freesunday-logo

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα FREE SUNDAY και τη δημοσιογράφο Αγγελική Σπανού.

Είστε ο μνημονιακός υποψήφιος, όπως σας κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Προσπαθώ να κρατήσω το δήμο και τους ανθρώπους όρθιους από τις συνέπειες της κρίσης. Οι έννοιες τείνω να πιστέψω ότι χάνουν, μέσα στην κρίση, την αξία τους. Δεν είμαι παιδί του κομματικού σωλήνα, δεν με υπέδειξε ως υποψήφιο κανένα όργανο κόμματος, δεν λογοδοτώ σε κανένα κομματικό επιτελείο. Αντιθέτως, θεωρώ κορυφαίο στοίχημα για το Δήμο της Αθήνας να μη γίνει και πάλι κομματικό μαγαζί, όπως ήταν τα χρόνια πριν αναλάβω. Ας μη γελιόμαστε, μαζί με τον κ. Σακελλαρίδη στο δημαρχείο, αν κερδίσει, θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους κομματικούς στρατούς και τις αντιλήψεις του.

Πώς λέτε ότι είστε ακομμάτιστος υποψήφιος αφού σας στηρίζουν ανοιχτά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και άλλα μικρότερα σχήματα;

Οι πολύ τιμητικές δηλώσεις στήριξης στην υποψηφιότητά μου έχουν μία κοινή συνισταμένη: δεν τις ζήτησα από κανέναν και ουδείς μου έθεσε τον οποιονδήποτε όρο ή κάποια προϋπόθεση για να μου τις δώσει. Επομένως, δεν νιώθω δεσμευμένος απέναντι σε κανέναν. Δεσμευμένος νιώθω στο ότι πρέπει να προχωρήσει γρήγορα το σχέδιο αστικής αναβάθμισης και οικονομικής αναζωογόνησης της Αθήνας. Αυτό το σχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: το «Έργο Αθήνα», που αφορά κοινοτικά κονδύλια 120 εκατ. ευρώ με τα οποία υλοποιούνται 70 έργα, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, που είναι το πρώτο συνολικό σχέδιο για την αστική και λειτουργική ανασυγκρότηση της Αθήνας, την πολιτική κοινωνικής συνοχής, που σήμερα ενισχύει περίπου 20.000 ανθρώπους, και, τέταρτον, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, με δύο μεγάλες μονάδες που λειτουργούν, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην πόλη.

Τις ψήφους που πήρε ο Ηλ. Κασιδιάρης τις θέλετε;

Με τις αρχές μου δεν παίζω. Εγώ δεν θα ψάξω να βρω ελαφρυντικά για εκείνους που συνεχίζουν να ψηφίζουν ανθρώπους που έχουν στο μπράτσο τους αγκυλωτούς σταυρούς ή που ενέχονται σε εγκληματικές πράξεις. Το μέτωπο που έχουμε με τη Χρυσή Αυγή και τις πρακτικές της είναι γνωστό. Όσοι προσπαθούν με επιβληθούν με τη βία και να κάνουν την πόλη πεδίο τυφλών συγκρούσεων θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντι. Το ίδιο πρέπει να αποδείξουν όλοι και να μην προσπαθούν να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες. Δεν γίνεται και τα δικαιώματα των ανθρώπων να υποστηρίζεις και τους διώκτες των ελευθεριών να προσεταιρίζεσαι.

Πώς εξηγείτε την άνοδο της Χρυσής Αυγής στο δήμο Αθηναίων;

Το κέντρο της Αθήνας εγκαταλείπεται σταδιακά εδώ και περίπου δύο δεκαετίες. Αρχικά από τους κατοίκους του, που αναζήτησαν καλύτερες συνθήκες ζωής στα προάστια, και μετά από την κεντρική διοίκηση, που έβλεπε μονίμως το κέντρο ως μια μεγάλη χοάνη, όπου έσπρωχνε όλα τα προβλήματα προκειμένου να τα κρύψει. Το κεντρικό κράτος το ίδιο έκανε και με την παράνομη μετανάστευση. Τριακόσιοι άνθρωποι κάθε μέρα διοχετεύονταν από τα σύνορα στο κέντρο της Αθήνας. Το αίσθημα ασφάλειας υποχώρησε δραματικά. Η οικονομική κρίση ενέτεινε το πρόβλημα, και την παντελή απουσία κοινωνικής φροντίδας, την υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και της ασφάλειας βρέθηκαν να υποκαθιστούν οι ομάδες κρούσης του νεοναζιστικού μορφώματος. Τέτοια φαινόμενα, όπως γνωρίζετε, δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στην ιστορία. Ο ρατσισμός, η βία εναντίον οποιουδήποτε διαφέρει, έγινε για κάποιο διάστημα κανόνας σε κάποιες περιοχές, όπως η Κυψέλη ή ο Άγιος Παντελεήμονας. Δείξαμε αποφασιστικότητα. Απαγορέψαμε στη Χρυσή Αυγή να πραγματοποιήσει το συσσίτιο του μίσους στο Σύνταγμα, δηλώνοντας ότι θα τους «ταράξουμε στη νομιμότητα», και νομίζω ότι δικαιωθήκαμε.

