Συνέντευξη δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και τη δημοσιογράφο Τάνια Γεωργιοπούλου.
Έχετε πει ότι το δυσκολότερο έργο που έχετε αναλάβει στη ζωή σας είναι η δημαρχία της Αθήνας. Γιατί θέλετε να συνεχίσετε;
Για μένα είναι μια πρόκληση ζωής. Θέλω να βλέπω τις ιδέες μας να υλοποιούνται,να μιλάω με τους ανθρώπους της πόλης, να αναβαθμιστεί σε όλους τους τομείς η Αθήνα και η καθημερινότητα των πολιτών της. Πραγματικά τα δύο πρώτα χρόνια της θητείας μου ήταν ό,τι δυσκολότερο έχω περάσει στη ζωή μου. Αλλά τώρα έχουμε βρει τον δρόμο μας. Και οι συνεργάτες μου κι εγώ, ελπίζω και οι πολίτες της Αθήνας, πιστεύουμε ότι κάθε μέρα που περνάει θα είναι καλύτερη για την πόλη και τη ζωή μας.
Ποια πράγματα θα λέγατε ότι πετύχατε αυτά τα τρία χρόνια; Σε ποιους τομείς δεν καταφέρατε όσα θα θέλατε;
Πετύχαμε δύο παράλληλους πολύ σημαντικούς στόχους: Ο πρώτος να εξορθολογήσουμε τον δήμο και τον μηχανισμό του, οικονομικά και διοικητικά, και μαζί να φτιάξουμε αποτελεσματικούς, καινοτόμους θεσμούς για την κοινωνική αλληλεγγύη,για τους οποίους είμαστε υπερήφανοι. Ο δεύτερος, να βάλουμε τις βάσεις για την ανάταξη της πόλης. Με το «Έργο Αθήνα», 120 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκοί πόροι, και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ). Δεν καταφέραμε, παρά τις προσπάθειές μας, να υπερβούμε πολλές φορές το τέρας της γραφειοκρατίας και των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες. Δεν καταφέραμε επίσης να αποτρέψουμε την παράλογη και αψυχολόγητη κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, γεγονός που στοίχισε και στοιχίζει πολύ στην εικόνα και την ευταξία της πόλης.
Υπογραφή συμφωνίας
Ποια ήταν η χειρότερη και ποια η καλύτερη στιγμή της θητείας σας;
Η χειρότερη στιγμή ήταν αναμφίβολα τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και η καταστροφή των ιστορικών κτιρίων στην Κοραή και τη Σταδίου. Στενοχωρήθηκα,θύμωσα, αισθάνθηκα απροστάτευτος και ως δήμαρχος και ως πολίτης. Γι’ αυτό και ο δήμος με όλες τις δυνάμεις του ήταν από την πρώτη στιγμή εκεί δίπλα στους πολίτες και τους επαγγελματίες. Μία από τις καλύτερες ήταν η υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Εργασίας για το«Εργο Αθήνα», δηλαδή την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, που ήταν η αρχή του μεγάλου μας σχεδίου για την αναζωογόνηση της πόλης.
Εφόσον επανεκλεγείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε για την επόμενη πενταετία;
Η καθημερινότητα των Αθηναίων πολιτών και η υποστήριξη της ανάπτυξης για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην πόλη. Ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με κάθε φορέα ανάπτυξης στην πόλη, με όλους όσοι έχουν ιδέες και απόψεις. Οι οργανώσεις, οι επαγγελματίες, οι νέοι επιστήμονες, οι εθελοντές, οι πολίτες, ξέρουν πια ότι στον Δήμο Αθηναίων μπορούν να βρουν συνεργάτες,συμμετόχους και υποστηρικτές και για τις ιδέες τους, και για τις δράσεις τους.Οι πόλεις είναι το μέλλον για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται για την έλλειψη καθαριότητας στην πόλη.
Έχουμε δώσει πολύ μεγάλο βάρος στις γειτονιές. Στο ιστορικό εμπορικό κέντρο υπάρχουν περισσότερα προβλήματα και μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας και των προβλημάτων στις ώρες αποκομιδής.
Πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ιδιωτικές εταιρείες για την αποκομιδή των σκουπιδιών;
Η αποκομιδή είναι ένα μόνο μέρος της διαδικασίας της διαχείρισης των απορριμμάτων. Διατηρώντας τον δημόσιο χαρακτήρα της υπηρεσίας καθαριότητας, θα επιλέξουμε τον τρόπο που εξυπηρετεί καλύτερα την πόλη και τους κατοίκους.
