skaitv

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και του δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.     

Γ. Καμίνης: ¨Είναι απαράδεκτο να ζήσουμε το φαινόμενο οι φασίστες να παίρνουν διερευνητική εντολή¨

Για τη σημασία να αποκτήσουν οι μεγάλες πόλεις μητροπολιτικές αρμοδιότητες

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Είναι σε τέτοια χάλια η κεντρική διοίκηση που αναγκάζεσαι να συνομιλείς ακόμη και για στοιχειώδη πράγματα με δύο και τρεις υπουργούς. Για παράδειγμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης που καταρτίσαμε για την Αθήνα απαιτούσε 17 υπογραφές από ισάριθμους υπουργούς! Πως είναι δυνατόν να λειτουργήσει η χώρα αυτή όταν ο δήμος Αθηναίων για να κάνει ένα πρόγραμμα, πρέπει να κυνηγάει δεκαεπτά υπουργούς από πίσω να το υπογράψουν; Ήρθε η ώρα πια να κάνουμε αυτό που χρονίζει δεκαετίες τώρα: να αποκτήσουν οι μεγάλες πόλεις αρμοδιότητες μητροπολιτικής διακυβέρνησης. Ζούμε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και έχουμε 66 δήμους. Πως θα ανταγωνιστεί η ευρύτερη Αθήνα την Ρώμη, το Παρίσι, το Βερολίνο, που είναι πόλεις με ενιαίους δήμους, που είναι πόλεις με εκατομμύρια και μπορούν αυτή τη στιγμή να προσελκύσουν τουρισμό, κεφαλαία, επενδύσεις; Ζούμε πια σε μια εποχή, που τα εθνικά σύνορα, σιγά-σιγά εξαϋλώνονται λόγω της παγκοσμιοποίησης. Αυτό που αναδύεται είναι οι πόλεις. Οι πόλεις πλέον θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και μάλιστα με τη προσοχή στραμμένη στα πρακτικά προβλήματα, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς εθνικές τυφλώσεις και διάφορες. Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η χώρα, αν δεν προχωρήσει η πραγματική αποκέντρωση. Μεγάλοι δήμοι, ισχυροί δήμοι.

Για τη συνεργασία με τη Νορβηγική κυβέρνηση για τη στήριξη 3.600 οικογενειών στην Αθήνα

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: ¨Είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης τριών χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου με επικεφαλής τη Νορβηγία, στο έργο μας για την κοινωνική συνοχή, δίνοντάς μας 2 εκ ευρώ.  3.600 οικογένειες θα πάρουν για οκτώ μήνες κουπόνια, ώστε να ψωνίζουν τρόφιμα στα σουπερμάρκετ. Αφορά μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά και κάποιους μοναχικούς ανθρώπους που αποδεδειγμένα είναι σε κατάσταση μεγάλης απορίας ή μεγάλης φτώχειας και θα παίρνουν κουπόνια από 40 έως 160 ευρώ τη φορά.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ο κόσμος είναι παγωμένος. Οι πολίτες είναι σε μια πάρα πολύ μεγάλη αμηχανία. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος φοβάται και παίζουμε μεταξύ μιας διαλεκτικής φόβου και οργής και να δούμε που θα ισορροπήσουμε. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση ευρύτατης συναίνεσης γιατί τα προβλήματα είναι τεράστια. Μια κυβέρνηση ευρύτατης κοινοβουλευτικής συναίνεσης. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να συνεργαστεί, το λέω ευθέως, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως όλοι οι υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις. Είναι τέτοιας εμβέλειας το ζήτημα που απαιτείται εθνική ενότητα.

Για τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Υπάρχει ένα πρόβλημα κατακερματισμού, ασυνεννοησίας, τολμώ να πω, τύφλωσης. Ειδικά μάλιστα στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αυτός ο κατακερματισμός είναι εγκληματικός, γιατί είναι απαράδεκτο να ζήσουμε το φαινόμενο οι φασίστες να παίρνουν διερευνητική εντολή. Αυτό, ο ελληνικός λαός, οι δημοκράτες, που είναι η συντριπτική πλειονότητα δεν θα το συγχωρέσει. Ποτέ δεν υπάρχει παρθενογένεση και δεν μιλώ μόνο για την Κεντροαριστερά. Το ζήτημα είναι να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να συγκλίνουμε δημιουργικά και ότι δεν πρέπει να μεσολαβήσει η καταστροφή για να το κάνουμε. Η χώρα έδειξε κάποια σημάδια μιας κάποιας εθνικής ενότητας μετά από καταστροφές. Είμαστε, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, που καλούμαστε μέσα σε δημοκρατικό καθεστώς, να συνειδητοποιήσουμε ποσό κρίσιμες είναι οι στιγμές και να ενωθούμε. Δεν χρειάζεται να ζήσουμε εθνικές καταστροφές για να το κάνουμε. Ανήκουμε, λίγο ως πολύ, στη μοναδική γενιά που δεν έζησε πολέμους, κατοχές και εμφυλίους. Δεν θέλω ούτε εμείς να το ζήσουμε αυτό το πράγμα και προπάντων δεν θέλω τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να πληρώνουν ακόμα περισσότερο τα σπασμένα, γιατί ήδη έχουμε εν μέρει υποθηκεύσει το μέλλον τους με την ανευθυνότητά μας. Και ακόμη, το πολιτικό σύστημα δεν έχουμε εξηγήσει στον κόσμο τι συνέβη, γιατί ήρθαμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έχουμε εξηγήσει στους πολίτες ότι καλλιεργούσαμε ένα κλίμα ανευθυνότητας, πλαστής ευημερίας, ότι ζούσαμε με δανεικά, ότι ζούσαμε εξαπατώντας τους εταίρους μας και προπάντων τους εαυτούς μας¨.

 

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 01/01/2015 - 15:10

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.