Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο περιοδικό REPORTER που διανέμεται με το «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», και τη δημοσιογράφο Δέσποινα Καραγιαννοπούλου.
Με ποιο σκεπτικό σχεδιάστηκε ο εορτασμός των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς φέτος στην πόλη;
Φροντίσαμε, η πόλη να αποπνέει τη χαρά και την ατμόσφαιρα που επιβάλλουν οι μέρες, χωρίς υπερβολές και χωρίς υποχωρήσεις. Οι καιροί απαιτούν αυτοσυγκράτηση, ωστόσο μία πόλη οφείλει να μεταδίδει μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής. Και να είσαστε βέβαιη ότι το χρειάζονται περισσότερο κυρίως εκείνοι που περνούν δύσκολα. Στην Αθήνα αποτυπώνονται οι αγωνίες, οι ελπίδες αλλά και οι αντιφάσεις όλης της χώρας. Μια χαρούμενη και γιορτινή πόλη, δεν είναι θέμα εικόνας, είναι θέμα ουσίας. Αρκεί αυτό να γίνεται με σεβασμό στο δημόσιο χρήμα και με το μέτρο που απαιτούν οι καιροί. Από την πρώτη χρονιά που αναλάβαμε το δήμο, φροντίσαμε να κατεβάσουμε το κόστος των χριστουγεννιάτικων γιορτών στο 10%. Κόστιζαν 2 εκατομμύρια ευρώ και πλέον δεν κοστίζουν πάνω από 250 χιλιάδες ευρώ, κινητοποιώντας νέους δημιουργούς και τη φαντασία του έμψυχου δυναμικού του δήμου.
Ποιες είναι εκτιμήσεις σας για την κατάσταση στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Μπορεί να ανακτήσει και πάλι τις δυνάμεις του;
Η κατάσταση τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει αισθητά αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά. Σε αυτή τη δεύτερη θητεία μας, το να αποκτήσει και πάλι ζωή το κέντρο, αποτελεί κορμό των προτεραιοτήτων μας. Για να γίνει αυτό, προϋπόθεση είναι να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς οι κάτοικοι. Τα προβλήματα της Αθήνας είναι πολλά και σύνθετα. Πρέπει να κατοικηθεί και πάλι το κέντρο. Να ξαναγίνουν χώροι πρώτης κατοικίας περιοχές που τις προηγούμενες δεκαετίες εγκαταλείφθηκαν, είτε λόγω των προβλημάτων της ίδιας της πόλης, είτε λόγω της μετακίνησης στα προάστια, που προκάλεσε η οικονομική άνοδος των νοικοκυριών είτε του συνδυασμού και των δύο αυτών παραγόντων.
Που εδράζεται η κριτική που ασκήσατε πρόσφατα στον τρόπο που ενεργεί η Αστυνομία στο κέντρο, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στα Εξάρχεια;
Η Αθήνα δεν έχει επουλώσει ακόμη τις πληγές του 2008 και του 2012, δεν αντέχει άλλα χτυπήματα. Ο σχεδιασμός της Αστυνομίας οφείλει να είναι καλύτερος και κάποιες περιοχές, όπως τα Εξάρχεια, πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζονται ως χοάνη που μέσα τους μπορεί να διοχετευθεί και να χαθεί κάπου στους δρόμους τους, όλη η τυφλή βία. Δεν είναι ζήτημα υπεραστυνόμευσης ή ελλιπούς αστυνόμευσης. Είναι ζήτημα έλλειψης οποιουδήποτε σοβαρού σχεδίου για ένα αποφασιστικό χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα που επικρατεί στην περιοχή. Όπως επίσης, δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία, προκειμένου να έχει το κεφάλι της ήσυχο, να κλείνει αδικαιολόγητα όλο το κέντρο, και συχνά και τους σταθμούς του ΜΕΤΡΟ στο Σύνταγμα και την Ομόνοια, για μία πορεία μερικών δεκάδων ανθρώπων. Λογική χρειάζεται. Η αρχή της αναλογικότητας, που προβλέπεται από το ίδιο το Σύνταγμά μας, προσδιορίζει το τι πρέπει να γίνεται με τις μικρές πορείες.