Τι θα διεκδικήσετε από την κυβέρνηση σε σχέση με τον Δήμο Αθηναίων;
Έχουμε οριστικά καταλήξει σε μία μεγάλη συμφωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για τη φύλαξη και την ασφάλεια στον Δήμο της Αθήνας, που εν πολλοίς μας δίνει λύσεις για τα κενά που προκάλεσε η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Μια άλλη μεγάλη διεκδίκηση είναι οι αλλαγές που χρειάζονται στο θεσμικό πλαίσιο για τη διοικητική, οικονομική και πολεοδομική αυτονομία της Αθήνας. Ζητάμε να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας. Η Αθήνα θα έπρεπε να έχει μητροπολιτικές αρμοδιότητες.
Ποια είναι η θέση σας για το γήπεδο του Παναθηναϊκού;
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου επιδίωξα τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για την επίλυση αυτού του σοβαρού θέματος για την πόλη. Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού ξέρουν ότι σταθήκαμε και ως δήμος και εγώ προσωπικά στο πλευρό τους. Η λύση που έχει ήδη βρεθεί από τη διοίκηση της «ΠΑΕ Παναθηναϊκός», με την πρόσθεση κερκίδων και την επισκευή της «Λεωφόρου Αλεξάνδρας», μας δίνει, σε σχέση με τη διπλή ανάπλαση, τις δυνατότητες και την άνεση του χρόνου να αναζητήσουμε με οργάνωση, διάλογο και ωριμότητα το καλύτερο δυνατό σχέδιο και τους πόρους για την υλοποίησή του.
Εφόσον επανεκλεγείτε, θα αναζητήσετε συναινέσεις και συμφωνίες με τις άλλες παρατάξεις στον τρόπο αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της πόλης;
Είναι απαραίτητο. Αλλωστε το προσπαθήσαμε και πολλές φορές το πετύχαμε και σε αυτήν μας τη θητεία. Οταν ψάχνεις πραγματικές εφαρμόσιμες λύσεις σε θέματα χωρίς ιδεοληψίες, αφορισμούς και πόλωση, βρίσκεις πεδίο συναίνεσης και συμφωνίας. Χρειάζονται όμως και συμβιβασμοί για να προχωρούν τα πράγματα. Το πολιτικό περιβάλλον όμως έχει δώσει στον όρο «συμβιβασμός» αρνητικό περιεχόμενο και πρόσημο.
Τι θα απαντούσατε ως δήμαρχος της πόλης σε έναν κάτοικο του Αγίου Παντελεήμονα που θα σας έλεγε ότι φοβάται να κυκλοφορήσει στον δρόμο;
Άλλο τα αντικειμενικά προβλήματα ασφάλειας, που αντιμετωπίζουν πολλές γειτονιές στις οποίες όμως η κατάσταση όλο και βελτιώνεται και άλλο να υποκύπτουμε στις σειρήνες εκείνων που καλλιεργούν τη φοβικότητα και τη μισαλλοδοξία,επιδιώκοντας πολιτικά οφέλη. Γιατί μία παιδική χαρά, που είναι ήδη έτοιμη, αντί να ενώνει, διχάζει;
Σε έναν άστεγο που κοιμάται σε μια γωνία της Κοραή;
Με τον άστεγο καταλληλότεροι από εμένα να συνομιλήσουν είναι τα εξειδικευμένα μέλη των ομάδων εργασίας δρόμου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, που ξέρουν τον καθένα σχεδόν με το όνομά του. Το θέμα του αστέγου είναι σύνθετο. Συνυπάρχουν ψυχικά προβλήματα, τοξικοεξάρτηση και έλλειψη επικοινωνίας. Δεν σας προκαλεί εντύπωση ότι έχουμε αρκετά κενά κρεβάτια στους δύο ξενώνες μας, όπως και στο Υπνωτήριο για τους αστέγους, που διαχειριζόμαστε με τους Γιατρούς του Κόσμου και άλλες οργανώσεις; Συντονισμένη δουλειά λοιπόν και όχι εύκολες γενικεύσεις.
Σε έναν που εργαζόταν σε κατάστημα του κέντρου και έχασε τη δουλειά του;
Θα του έλεγα την εκτίμησή μου, ότι ο κύκλος των λουκέτων δεν μπορεί να συνεχιστεί ακόμη για πολύ. Το κέντρο ξαναζωντανεύει. Από την πλευρά του ο δήμος με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, καθώς και με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, στέκονται δίπλα σε εκείνους που θέλουν να κάνουν μία καινούργια αρχή