Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ιστοσελίδα AFTODIOIKISI.GR και το δημοσιογράφο Χρήστο Βούζα.
1)-Ποια θεωρείτε ότι είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της θητείας σας (της θητείας του σημερινού δημάρχου);
Η πρώτη θητεία μας στο δήμο της Αθήνας δεν ήταν μια συνηθισμένη θητεία, γιατί πολύ απλά συνδυάστηκε με την οξύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση που έζησε ποτέ η πόλη. Η Αθήνα συσσώρευσε την κρίση όλης της χώρας. Έτσι, έπρεπε να δουλέψουμε σε ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον, με πολύ λιγότερους πόρους. Τι κάναμε; Αυτό που θα έκανε κάθε διοίκηση που δεν ενδιαφέρεται για τον εντυπωσιασμό αλλά και για την ουσία. Νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του δήμου, ώστε να μπορέσουμε, σε κοινωνικό επίπεδο, να δημιουργήσουμε τις δομές στήριξης, ώστε σήμερα 20.000 άνθρωποι να έχουν το δήμο της Αθήνας, δίπλα τους – σύμμαχό τους στην προσπάθεια να σταθούν και πάλι στα πόδια τους. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως, δουλέψαμε μεθοδικά για να έρθουν στην πόλη 120 εκ. ευρώ κοινοτικοί πόροι. Να δώσουμε δηλαδή στην Αθήνα ευκαιρίες αυτόνομης βιώσιμης ανάπτυξης.
2)-Ποιο θα είναι το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών στην περίπτωση που αναλάβετε τη διοίκηση του δήμου;
Η Αθήνα έχει εισέλθει σε μια πορεία ανόδου, η οποία δεν πρέπει να ανακοπεί. Με σχέδιο, προγραμματισμό και σκληρή δουλειά η Αθήνα έχει μπει στις ράγες της εξόδου από τη κρίση και την κατήφεια. Με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης ανοίγει οριστικά ο δρόμος για την Αθήνα του 2020. Μια Αθήνα μεγάλη, που θα κοιτά ξανά από το ίδιο ύψος, τους ανταγωνιστές της. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να κινούμαστε παράλληλα σε όλα τα επίπεδα: στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στη δημιουργία περιβάλλοντος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην πόλη, στον ακόμη πιο σύγχρονο τρόπο εξυπηρέτησης του δημότη και στην προβολή της Αθήνας στο εξωτερικό, ως αποκλειστικού τουριστικού προορισμού.
3)-Θα εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές του Μαΐου για το δήμο της πρωτεύουσας;
Θα εξαχθεί το πολιτικό συμπέρασμα ότι ο πολίτης, στις δημοτικές εκλογές, ψηφίζει για την πόλη του και τα συμφέροντά της και όχι για να προσμετρηθεί η ψήφος σου σε κάποιο κομματικό σχεδιασμό.
4)-Πολλά έχουν ειπωθεί για το «νοικοκύρεμα» στα οικονομικά του δήμου. Ποια είναι η άποψή σας επί του θέματος;
Το έλλειμμα του δήμου το 2010 ήταν 47 εκ. ευρώ. Το 2013 καταφέραμε να το «γυρίσουμε» σε πλεόνασμα μεγαλύτερο από 13 εκ. ευρώ. Με εξορθολογισμό της λειτουργίας, νέα δομή διευθύνσεων και νομικών προσώπων και συγχωνεύσεις, περικοπή των πλασματικών υπερωριών και δραστική περικοπή της δαπάνης. Την εκτέλεση του προϋπολογισμού του δήμου, μπορεί να την παρακολουθήσει οποιοσδήποτε πολίτης, σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα του δήμου. Και εκεί, επειδή υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία με τις δαπάνες προηγούμενων ετών, μπορεί ο καθένας να εξάγει πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τον τρόπο που ο καθένας αντιλαμβάνεται το σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και την κοινωνική λογοδοσία. Πολύ διδακτικό για υποψηφίους που διετέλεσαν υπουργοί και με τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το δημόσιο χρήμα, συνετέλεσαν στο να φτάσει η χώρα στα χάλια που είναι σήμερα.
5)-Μείζονος σημασία ζήτημα είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Πώς πρέπει να προχωρήσουμε και ποια λύση προτείνετε;
Προβλήματα μα την καθαριότητα σε επιμέρους σημεία μιας αχανούς πόλης, όπως είναι η Αθήνα, δεν είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς. Και πρώτοι που εντοπίζουμε αυτά τα προβλήματα και δουλεύουμε συστηματικά για την επίλυσή τους είμαστε εμείς. Ωστόσο όποιος ισχυρίζεται ότι η Αθήνα είναι μία βρώμικη πόλη μάλλον έχει πολύ καιρό να περπατήσει στους δρόμους της και σίγουρα υποτιμά μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται, σε μία πόλη που δεν έχει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που αφήνει πίσω της η κρίση. Με το προσωπικό της Διεύθυνσης Καθαριότητας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να καθαριστεί και η τελευταία γωνία της πόλης, συνεχώς και με σύστημα. Θα διασφαλίσουμε ότι η πόλη θα γίνεται κάθε μέρα και πιο καθαρή και εγώ το ρόλο μου ως δημάρχου, έτσι τον αντιλαμβάνομαι.