δουλεύει και αποδίδει.  

 Πώς είναι να είναι κανείς πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας σε περίοδο οικονομικής κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης;

Σας διαβεβαιώνω, καθόλου εύκολο. Η Αθήνα συμπυκνώνει την κρίση όλης της χώρας και ο δήμαρχος της, όχι μόνο πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος να ακούει τα παράπονα των πολιτών, αλλά να απλώνει δίχτυ προστασίας για τους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Αυτός είναι για εμένα ο πραγματικά «αντιμνημονιακός» δήμαρχος, αυτός που παλεύει με τις επιπτώσεις της κρίσης στην καθημερινότητα.

 Γιατί λέτε ότι είστε ακομμάτιστος δήμαρχος, τη στιγμή που κόμματα της κεντροαριστεράς ήδη έχουν εκφράσει επισήμως την υποστήριξή τους προς την υποψηφιότητά σας.

Πρώτον, ποτέ στη ζωή μου δεν ανήκα σε κόμμα. Δεύτερον, την ανεξάρτητη, όπως την ανακοίνωσα, υποψηφιότητά μου, στηρίζουν 18 κόμματα, πολιτικές κινήσεις και φορείς, που κινούνται στο μεγάλο πολιτικό τόξο από το φιλελεύθερο χώρο έως την κεντροαριστερά. Το συνδυασμό μας, «Το Δικαίωμα στην πόλη», και εμένα προσωπικά δεν μας στηρίζει μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. Μας υποστηρίζουν από τους «Πράσινους» και τις μεταρρυθμιστικές κινήσεις της κεντροαριστεράς έως τη «Δράση» και από τους «Πειρατές της Αθήνας» έως τη «Δημιουργία Ξανά». Εγώ θα σας αντέστραφα το ερώτημα: γιατί πρέπει τα κόμματα να υποδεικνύουν κομματικά στελέχη, ως υποψηφίους, στις αυτοδιοικητικές εκλογές;   

 Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει παραιτηθεί από βουλευτής για να διεκδικήσει το δημαρχιακό αξίωμα; Εάν εσείς εκλεγείτε και πάλι δήμαρχος, θα τον τοποθετούσατε ως αντιδήμαρχο, αφού δεν θα έχει άλλη κομματική ιδιότητα;

Ήρθε η ώρα, κύριε Χασαπόπουλε, στην πολιτική να μιλήσουμε λιγότερο για τα πρόσωπα, αυτά καθεαυτά, και περισσότερο για τα προγράμματα, τις ιδέες και τις αντιλήψεις που αντιπροσωπεύουν. Αυτά είναι τα συστατικά που προσδιορίζουν, τόσο τις συγκρούσεις όσο και τις πολιτικές συγκλίσεις.

 Εάν δεν περάσετε στον δεύτερο γύρο (στις εκλογές υπάρχουν πάντοτε τέτοιες πιθανότητες) ποιον θα στηρίξετε, τι θα κάνετε στην υπόλοιπη ζωή σας;

Θα είμαστε στο δεύτερο γύρο.

 Προβάλλετε το κοινωνικό σας έργο. Πόσο αποτελεσματικό αλήθεια ήταν;

Θα διαφωνούσα με τον όρο που χρησιμοποιείτε. Χειριστήκαμε το ζήτημα της κοινωνικής πολιτικής με πολύ διακριτικότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα των χιλιάδων ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Μάλιστα, έχω τονίσει προς την πλευρά των συνυποψηφίων μου, ότι το ζήτημα δεν προσφέρεται για προεκλογική αντιπαράθεση. Ο δήμος της Αθήνας στηρίζει σήμερα 20.000 ανθρώπους. Κι εμείς δεν παίζουμε ούτε με τους αριθμούς, ούτε με τους ανθρώπους.   

Φαινόμενα ρατσιστικής βίας, νεοναζισμού, φυλετικής καθαρότητας στα συσσίτια πώς τα έχετε αντιμετωπίσει;

Με αταλάντευτη αποφασιστικότητα. Απέναντι σε αυτή τη νεοναζιστική οργάνωση, με τα τόσο έντονα εγκληματικά στοιχεία, ένας δρόμος αντιμετώπισης υπήρχε και τον δείξαμε από την αρχή: η τήρηση της νομιμότητας. 

Δεχθήκατε απειλές από νεοφασίστες;

Λέτε να ξέφευγα εγώ από την πάγια τακτική τους;

 Με το γήπεδο του Παναθηναϊκού τι θα γίνει;

Κατ’ αρχήν κάποιοι επιχείρησαν, ανεπιτυχώς, να παίξουν προεκλογικά παιχνίδια με το γήπεδο της «Λεωφόρου». Έγιναν όμως αντιληπτοί από τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Η δήλωση του προέδρου του Παναθηναϊκού, του κ. Αλαφούζου, αποτυπώνει την αλήθεια και αποκαθιστά την πραγματικότητα: ο δήμος ήταν είναι και θα είναι δίπλα στην ομάδα της πόλης σε όποια λύση επιλέξει για το γήπεδό της, ικανοποιώντας τις ανάγκες του συλλόγου και τα συμφέροντα της πόλης. 

Πού κατά τη γνώμη σας πάσχει το πολιτικό σύστημα και σε τι πρέπει να αλλάξει;

Ένα βασικό πρόβλημα του πολιτικού συστήματος είναι ότι έχει κοντή μνήμη και ότι δεν διδάσκεται από το παρελθόν και την ιστορία. Το δεύτερο που διαπιστώνω είναι ότι ούτε η κρίση έχει διδάξει πολλά πράγματα: το πολιτικό σύστημα μπορεί να κινηθεί εύκολα μεταξύ του εξωραϊσμού της κατάστασης, όταν οι πολίτες κάτι τέτοιο δεν το βιώνουν, και της απόλυτης και ανέξοδης καταστροφολογίας.

 Κάνατε λόγο ότι παραλάβατε μία χαώδη κατάσταση από απόψεως οικονομικής στο Δήμο. Τι ακριβώς βρήκατε και πόσους παραπέμψατε στη Δικαιοσύνη;

Παραλάβαμε ένα δήμο με έλλειμμα 48 εκατομμυρίων και το 2013 κλείσαμε με πλεόνασμα 13 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό χωρίς να στεγνώσουμε την αγορά. Μειώσαμε τις οφειλές μας σε ιδιώτες από τα 44 εκ. ευρώ, σε κάτω από 20.  Παραλάβαμε ένα δήμο που ήταν μικρογραφία του κεντρικού κράτους. Σπατάλη, πελατειακές σχέσεις, μακριά από τις ανάγκες του πολίτη και της εποχής. Με σκληρή δουλειά, έχει μεταβληθεί σε ένα δήμο, που καλύπτει τις εξατομικευμένες ανάγκες των δημοτών του. Όλες οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης της προηγούμενης περιόδου, βρίσκονται στη δικαιοσύνη.   

 

Ημερομηνία: 
Κυρ, 11/05/2014 - 12:30

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.