emea.gr_

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην ιστοσελίδα emea.gr και τον δημοσιογράφο Αιμίλιο Περδικάρη.

Τι άλλαξε σ' αυτά τα 3,5 χρόνια που είστε δήμαρχος στην Αθήνα και τι θα θέλατε να αλλάξει την ερχόμενη 5ετία;

Εκείνο που ξεχνάμε όταν μιλάμε για την κατάσταση στην Αθήνα, είναι ότι στην πρωτεύουσα συμπυκνώθηκε όλη η κρίση της χώρας. Έτσι, ό, τι γίνεται στην Αθήνα είναι σημαντικό για όλη τη χώρα και επιμένω ότι αν δεν σηκωθεί και πάλι στα πόδια της η Αθήνα, δεν πρόκειται να σηκωθεί και η χώρα. Αυτό που κάναμε λοιπόν εμείς, ήταν να βάλουμε τα θεμέλια για την οικονομική της βιωσιμότητα, με σκληρή δουλειά και σχέδιο, έτσι ώστε όταν αυτό εξασφαλίστηκε να προχωρήσουμε στο άλλη προτεραιότητα, που επιβλήθηκε από τη βαθιά κρίση, που ήταν απολύτως αναγκαίο και κορυφαίο ως προτεραιότητα: να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Δεν ενδείκνυται για την προεκλογική ατζέντα, αλλά ο δήμος της Αθήνας στηρίζει αυτή την ώρα περίπου 20.000 ανθρώπους, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση. Την επόμενη πενταετία, αυτή η συνταγή νοικοκυρέματος και κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητο να μην ανακοπεί. Αφού μάλιστα εμπλουτίζεται με μία πολύ μεγάλη επιτυχία του δήμου που είναι τα 120 εκ ευρώ που φέραμε από τις Βρυξέλλες, κάνοντας κυριολεκτικό αγώνα δρόμου, γιατί, όταν αναλάβαμε, δεν βρήκαμε πραγματικά τίποτα και είχε ήδη περάσει η μισή προγραμματική περίοδος. Τα 27 εκ. ευρώ προορίζονται για καινοτομία και επιχειρηματικότητα και τα 7 εκ ευρώ για την τουριστική προβολή της Αθήνας. Για νέες δουλειές, δηλαδή, και για συνολική αναζωογόνηση της πόλης.

Ποιο παραμένει το βασικό πρόβλημα της πόλης που την κρατά πίσω και δεν την αφήνει να συναγωνιστεί τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Κύριε Περδικάρη, θυμηθείτε την Αθήνα ενάμιση χρόνο πριν. Έως ότου αρχίσει για τα καλά να ανακτά και πάλι τις δυνάμεις της, είναι πολύ δύσκολο να την φανταστούμε ανταγωνιστική στο διεθνή περίγυρο. Χρειάζεται πολλή ακόμη δουλειά αλλά με προσήλωση και σχέδιο. Η Αθήνα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, που κατά τη γνώμη μου, μπορούν γρήγορα να τη βάλουν και πάλι σε ανταγωνιστική τροχιά με τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Συγκροτημένο σχέδιο από εμάς υπάρχει, οι μεγάλοι φορείς της πόλεις είναι συνεργάτες μας σε όλες τις μεγάλες πρωτοβουλίες, όπως είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας και οι πιο δυναμικές ομάδες πολιτών της πόλης, έχουν συντονιστεί μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Η κεντρική στρατηγική είναι να καταστεί η Αθήνα αυτόνομος τουριστικός προορισμός. Στο πλαίσιο αυτό, τον Οκτώβριο καλούμε, ως δήμος Αθηναίων, στην Αθήνα 1.000 ξένους ταξιδιωτικούς bloggers, οι οποίοι θα μεταφέρουν το νέο μήνυμα της Αθήνας σε όλο τον κόσμο.    

Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε ακόμη περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη της πόλης την ερχόμενη 5ετία και αν ναι, σε ποιους τομείς;

Η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που είναι η ίδια διαχειρίστρια της ευρωπαϊκής της χρηματοδότησης. Μπορώ να σας πω, χωρίς καμία διάθεση να ευλογήσω τα γένια μας, έχουμε κερδίσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το στοίχημα της αξιοπιστίας. Ουκ ολίγοι αντιμετωπίζουν την Αθήνα ως ένα πείραμα απολύτως επιτυχημένο και αυτό μας δίνει βάσιμες ελπίδες ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο, οι συζητήσεις για την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, θα διεκδικήσουμε με αξιώσεις ακόμη περισσότερα πράγματα, στον τομέα της ολοκληρωμένης αστικής παρέμβασης, με έμφαση στη μετατροπή της Αθήνας σε έξυπνη πόλη, δηλαδή στην έξυπνη εξειδίκευση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.  

Έχετε συγκεκριμένο πλάνο για την ενίσχυση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και της εξυπηρέτησης των πολιτών μέσα από το Διαδίκτυο; Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε τις Νέες Τεχνολογίες για την όλη λειτουργία του Δήμου;

Μέσα στην κρίση, προχωρήσαμε και σε μία τομή στο δήμο, που θα φάνταζε σχεδόν εξωπραγματική. Παράλληλα με τις προτεραιότητες για οικονομική εξυγίανση και συγκρότηση δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκεντρώσαμε τις υπηρεσίες του δήμου, δημιουργώντας στις επτά γειτονιές της Αθήνας, ισάριθμα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, όπου οι πολίτες μπορούν να κάνουν σχεδόν όλες τις συναλλαγές τους με το δήμο, ήδη 80 και μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι πόλεις πλέον πρέπει να εξυπηρετούν τις εξατομικευμένες ανάγκες του πολίτη. Την ώρα μάλιστα, που όπως γνωρίζετε, είμαστε ο μόνος φορέας του δημοσίου, που από την επίσημη ιστοσελίδα μας, μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δήμου Αθηναίων.

Με ποιο τρόπο μπορεί η Δημοτική Αρχή να στηρίξει την τοπική επιχειρηματικότητα και ιδίως τις startup επιχειρήσεις; Ποια είναι τα δικά σας σχέδια γι' αυτό;

Ήδη στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι, λειτουργεί ο Κόμβος Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του δήμου, όπου αποτελεί ήδη κυψέλη για δεκάδες πρωτοβουλίες νεοφυούς επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Επίσης, σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς, είναι επίσης σε λειτουργία το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Είμαστε αισιόδοξοι. Το αίτημα για νέες δουλειές στην Αθήνα είναι κυρίαρχο.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 15/05/2014 - 10:40

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.