Ποια είναι η κατάσταση των οικονομικών του δήμου;

Ήταν βασική μας προτεραιότητα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του δήμου, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις βάσεις για να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή στην Αθήνα και την οικονομική της αναζωογόνηση. Το έλλειμμα των 47 εκατ. ευρώ του 2010 το «γυρίσαμε» σε πλεόνασμα 13 εκατ. ευρώ το 2013. Έχουν γίνει αποφασιστικά βήματα ώστε να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του δήμου. Η εξοικονόμηση οικονομικών πόρων που θα πετύχουμε λόγω του νέου συστήματος ηλεκτροφωτισμού, αλλά και η μείωση του κόστους λειτουργίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων, που θα πετύχουμε με την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Αιγάλεω, θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη κατά 20% μέσα στην επόμενη πενταετία.

Στη διάρκεια της θητείας σας βελτιώθηκε η καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη;

Η καθημερινότητα του πολίτη επιβαρύνεται, ούτως ή άλλως, πολύ από την οικονομική συγκυρία. Στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων, φροντίσαμε να κάνουμε το δήμο πιο φιλικό στον δημότη και τον κάτοικο αυτής της πόλης. Ενισχύσαμε τα δημοτικά ιατρεία. Αυξήσαμε τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς από 4.600 στις 5.500, απορροφώντας το 100% των αιτήσεων. Μάλιστα, το 70% των παιδιών δεν πληρώνει τροφεία. Δημιουργήσαμε επτά Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη, στις επτά γειτονιές της Αθήνας, προκειμένου για τις συναλλαγές που αφορούν το δήμο να μη χρειάζεται ο πολίτης να απευθυνθεί στις κεντρικές υπηρεσίες. Και βεβαίως απλώσαμε ένα πολύ μεγάλο δίχτυ αλληλεγγύης και συνοχής, που στηρίζει 20.000 ανθρώπους στην πόλη. Δημιουργήσαμε τον τετραψήφιο αριθμό 1595, όπου οι Αθηναίοι, σε 24ωρη βάση, μπορούν να θέτουν ζητήματα που αφορούν τη γειτονιά τους. Κορυφαίο, όμως, ζήτημα για εμάς είναι να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και ευταξίας στη λειτουργία της πόλης. Έτσι, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Δένδια στον τρόπο που θα συνεργάζονται ΕΛ.ΑΣ. και Δήμος Αθηναίων, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που άφησε πίσω της η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Δημοτική Αστυνομία. Επειδή αυτή η συμφωνία είναι αρκετά σοβαρή για να πάρει προεκλογική χροιά, αν και είναι έτοιμη, θα την υπογράψουμε και τυπικά αμέσως μετά τις εκλογές.

 Τι θα κάνετε τις 100 πρώτες μέρες, εφόσον επανεκλεγείτε;

Πια όλοι γνωρίζουν ότι η Αθήνα έχει ένα σχέδιο πάνω στο οποίο κινείται. Ένα σχέδιο που επιδιώκει να την καταστήσει βιώσιμη για τους πολίτες της και ανταγωνιστική διεθνώς. Οι πιο αδύνατοι πολίτες θα συνεχίσουν να στηρίζονται με τον ίδιο συστηματικό και αξιοπρεπή τρόπο που γίνεται έως σήμερα. Ο λειτουργικός και οικονομικός εξορθολογισμός του δήμου θα συνεχιστεί. Η Αθήνα θα προβληθεί και πάλι ως αυτόνομος ταξιδιωτικός προορισμός. Τον Οκτώβριο φέρνουμε για μία εβδομάδα στην Αθήνα 1.000 ταξιδιωτικούς bloggers, οι οποίοι θα μεταδίδουν το μήνυμα της Αθήνας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία θα συνεχίσουν να αποτελούν αιχμή της πολιτικής μας, προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.

Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής;

Με το αποτέλεσμα του α΄ γύρου των δημοτικών εκλογών, το οποίο είναι μία πολύ καλή αφετηρία για τη νέα θητεία, ο συνδυασμός μας υπερέβη επιτυχώς την ακραία πολιτική πόλωση και κατέκτησε την πρωτιά.

Το ότι έφτασε τόσο κοντά σας ένας υποψήφιος χωρίς αυτοδιοικητική εμπειρία δεν σας προβληματίζει;

Κι εγώ, όταν το 2010 εκλέχθηκα δήμαρχος, δεν είχα την τυπική αυτοδιοικητική εμπειρία, αλλά ως Συνήγορος του Πολίτη είχα χειριστεί εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούσαν τη σχέση των δήμων με τους πολίτες. Με προβληματίζει όμως το γεγονός είναι ότι εκείνοι που θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, και κυρίως σε μια πολύ μεγάλη πόλη, όπως η Αθήνα, που έχει πολύ σύνθετα προβλήματα, το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι κομματικά ένσημα.

Θα εφαρμόσετε το νέο σύστημα αξιολόγησης στο δήμο;

Η αξιολόγηση του έργου και των εργαζομένων είναι προϋπόθεση για την καλή λειτουργία ενός οργανισμού. Αρκεί η αξιολόγηση αυτή να είναι αντικειμενική και προσανατολισμένη στο δόγμα ότι ο δήμος είναι στην υπηρεσία του πολίτη.

Πολλοί λένε ότι θα μπορούσατε να πρωταγωνιστήσετε στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς. Το σκέφτεστε;

Το δικό μου μέλημα ζωής αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί το έργο ανασυγκρότησης της Αθήνας. Η ανάκαμψη της χώρας περνά μέσα από την ανάκαμψη της Αθήνας. Τα σημάδια ήδη υπάρχουν. Όσα έχουν ξεκινήσει είναι πολλά. Είναι μια πορεία που την οφείλουμε στην Αθήνα και δεν πρέπει να διακοπεί. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω.

Ημερομηνία: 
Παρ, 23/05/2014 - 13:05

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.