NAFTEMPORIKI

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και το δημοσιογράφο Στέλιο Ιωάννου.

1. Ποια είναι η βασική προτεραιότητά σας για την Αθήνα, το έργο ή τη δράση στου οποίου την υλοποίηση θα προχωρήσετε άμεσα εφόσον εκλεγείτε;

Η Αθήνα δεν είναι μία οποιαδήποτε πόλη. Είναι η ατμομηχανή της χώρας. Οι λύσεις για την Αθήνα δεν μπορούν να είναι ούτε αποσπασματικές, ούτε πρόχειρες. Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης που έχουμε καταρτίσει, οδηγεί στην Αθήνα του 2020. Σε μια Αθήνα απαλλαγμένη από τα σημάδια της κρίσης, που σήμερα πέφτουν πολύ βαριά πάνω της. Φροντίσαμε την κοινωνική συνοχή και στηρίζουμε 20.000 ανθρώπους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, νοικοκυρεύοντας παράλληλα τα οικονομικά ενός δήμου που λειτουργούσε με όλες τις κακές συνήθειες και ως μικρογραφία του κεντρικού κράτους. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για νέες δουλειές με τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Η πορεία αυτή είναι απαραίτητο να μην ανακοπεί.

2. Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του προγράμματος σας δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της δραστικής περικοπής των πόρων για τους ΟΤΑ και γιατί;

Η κοινοτική χρηματοδότηση των 120 εκ ευρώ και μάλιστα με Διαχειριστική Αρχή τον ίδιο τον δήμο της Αθήνας, μας δίνει το περιθώριο να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν αναμένουμε πολλά πράγματα από το κράτος. Πήγαμε τον δήμο της Αθήνας από το «κόκκινο» στο «πράσινο» με 60% λιγότερους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης, στήριξης της επιχειρηματικότητας και προβολής της Αθήνας, γίνονται με ευρωπαϊκούς πόρους. Η πορεία μας μάλιστα, μας δίνει βάσιμες ελπίδες ότι για την χρηματοδοτική περίοδο 2015-20 θα πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

3. Το κέντρο της Αθήνας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι διαρκείς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών–όσο κι αν είναι εύλογες- έχουν συμβάλλει και αυτές, μαζί με την οικονομική κρίση, στην επιβάρυνση της κατάσταση

Θέλω να σας θυμίσω ότι από τον Απρίλιο του 2012 έχω παρουσιάσει την πιο πλήρη και συνάμα φιλελεύθερη νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων, που συνέταξαν κορυφαίοι νομικοί. Μια πρόταση την οποία έστειλα στα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς. Η σιωπή ήταν εκκωφαντική. Μόνο λίγοι πολιτικοί τόλμησαν να ταχθούν υπέρ της ανάγκης –στο κάτω κάτω– να πάψει η έκφραση λαϊκής διαμαρτυρίας να διέπεται από ένα χουντικό προεδρικό διάταγμα. Η κυβέρνηση επέλεξε να προωθήσει μία ρύθμιση πολύ πιο γενική, που δεν νομίζω ότι λύνει το ζήτημα των πολύ μικρών διαδηλώσεων, που νεκρώνουν, με ευθύνη τις περισσότερες φορές της Αστυνομίας, αδικαιολόγητα για πολλές ώρες κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας. Σας επισημαίνω μάλιστα, ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο και δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν για τις επί τα χείρω αλλαγές στις ζωές τους, δεν είναι «ημίτρελοι», όπως ο κ. Σπηλιωτόπουλος τους αποκάλεσε.    

4. Για το παρεμπόριο;

Ο όρος που κανονικά πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι «λαθρεμπόριο», πίσω από το οποίο κρύβεται ένα ολόκληρο κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος. Οι μετανάστες με τα λευκά σεντόνια είναι ο τελευταίος και πιο ευαίσθητος κρίκος μια μεγάλης αλυσίδας παράνομης και εγκληματικής δράσης. Χρειάζεται αποφασιστικό σύστημα στις εισόδους της χώρας. Πάντως, τα τελευταία τριάμισι χρόνια και όσο υπήρχε η δημοτική αστυνομία, σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., είχαμε σφραγίσει 150 αποθήκες και είχαμε καταστρέψει χιλιάδες τόνους λαθραίων προϊόντων.

5. Καταστήματα και επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Αθήνα. Ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;

Κατ’ αρχήν να σας πω τι κάνουμε. Δώσαμε κίνητρα για την επιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας σε πλατείες της Αθήνας. Με συμβολικό τίμημα δώσαμε την ευκαιρία στους επιχειρηματίες να βάλουν τραπεζάκια στην πλατεία Βικτωρίας, την Ομόνοια και την πλατεία Κοτζιά, με αποτέλεσμα να αποκτήσουν και πάλι ζωή. Δεύτερον, με τα Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη που δημιουργήσαμε και στις επτά δημοτικές κοινότητες, επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την έκδοση αδειών. Σε στρατηγικό, επίπεδο ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην πόλη, με 27 εκ ευρώ που φέραμε από τις Βρυξέλλες. Η συνεργασία μας με όλους τους παραγωγικούς φορείς, τη ΓΣΕΒΕΕ, το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒ, τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας είναι πάρα πολύ στενή και ήδη λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων. Δίνουμε έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις, σε μία εγκατάσταση – κόσμημα στην Τεχνόπολη, όπου λειτουργεί ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που στηρίζει δεκάδες νέες προσπάθειες και πρωτοβουλίες στα πρώτα τους βήματα. 

6. Οι Αθηναίοι σας έχουν εμπιστευτεί ξανά τη θέση του Δημάρχου. Αν αυτό γίνει ξανά τι θα αλλάζατε από την προηγούμενη θητεία σας;

Στη νέα θητεία θα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: η δουλειά βάσης, όπως είναι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και το οικονομικό κοικοκύρεμα, έχει γίνει και ως εκ τούτου μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην καθημερινότητα του δημότη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα; Τοποθετήσαμε στη θητεία μας 15 χιλιάδες νέους λαμπτήρες, για περισσότερο φωτισμό στην πόλη, ωστόσο ακούω με προσοχή και καταλαβαίνω τους πολίτες που διαμαρτύρονται ότι κάποιες περιοχές είναι σκοτεινές. Η Αθήνα είναι πιο καθαρή από πριν αλλά συνεργαζόμαστε με τους κατοίκους για γειτονιές της Αθήνας που εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα.    

7. Γιατί οι ψηφοφόροι θα πρέπει να προτιμήσουν εσάς;

Οι πολίτες θα προτιμήσουν το ολοκληρωμένο σχέδιο και την προοπτική, που βάζουν τα θεμέλια για μια Αθήνα που θα σταθεί και πάλι αντάξια στις προσδοκίες των πολιτών και με αξιώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 15/05/2014 - 10:50

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.