skaitv

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Γ. Καμίνης : «Αρχίσαμε ήδη να ξηλώνουμε αφίσες-Κατεβάζουμε πάνω από 20 τόνους χαρτί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση»

Για την αφισοκόλληση των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η αφισοκόλληση επιτρέπεται στα μέρη που έχει προσδιορίσει και διαθέσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα, ο δήμος. Υπάρχει κοινή νομοθεσία η οποία απαγορεύει την αφισοκόλληση και προβλέπει πρόστιμα. Αυτά τα πρόστιμα είναι χαμηλά. Εμείς αυτό που κάνουμε είναι, αρχίσαμε ήδη -και το δηλώνω- να κατεβάζουμε κάθε αφίσα μόλις αναρτάται. Μιλάμε για τις αφίσες που βάζουν πάνω στις κολόνες και τους στύλους. Μαζέψαμε στις προηγούμενες εκλογές είκοσι τόνους χαρτί. Είναι τεράστιο το μέγεθος. Για την πόλη είναι απαράδεκτο, αυτή η εικόνα πλέον του «καραγκιόζ-μπερντέ».

Η εκλογική νομοθεσία προβλέπει ένα πρόστιμο, το οποίο επιβάλλαμε σε όλα τα κόμματα. Αλλά «έβαλαν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Η επιτροπή που βεβαιώνει τα πρόστιμα απαρτίζεται, είτε το πιστεύετε είτε όχι, από τους εκπροσώπους των ίδιων των κομμάτων και συνεδριάζει στην αποκεντρωμένη περιφέρεια. Ουδέποτε συνεδρίασε. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο. Δεν μπορούμε «να βάλουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Λυπάμαι που χαρακτηρίζω τα πολιτικά κόμματα «λύκους», αλλά κάποια πολιτικά κόμματα, δυστυχώς, ζουν ακόμη στο 18ο ή 19ο αιώνα. Είμαστε πλέον στην εποχή του ίντερνετ. Η πόλη στην κυριολεξία υποφέρει».

Τι ζητάει ο δήμος από τα κόμματα

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Αυτό που θέλουμε, αυτό που ζητάμε, είναι «λύστε μας τα χέρια». Δώστε μας αρμοδιότητες. Χθες έγραψα ένα άρθρο στην «Καθημερινή» και καταλήγω με το εξής παράδειγμα: ότι ο δήμος Αθηναίων έφτιαξε επιτέλους ένα σχέδιο στρατηγικό για την πόλη, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης. Αυτό προσλαμβάνει τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ξέρετε πόσες υπουργικές υπογραφές θέλει; Δεκαεπτά γράφω χθες. Για την ακρίβεια, έκανα λάθος, είναι δεκαοκτώ, γιατί πρέπει να ξαναυπογράψει και ο νέος υπουργός Εσωτερικών, γιατί είχε υπογράψει ο προηγούμενος. Όσο θα υπάρχει αυτή κατάσταση, αυτή η απέραντη γραφειοκρατία, αυτή η κηδεμόνευση των δήμων, να μην τους αφήνουν να «ενηλικιωθούν», δεν θα μπορέσουμε να δούμε άσπρη μέρα στη δημόσια διοίκηση.

Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλάει για μείωση των υπουργείων. Είναι η πολλοστή φορά που ακούμε από πολιτικό αρχηγό να λέει ότι θα μειώσει τον αριθμό των υπουργείων. Και να τα μειώσει, θα υποχρεωθεί να αυξήσει τις θέσεις πολιτικής ευθύνης, τις γραμματείες, ειδικές και γενικές. Έτσι δεν θα κάνουμε τίποτα. Η μόνη δυνατότητα να μειώσουμε τον όγκο του κράτους, είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δη στους δήμους. Αυτό δεν αποφασίζουν να το κάνουν. Σε κάποιες περιπτώσεις, εγώ μπορώ να το πω, να μας δώσουν αρμοδιότητες και χωρίς λεφτά. Σιγά και τα λεφτά που παίρνουμε. Να μας τις δώσουν τις αρμοδιότητες να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».

Ημερομηνία: 
Δευ, 12/01/2015 - 22:15

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.