Δηλώσεις δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και τη δημοσιογράφο Ελένη Δελβινιώτη.
Είσθε την Δευτέρα και πάλι Δήμαρχος Αθήνας. Πέστε μας, το πρώτο πρόβλημα με το οποίο θα ασχοληθείτε και πώς θα το λύσετε;
Δεν θέλω να αποφύγω το ερώτημά σας αλλά εκείνο που σε όλη την προεκλογική περίοδο προσπαθούμε να πούμε στους πολίτες, είναι ότι οι λύσεις για την Αθήνα δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές. Η Αθήνα, επειδή ενσωματώνει την κρίση όλης της χώρας αλλά και επειδή δεκαετίες η κεντρική διοίκηση αντιμετωπίζει την πρωτεύουσα ως χοάνη προκειμένου να χαθούν τα προβλήματα, απαιτεί συνολικές λύσεις βασισμένες σε στρατηγικό πρόγραμμα και σχέδιο. Άρα, δεν μπορεί μια δημοτική αρχή να κινείται προς μία κατεύθυνση. Πρέπει να κινείται παράλληλα, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, συντονίζοντας το κύμα αλληλεγγύης, προχωρώντας σε αναπλάσεις, προβάλλοντας την πόλη ως τουριστικό προορισμό, αλλά και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας.
Μετανάστες και σκουπίδια, άνεργοι και άστεγοι στην Αθήνα. Έχετε λύσεις;
Έχουμε συνολικό σχέδιο για την Αθήνα το οποίο εφαρμόζεται και πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει να ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης που δειλά – δειλά σημειώνεται, τόσο στην κοινωνική όσο και την οικονομική δραστηριότητα. Η πόλη είναι ένα σύνολο λειτουργιών και πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι όμως εκτός από δικαιώματα έχουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Από το ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων, διαθέτουμε 29 εκατομμύρια ευρώ στη νέα επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, λειτουργεί ήδη στην Τεχνόπολη, ενώ έχει αρχίσει να λειτουργεί και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων. Γι’ αυτό υποστηρίζω ότι ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ολοκληρωμένος και πολυεπίπεδος: όλα αυτά γίνονται, την ώρα που ο δήμος Αθηναίων στηρίζει με διάφορους τρόπους 20.000 ανθρώπους, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Δεν είναι μόνο τα συσσίτια, Είναι 4.000 οικογένειες στηρίζονται από τον Κόμβο Αλληλοβοήθειας με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, στέλνουμε γεύματα για 1.300 μαθητές στα σχολεία, 120 άστεγοι φιλοξενούνται στους ξενώνες του δήμου, 17 οικογένειες στην πρώτη «Κοινωνική Πολυκατοικία» της οδού Μπουμπουλίνας και εκατοντάδες άνθρωποι στηρίζονται σταθερά από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου. Γι' αυτό επιμένω ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει συνέχεια, γιατί τα θεμέλια για μια Αθήνα που θα στέκεται ανταγωνιστικά στη διεθνή σκηνή, έχουν τεθεί.