PERIODIKO ANAPTIXI

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο περιοδικό «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και την δημοσιογράφο Νικολέτα Μακρή. 

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες του προγράμματος επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων;

Η ανάκαμψη της Αθήνας περνά μέσα από την οικονομική της αναζωογόνησης. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να φέρουμε δουλειές στην πόλη, είτε σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας είτε στη λεγόμενη νέα οικονομία και επιχειρηματικότητα. Η συνεργασία μας με τους παραγωγικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τα πανεπιστήμια της πόλης είναι στενή και προσηλωμένη σε αυτή την επιδίωξη. Νέες δουλειές στην πόλη. Από την αναβίωση παλιών επαγγελμάτων, όπως του καρεκλοποιού, έως το πιο εξειδικευμένο start up. Έχουμε εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες, μέσω του «Έργο Αθήνα», κονδύλια περίπου 30 εκ. ευρώ, για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία. Έχουμε δημιουργήσει στην Τεχνόπολη το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που είναι ο παράδεισος των start ups και της υψηλής τεχνολογίας. Εγκαινιάσαμε με τον ΣΕΒ τη Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας και με το ΕΒΕΑ τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας, δύο εξαιρετικές πρωτοβουλίες για νέους επιχειρηματίες ή για επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν μία νέα αρχή. Ενώ ήδη εδώ και έξι μήνες λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, με εταίρους όπως η ICAP, με πολύ χρήσιμες βάσεις δεδομένων για τους πολίτες. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Αθήνας και ειδικότερα αυτές του κέντρου, πέρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια σημαντικά προβλήματα από εξωγενείς παράγοντες όπως οι συνεχόμενες πορείες και συγκεντρώσεις. Εκτιμάτε ότι μπορεί το κέντρο της Αθήνας να ξαναβρεί τη χαμένη του εμπορική αίγλη;

Το να αποκτήσει και πάλι ζωή το κέντρο, είναι ο βασικός άξονας των προτεραιοτήτων μας σε αυτή τη δεύτερη θητεία. Είναι ένας αγώνας πολύ δύσκολος γιατί η ανάκαμψη της πόλης δεν θα κριθεί μόνο σε ένα επίπεδο. Τα προβλήματα της Αθήνας είναι πολλά και σύνθετα. Πρέπει, κατ’ αρχάς, να κατοικηθεί και πάλι το κέντρο. Να ξαναγίνουν χώροι πρώτης κατοικίας περιοχές που τις προηγούμενες δεκαετίες εγκαταλείφθηκαν, είτε λόγω των προβλημάτων της ίδιας της πόλης, είτε λόγω της μετακίνησης στα προάστια, που προκάλεσε η οικονομική άνοδος των νοικοκυριών είτε του συνδυασμού των δύο αυτών παραγόντων. Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι κάτοικοι. Η κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει αισθητά αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Αναφέρατε το παράδειγμα των πορειών στο κέντρο της Αθήνας. Όταν, την Άνοιξη του 2011, παρουσίασα την ολοκληρωμένη νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των μικρών συγκεντρώσεων, που επί ώρες νέκρωναν το κέντρο της Αθήνας, ένιωσα μια απίστευτη πολιτική μοναξιά. Ελάχιστα πολιτικά πρόσωπα, μεμονωμένα, τη στήριξαν δημοσίως. Οι κυβερνήσεις και τα κόμματα δεν τόλμησαν να την προωθήσουν, αν και είναι η πιο συγκροτημένη και φιλελεύθερη πρόταση που έχει παρουσιαστεί έως σήμερα. Προτιμούν φαίνεται οι διαδηλώσεις να ρυθμίζονται ακόμη και σήμερα με ένα Προεδρικό Διάταγμα της χούντας και ούτε το δικαίωμα στη διαμαρτυρία να ρυθμίζεται, ούτε οι διοργανωτές να είναι υπεύθυνοι για την ομαλή διεξαγωγή των διαδηλώσεων. Όπως επίσης, προφανώς είναι πιο βολικό η Αστυνομία, προκειμένου να έχει το κεφάλι της ήσυχο, να κλείνει αδικαιολόγητα όλο το κέντρο, συχνά και το σταθμό του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα, για μία πορεία μερικών δεκάδων ανθρώπων. Λογική χρειάζεται. Η αρχή της αναλογικότητας, που προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμά μας, προσδιορίζει το τι πρέπει να γίνεται με τις μικρές πορείες. Αλλά ως συνήθως, επειδή δεν έχουμε μάθει να συνεννοούμαστε και να κάνουμε συμβιβασμούς, πολιτικά κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς δεν τόλμησαν να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προόδου. Ακόμη και όταν, πρώτοι, μιλήσαμε για την ανάγκη να είναι, σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, τα καταστήματα του Εμπορικού και Ιστορικού κέντρου της Αθήνας ανοιχτά τις Κυριακές, μόνοι ήμασταν. Αλλά θέλω να πιστεύω, σε βάθος χρόνου, δικαιωμένοι.     

«Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας» είχατε δηλώσει στη συνέντευξη τύπου για τα μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Αθήνα. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και πού μπορεί να συμβάλει ο Δήμος Αθηναίων;

Το πιστεύω, ότι αν δεν ανακάμψει η Αθήνα, δεν πρόκειται να ανακάμψει η χώρα. Η πρωτεύουσα συμπυκνώνει την κρίση όλης της χώρας, κοινωνική, οικονομική, κρίση αξιών και πολιτισμού. Δεν θα ακούσετε από εμένα να δίνω βαρύγδουπες υποσχέσεις. Κάποτε, επιχειρήσαμε να δώσουμε κίνητρα –μέσω της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη- σε νέα ζευγάρια να κατοικήσουν στην Αθήνα και αποδείχθηκε νομικά αδύνατο. Το ίδιο και σε νέους επιχειρηματίες. Οι αγκυλώσεις είναι τεράστιες. Παρά τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης του δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 60%, κρατήσαμε τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα. Τα μειώσαμε, μάλιστα, σε περιοχές που επλήγησαν από την κρίση και ήταν πια αδικαιολόγητα υψηλά, και αυξήσαμε τα δημοτικά μόνο σε περιοχές που ήταν πολύ χαμηλά και σήμερα έχουν αλλάξει χαρακτήρα, όπως το Γκάζι. Εκτός των πρωτοβουλιών μας για τη νέα οικονομία και τους νέες επιχειρήσεις που σας ανέφερα, κινηθήκαμε και σε ένα άλλο επίπεδο. Για να γεμίσουν και πάλι κόσμο οι πλατείες, με συμβολικό σχεδόν τίμημα, επιχειρηματίες της εστίασης έβγαλαν τα τραπεζάκια τους έξω. Η Ομόνοια, η πλατεία Βικτωρίας και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η παλιά πλατεία Κοτζιά, άλλαξαν πρόσωπο.   

Πρόσφατα παρουσιάσατε την πρώτη μελέτη για την αθηναϊκή επιχειρηματικότητα. Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα;

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι κάτι κινείται. Δεν ξέρω, πραγματικά, αν το γεγονός ότι μειώθηκαν οι ζημιές των αθηναϊκών επιχειρήσεων μεταξύ 2012 και 2013 κατά 50% είναι θετικό, αφού πολλές επιχειρήσεις στο δρόμο δεν τα κατάφεραν. Η ύφεση φαίνεται ότι αρχίζει να υποχωρεί. Για πρώτη φορά φέτος έμποροι και επιχειρηματίες αρχίζουν να βρίσκουν χαραμάδες αισιοδοξίας. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα κατά 30%, δημιουργεί, με βεβαιότητα, ένα πιο αισιόδοξο σκηνικό.

Το πρόγραμμα «Έργο Αθήνα» περιλαμβάνει και τη δημιουργία Θερμοκοιτίδων Νεοφυών Επιχειρήσεων . Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία με το ΕΒΕΑ για τη λειτουργία της ΘΕΑ. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή τη δράση και γενικότερα από τη συνεργασία σας με το ΕΒΕΑ;

Ένα από τα βασικά μαθήματα της κρίσης είναι ότι τίποτα δεν μπορούμε πλέον να το καταφέρουμε μόνοι μας. Απαιτούνται συναινέσεις, συνεργασία, συνέργειες και συνεννόηση. Η συνεργασία μας με το ΕΒΕΑ και τη διοίκησή του, όπως άλλωστε και με όλους τους παραγωγικούς φορείς, είναι στενή και, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε, έχει αρχίσει πια να αποδίδει καρπούς. Ξέρετε, οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα μεγάλα λόγια και τις καλές προθέσεις. Οι πολίτες θέλουν χειροπιαστό έργο. Υπολογίζουμε πολλά στη Θερμοκοιτίδα Αθηναϊκών Επιχειρήσεων, στη ΘΕΑ, που δημιουργήθηκε με πόρους του δήμου Αθηναίων από το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ και που βρίσκεται, μάλιστα, σε μία από τις γειτονιές της Αθήνας, που κάποτε ήταν καθρέφτης της αίγλης της: στην οδό Κεφαλληνίας. Η συνεργασία αυτή είμαι σίγουρος ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να λειτουργήσει ουσιαστικά αλλά και συμβολικά για την αναβάθμιση της περιοχή αλλά και την ευρύτερη αναβάθμιση της πόλης μας και να είναι προπομπός για ακόμη περισσότερες, τόσο σημαντικές, κοινές πρωτοβουλίες.

 

http://www.acci.gr/acci/Portals/0/Journals/AN/2014/1014/files/assets/bas...

Ημερομηνία: 
Τετ, 29/10/2014 - 13:20

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.