Σημεία συνέντευξης δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου.
Γ. Καμίνης: Νέες αντιδημαρχίες που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας
Για τη δημιουργία νέων αντιδημαρχιών
Γ. Καμίνης: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να βελτιώσουμε πια την καθημερινότητα των πολιτών, σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Αν υπάρξει μία οικονομική ανάκαμψη, η εικόνα της πόλης θα βελτιωθεί αισθητά, καθώς και η ζωή των κατοίκων στις γειτονιές. Γι’ αυτό και δημιουργούμε νέες αντιδημαρχίες, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες. Μία νέα αντιδημαρχία λ.χ., σκοπός της θα είναι να κινητοποιήσει τις ζωντανές δυνάμεις της πόλης που υπάρχουν στις γειτονιές. Είναι η Αντιδημαρχία για την Κοινωνία των Πολιτών, που θα βρίσκεται σε στενή σύνδεση με τις Δημοτικές Κοινότητες και τα Συμβούλια τους. Θα κοιτάξουμε να κινητοποιήσουμε επιτέλους τους κατοίκους της πόλης, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ευθύνες».
Για το κοινωνικό φροντιστήριο του δήμου και για το αν είναι έτοιμα τα σχολεία ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Γ. Καμίνης: «Το κοινωνικό φροντιστήριο λειτούργησε για δεύτερη χρονιά πέρυσι. Είχαμε εκατό εθελοντές καθηγητές, που τους τιμήσαμε και τους ευχαριστήσαμε, και διακόσιους μαθητές της Γ΄ Λυκείου, οι οποίοι το παρακολούθησαν συστηματικά. Αυτό θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί. Σε ότι αφορά τη νέα σχολική χρονιά, παρά πολλά σχολικά κτίρια, εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και με ευρωπαϊκούς πόρους ο δήμος τα επισκευάζει ή κατασκευάζει καινούρια, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Χαρακτηριστική περίπτωση το ιστορικό Β’ Γυμνάσιο Αρρένων, το οποίο εντάχτηκε ακριβώς μέσα σε αυτόν το σχεδιασμό προγραμματίζεται να λειτουργήσει το 2015. Παράλληλα, σε πάρα πολλά σχολικά κτίρια, πάλι μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους, κάνουμε βιοκλιματικές παρεμβάσεις».
Για τα νέα παγκάκια στην πλατεία Αγίου Γεωργίου και τους άστεγους
Γ. Καμίνης: «Αυτό δυστυχώς είναι ένα “ξαναζεσταμένο” παραμύθι. Πριν από τρία χρόνια, αναπλάσαμε την πλατεία Κλαυθμώνος, την κάτω πλευρά της, κι αναγκαστήκαμε να αφαιρέσουμε κάποια παγκάκια για να τα συντηρήσουμε. Κι αμέσως το ίδιο τροπάρι: ότι ο δήμος βγάζει τα παγκάκια για να μην κοιμούνται οι άστεγοι. Όποιοι νομίζουν ότι τα παγκάκια είναι για τους αστέγους και αυτήν την τύχη επιφυλάσσουν στους αστέγους, ας κάθονται να φαντασιώνονται αυτά τα πράγματα. Ο δήμος -και γι αυτό έβγαλα μια πάρα πολύ αυστηρή ανακοίνωση- έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο να επιδείξει στο θέμα της αστεγίας. Εμείς φιλοξενούμε 150 άτομα σε ξενώνα στην Χαλκοκονδύλη, 50 άτομα σε υπνωτήριο στην οδό Αλικαρνασσού. Όποτε πιάνουν τα κρύα, ανοίγουμε χώρους οι οποίοι θερμαίνονται για τους άστεγους συμπολίτες μας. Και θυμάμαι τώρα ότι πάλι τον ίδιο χειμώνα, πριν από τρία χρόνια, ενώ υπήρχαν επτά θερμαινόμενοι χώροι να φιλοξενήσουν με άνεση πολύ κόσμο, υπήρχαν αυτοί οι “επαγγελματίες προστάτες”, οι οποίοι έσπασαν την πόρτα του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθηναίων για να βάλουν σε ένα παγωμένο κτίριο έναν άστεγο. Δεν με απασχολεί από που προέρχονται αλλά είναι μια κακοήθεια πλέον, κρύβει εμπάθεια».
Για τη συνεργασία με την αντιπολίτευση στο δήμο
Γ. Καμίνης: «Η χώρα, είναι βαθιά μου πεποίθηση, τα επόμενα χρόνια θα πάει για συμμαχικές κυβερνήσεις, όπως ούτως ή άλλως βρίσκεται τώρα, αλλά σε ένα ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεως. Εάν αυτό, λοιπόν, ισχύει για τη χώρα και για τη διακυβέρνησή της, πόσο μάλλον για τους δήμους της χώρας, όπου τα προβλήματα είναι πρακτικά. Είμαστε σε θέση να κάτσουμε σ' ένα τραπέζι, να παραμερίσουμε οποιεσδήποτε ιδεολογικές, πολιτικές διαφορές και να βρούμε λύσεις για την καθημερινότητα των κατοίκων;».
Για τις συναινέσεις στο πολιτικό σύστημα
Γ. Καμίνης: «Με πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία κατορθώνουν αυτή τη στιγμή, στο επίπεδο της λεγόμενης κεντρικής πολιτικής σκηνής, να συνεννοούνται οι πολιτικοί. Αυτό είναι μέσα σε μια γενικότερη παράδοση του ελληνικού πολιτικού συστήματος που είχε εθιστεί στον μονοκομματισμό. Στις μονοκομματικές πλειοψηφίες και σ' αυτές τις κάθετες, τις οξείες αντιπαραθέσεις. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Καλούμαστε να συμπράξουμε, διαφυλάσσοντας ο καθένας τη διακριτή του φυσιογνωμία. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ζούμε μέσα σε ένα καθεστώς διαιρέσεων και ασυμφιλίωτων κοσμοθεωριών».