Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ιστοσελίδα TVXS και τη δημοσιογράφο Αγγελική Δημοπούλου.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου της Αθήνας, ως οργανισμού, ήταν ότι αποτελούσε μικρογραφία του τρόπου που λειτουργούσε το κεντρικό κράτος: πελατειακές σχέσεις, ανορθολογική δομή, σπατάλες και γενικότερη αμεριμνησία για τις δύσκολες μέρες, που τελικά ήρθαν. Ένας δήμος συνηθισμένος στα εύκολα. Ένας κοιμώμενος γίγαντας, δοσμένος σε έργα βιτρίνας και δημόσιες σχέσεις. Αυτό κληθήκαμε να διαχειριστούμε. Τη μετάβασή του δήμου σε μία άλλη λογική και πραγματικότητα, αφού ο δήμος έπρεπε να βρεθεί στο πλευρό όλων όσοι υπέφεραν από την κρίση, αφού προηγουμένως εξυγιανθεί οικονομικά. Σήμερα από τις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων στηρίζονται 20.000 άνθρωποι, στο οικονομικό πεδίο μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον σαφώς με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με τα 120 εκ. ευρώ που φέραμε από την Ευρώπη, δημιουργούμε το έδαφος για νέες δουλειές και καινοτομία στην πόλη.
Πέντε προτεραιότητες για μια καλύτερη Αθήνα;
Η πορεία που έχουμε αρχίσει δεν πρέπει να ανακοπεί: προωθούμε το «Έργο Αθήνα» με κονδύλια 120 εκ ευρώ για αναπλάσεις, στήριξη της επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της Αθήνας ως αυτόνομου τουριστικού προορισμού. Εφαρμόζουμε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, ένα πολυεπίπεδο πλάνο βελτίωσης της καθημερινότητας του δημότη, που οδηγεί στην Αθήνα του 2020. Συνεχίζουμε με προσήλωση τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, με έμφαση στις εξατομικευμένες ανάγκες των πολιτών. Διεκδικούμε για την Αθήνα αρμοδιότητες μητροπολιτικής διοίκησης και τοπικής διακυβέρνησης και παραμένουμε αποφασιστικά αντιμέτωποι με όσους καλλιεργούν στην πόλη το φόβο, τη μισαλλοδοξία, τη βία και το ρατσισμό.
Ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έχετε για πρότυπο;
Με γοητεύει ο τρόπος που το Βερολίνο και το Παρίσι, λειτουργούν ως ορμητήρια πολιτιστικής δημιουργίας. Ζηλεύω το μητροπολιτικό χαρακτήρα της λειτουργίας τη πόλης του Λονδίνου, όπως και το σταθερό τουριστικό ρεύμα της Ρώμης. Πάντως, ας μη γελιόμαστε: κάθε πόλη έχει περάσει την κρίση της, έχει περάσει από κύκλους ακμής και υστέρησης, ενώ καμία πόλη δεν έχει το προνόμιο να μην έχει τις δικές της πολύ «δύσκολες» περιοχές.
Γιατί να ψηφίσω Γιώργο Καμίνη;
Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία την Κυριακή να υπερψηφίσουν, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, στην οριστική είσοδο της Αθήνας σε τροχιά εξόδου από τις συνέπειες της βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης με άξονα τον άνθρωπο.
Τζαμί ή όχι στην Αθήνα;
Το δίλημμα είναι πλαστό. Αποδεχόμαστε ή όχι το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να λατρεύουν το Θεό τους; Αν όχι, κρυβόμαστε πίσω από ανεκδιήγητες -και εν πολλοίς επικίνδυνες- θέσεις περί δημοψηφισμάτων για στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Κρυβόμαστε δε, και πίσω από μια άλλη πραγματικότητα. Ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κυψέλης, των Πατησίων και του Αγίου Παντελεήμονα, λειτουργούν σήμερα περίπου 120 άτυποι χώροι λατρείας, χωρίς να πληρούν κανένα όρο ασφάλειας αλλά και αξιοπρέπειας στον τρόπο που οι άνθρωποι ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.