Πως θα επιτευχθεί η οικονομική αναζωογόνηση της πόλης;
Αν δεν ανακάμψει η Αθήνα, δεν πρόκειται να ανακάμψει η χώρα. Η πρωτεύουσα συμπυκνώνει την κρίση όλης της χώρας, κοινωνική, οικονομική, κρίση αξιών και πολιτισμού αλλά, όπως σας είπα, και τις ελπίδες της. Προσπαθούμε να φέρουμε δουλειές στην πόλη, είτε σε παραδοσιακούς κλάδους της οικονομίας είτε στη λεγόμενη νέα οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Συνεργαζόμαστε με τους παραγωγικούς φορείς, τα επιμελητήρια και τα πανεπιστήμια της πόλης. Έχουμε εξασφαλίσει από τις Βρυξέλλες, μέσω του προγράμματος «Έργο Αθήνα», κονδύλια περίπου 30 εκ. ευρώ, για την απασχόληση και την κοινωνική καινοτομία. Έχουμε δημιουργήσει στην Τεχνόπολη, το INNOVATHENS, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που είναι ο παράδεισος των start ups και της υψηλής τεχνολογίας. Εγκαινιάσαμε με τον ΣΕΒ τη Δομή Στήριξης Νέας Επιχειρηματικότητας και με το ΕΒΕΑ τη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας, δύο εξαιρετικές πρωτοβουλίες για νέους επιχειρηματίες ή για επιχειρηματίες που θέλουν να κάνουν μία νέα αρχή. Ενώ ήδη εδώ και έξι μήνες λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Αθηναίων, με εταίρους όπως η ICAP, με πολύ χρήσιμες βάσεις δεδομένων για τους πολίτες. Κινούμαστε και σε ένα άλλο επίπεδο; για να αποκτήσουν και πάλι ζωή υποβαθμισμένες περιοχές, με σχεδόν συμβολικό σχεδόν τίμημα κατάληψης χώρου, δώσαμε κίνητρα σε επιχειρηματίες της εστίασης και έβγαλαν τα τραπεζάκια τους έξω. Η Ομόνοια, η πλατεία Βικτωρίας και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης, η παλιά πλατεία Κοτζιά, πραγματικά άλλαξαν πρόσωπο.
Πότε θα αρχίσετε να υλοποιείτε τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας;
Η πρώτη μας θητεία κινήθηκε στρατηγικά σε τρία επίπεδα: πρώτον, εξορθολογίσαμε τα οικονομικά του δήμου, μετατρέποντας το έλλειμμα των σχεδόν 50 εκατομμυρίων σε πλεόνασμα 12 εκ. ευρώ. Αφού εξασφαλίσαμε ότι ο δήμος στάθηκε στα πόδια του, δώσαμε όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μεγάλο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτή τη στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στηρίζουμε σε όλη την πόλη περίπου 20.000 ανθρώπους, που πλήττονται από την κρίση. Και τρίτον, φέραμε στο δήμο 120 εκ. ευρώ από κοινοτικά κονδύλια για αναπλάσεις αλλά και για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις νέων θέσεων εργασίας στην Αθήνα. Για αυτή τη δεύτερη θητεία έχουμε ως στρατηγικό στόχο να ξαναγίνει η Αθήνα ελκυστική για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Να εισέλθει εκ νέου στο χάρτη του διεθνούς ανταγωνισμού. Τα σημάδια από την τουριστική κίνηση στην Αθήνα φέτος είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ακόμη και τον Νοέμβριο η πληρότητα των ξενοδοχείων κινήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα.
Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε διεθνείς διακρίσεις για τον δήμο. Θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν πραγματικά αυτές οι ευκαιρίες;
Αναφέρεστε προφανώς στις βραβεύσεις μας από το το Bloomberg Philanthropies και το ίδρυμα Rockefeller. Όσον αφορά το Bloomberg Philanthropies βρεθήκαμε με 1 εκατομμύριο ευρώ, ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις, που προωθούν τη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών και την Κοινωνική Καινοτομία. Από τις ομάδες αυτές αντλούμε ιδέες, φρεσκάδα και όρεξη για δουλειά. Και εμείς τους παρέχουμε τα μέσα ώστε υλοποιούν τις προτάσεις τους και να διασυνδέονται μεταξύ τους, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας στο internet, το ΣυνΑθηνά και ενός χώρου που τους έχουμε διαθέσει απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά. Το ίδρυμα Rockefeller συμπεριέλαβε την Αθήνα στις 35 πιο ανθεκτικές πόλεις και θα υποστηρίξει οικονομικά τις δράσεις της για την κοινωνική συνοχή. Είναι μεγάλη τιμή αλλά συνάμα και μεγάλη ευθύνη και για εμένα προσωπικά και για τη δημοτική αρχή.
Η ανάκαμψη της πόλης δεν πρέπει να συνοδεύεται και από δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας;
Σας θυμίζω, επίσης, ότι ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε νομοθετική πρόταση για τη ρύθμιση των μικρών διαδηλώσεων που παρέλυαν επί ώρες το κέντρο της Αθήνας. Πρωτοστατήσαμε στην ανάγκη να μένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, από τη στιγμή που το θέλει ο Εμπορικός Σύλλογος και βεβαίως τηρούνται όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων. Και παρά το γεγονός ότι η κρατική επιχορήγηση για τον δήμο Αθηναίων, όπως και για τους άλλους δήμους, μειώθηκε κατά 60% την τελευταία τριετία, κρατήσαμε τα δημοτικά τέλη στα ίδια επίπεδα, μειώνοντάς τα μάλιστα σε κάποιες περιοχές, που τα επίπεδα του παρελθόντος δεν ανταποκρίνονταν στη σημερινή συγκυρία.
Τι μήνυμα θέλετε να στείλετε στην Κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση;
Οι καιροί απαιτούν η πολιτική στάση όλων μας να είναι ανάλογη με την κρισιμότητα της κατάστασης. Τα προβλήματα είναι σύνθετα και πολλά και για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις, συγκλίσεις. Χρειάζεται συνεργασία. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι επιβεβλημένο να το τολμήσουμε.