Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Αποτίμηση των επεισοδίων του Σαββάτου
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Το ευχάριστο είναι ότι οι ζημιές στην πόλη είναι περιορισμένες. Το δυσάρεστο είναι ότι έχουμε ζημιές στα Εξάρχεια και έχουμε μια κατάσταση η οποία δε δικαιολογείται σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Βλέπουμε ουσιαστικά στην πόλη να επικρατεί πάρα πολύ συχνά μια έκρυθμη κατάσταση που δε δικαιολογείται. Πολλά πράγματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί».
Τι θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Υπάρχουν διάφορες απόψεις. Μία παράμετρος πολύ σημαντική, χωρίς να λέω ότι είναι η κυρίαρχη, είναι ότι η αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις αντιδρά υπερβολικά. Όταν έχουμε ακόμα και ειρηνικές διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, με 50-100 άτομα, κλείνει ολόκληρο το κέντρο της πόλης και οι κεντρικοί σταθμοί του Μετρό. Αυτό γίνεται χρόνια. Έχω πει ότι πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα των διαδηλώσεων των λίγων προσώπων. Είναι ένα δικαίωμα που έχει και τα όρια του. Η αστυνομία θα μπορούσε να περιορίσει τους λίγους διαδηλωτές στα πεζοδρόμια και να μην κλείνουν ολόκληρη την πόλη. Βλέπω ότι τηρουμένων των αναλογιών, και το τονίζω, υπάρχει και μία υπεραντίδραση της αστυνομίας πάρα πολύ συχνά και ειδικά στην πιο πληγωμένη περιοχή που είναι τα Εξάρχεια. Αναρωτιέμαι, αν και είναι δύσκολο να το κάνω επειδή είμαι ο δήμαρχος αυτής της πόλης, αν είμαι Εξαρχειώτης τι πρέπει να σκεφθώ; Ότι θεωρείται επίτευγμα πως περιορίστηκε στην περιοχή μου ένας πραγματικός ανταρτοπόλεμος, προκειμένου μια τέτοια κατάσταση να μην επεκταθεί στην υπόλοιπη πόλη; Και τι είναι τα Εξάρχεια; Είναι πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας; Το λέω αυτό, γιατί έχω μια πολύ συγκεκριμένη εικόνα για το τι συμβαίνει σε εκείνη τη συνοικία. Οι άνθρωποι πλέον ζουν μαρτυρικά και αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τολμώ να πω ότι η άνιση αστυνόμευση έχει επιτείνει το πρόβλημα. Δε λέω ότι είναι ένα πρόβλημα που περιορίζεται μόνο στην αστυνομία. Είναι πάρα πολύ σύνθετο. Όποιοι παρακολουθούν ξέρουν ότι έχει παρεισφρήσει σ' αυτή τη συνοικία το κοινό έγκλημα. Λειτουργούν συμμορίες. Αυτή που είχε αρχίσει ως αριστερή γειτονιά, φοιτητική, μποέμικη, κέντρο της αμφισβήτησης, ενίοτε και με τις δυναμικές εκφάνσεις της, έχει εξελιχθεί σε γκρίζα νησίδα. Και η υπεραστυνόμευση δεν το έχει λύσει αυτό το πράγμα. Μήπως πρέπει η πολιτεία να σκεφθεί άλλες προσεγγίσεις; Και αυτό είναι ένα ρητορικό ερώτημα γιατί βλέπω αυτά τα χρόνια που είμαι δήμαρχος ότι το ελληνικό κράτος δεν είναι σε θέση να χαράξει στρατηγική σχεδόν για τίποτα".
Για τους Σύρους πρόσφυγες και τον στολισμό της πόλης για τις γιορτές των Χριστουγέννων
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: "Την περασμένη Πέμπτη στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησαν εκπρόσωποί τους. Τους είχα πει ότι η εκκλησία έχει αυτή τη στιγμή μία πολυκατοικία όπου θα φιλοξενήσει 30 οικογένειες. Ο δήμος μπορεί να διαθέσει δωμάτια στον Ξενώνα Αστέγων και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Δηλαδή, σε βάρος άλλων κοινωνικών κατηγοριών που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή ενίσχυση, προκειμένου να φιλοξενηθούν άλλες 20 οικογένειες. Τους είπα ότι το αίτημα που προβάλλουν είναι ανέφικτο. Δεν μπορεί να στηριχτεί σε καμία διάταξη δικαίου, είτε εσωτερικού, είτε εξωτερικού. Πρέπει να μπουν στη κανονική διαδικασία του αιτήματος παροχής πολιτικού ασύλου. Εκεί δεν πήρα απάντηση. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο οι άνθρωποι που τους προσφέρουν νομική βοήθεια και πολιτική στήριξη, τους το αποκρύπτουν. Σε δύο εβδομάδες έχουμε Χριστούγεννα. Η πόλη αρχίζει να στολίζεται. Είναι πάγια πολιτική μας να περνάνε οι δύσκολες ημερομηνίες και μετά να αρχίζουμε το στολισμό της πόλης. Είχαμε το Πολυτεχνείο στις 17 Νοεμβρίου. Είχαμε την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Έχουμε την απεργία πείνας του Ρωμανού. Έχουμε τους Σύρους πρόσφυγες στη Πλατεία Συντάγματος και βρισκόμαστε σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, όπου οι άνθρωποι έχουν την απαίτηση να ζουν κανονικά και η πόλη να λειτουργεί».
Για την επιλογή της Αθήνας μεταξύ των 35 Ανθεκτικών Πόλεων
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η Αθήνα έχει αντοχές αλλά να μην τις εξαντλήσουμε. Το ίδρυμα Ροκφέλλερ έκανε ένα παγκόσμιο διαγωνισμό για 100 πόλεις, τις οποίες θα στηρίξει με ένα σεβαστό κεφάλαιο ύψους 100 εκατομμύριων δολαρίων. Θα ενισχυθούν πόλεις οι οποίες παρουσίασαν ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, δηλαδή σχέδιο ανθεκτικότητας, είτε για θέματα κοινωνικά, όπως είναι η ανεργία, είτε για φυσικές καταστροφές, όπως είναι σεισμοί, πλημμύρες κ.τ.λ. Εμείς τους παρουσιάσαμε όλο το σχέδιο που έχουμε για την ανάταξη της Αθήνας, είτε μέσω των ευρωπαϊκών πόρων, είτε με τα άλλα διεθνή δίκτυα. Η Αθήνα έχει τεράστιες δυνατότητες. Φέραμε τον Οκτώβριο εδώ 800 ταξιδιωτικούς bloggers και παρουσιάσαμε μία πόλη που λειτουργούσε κανονικά. Είχαμε 12 εκατομμύρια tweets ανταπόκριση. Αυτά χτίζονται με κόπο και πολύ εύκολα χαλάνε. Επομένως έχει τεράστιο κόστος για την πόλη, για τους ανθρώπους που μένουν άνεργοι, γιατί ο τουρισμός φέρνει δουλειές και δημιουργεί εισόδημα στην πόλη. Οπότε, πρέπει όποιος συνηγορεί για την επικράτηση της βιαιότητας στην πόλη να έχει υπόψη του ακόμα και αυτό».