
Ομιλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο 32ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΔΙΜΑ).
Κυρίες και κύριοι,
Είναι ελπιδοφόρο και ωραίο να βλέπεις ότι η στρατηγική σου επιλογή για συνέργειες, συνεργασίες και συγκλίσεις βρίσκει έμπρακτη ανταπόκριση. Η πόλη μας, όπως και ο τόπος, βγαίνουν από μια δύσκολη περίοδο, και κατά τη μετάβαση στην ανάκαμψη έχει ανάγκη την στήριξη όλων μας. Με μια καινούργια προσέγγιση. Εκείνη που θα επιτρέψει, μέσα από νέες συνθέσεις και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, να γίνει η Αθήνα το παράδειγμα, να δώσει το σύνθημα για την ανάκαμψη όλης της χώρας.
Για την πρόσκλησή σας, στο 32ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων σας ευχαριστώ θερμά.
Σας ευχαριστώ όμως διπλά, για την απόφασή σας να γίνετε αρωγοί, μαζί με την ασφαλιστική εταιρεία INTERAMERICAN, στο κοινωνικό έργο του δήμου Αθηναίων, με την προσφορά σας στο ΚΥΑΔΑ. Το θέμα της αστεγίας είναι βασικός πυλώνας της δημοτικής, κοινωνικής πολιτικής, με μια σειρά καινοτόμων δράσεων: το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας, Ξενώνες και Υπνωτήρια Αστέγων, καθώς και με τη συστηματική δουλειά που κάνουν με αστέγους οι κοινωνικές μας υπηρεσίες σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας. Εκεί – δηλαδή – όπου υπάρχει η μέγιστη ανάγκη των συμπολιτών μας και ανακύπτουν σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης. Σε ίδιο πλαίσιο, στήριξη παρέχουμε και αυτές τις μέρες, με το ψύχος και την κακοκαιρία.
Κυρίες και κύριοι,
Η μετεξέλιξη του κέντρου της πρωτεύουσας και η αναβάθμιση του αστικού ιστού αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την δεύτερη θητεία μας. Για την περίοδο της ανάκαμψης.
Όραμα και πρόθεσή μας , είναι να κάνουμε την Αθήνα, με ορίζοντα πενταετίας, μια όμορφη, ασφαλή, οικονομικά εύρωστη, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Έχουμε το όραμα αλλά έχουμε και τα εργαλεία.
Καταρχάς το ΣΟΑΠ- το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, ένα θεσμικό και επιχειρησιακό εργαλείο, που θεσμοθετήθηκε μετά από εγκρίσεις της Περιφέρειας Αττικής, του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και με Κοινή Υπουργική Απόφαση 16 συναρμοδίων υπουργείων! Ένας μικρός άθλος! Σας διαβεβαιώνω. Με το ΣΟΑΠ όμως μπορούμε να μεταμορφώσουμε το κέντρο της Αθήνας του 2020, σε κέντρο διεθνούς και βιώσιμης μητρόπολης.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την πρωτεύουσα. Ένα μητροπολιτικό πρόγραμμα, στο οποίο ο δήμος Αθηναίων έχει τον κεντρικό ρόλο συντονισμού, με 70 δράσεις που εντάσσονται σε 7 ειδικούς στόχους:
1. Τη στήριξη της οικονομικής βάσης
2. Την ανάκτηση της κοινωνικής και πολιτισμικής συνοχής –την επανακατοίκηση του κέντρου
3. Την αποκατάσταση των συνθηκών ασφάλειας και της νομιμότητας
4. Την ανάκτηση και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου
5. Τη βελτίωση περιβαλλοντικών συνθηκών και πολεοδομικής λειτουργίας.
6. Την ενίσχυση της ταυτότητας και της εικόνας της πόλης
7. Τη βελτίωση μηχανισμών διακυβέρνησης, σχεδιασμού και συμμετοχής
Μέσω του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, ο δήμος έχει ορίσει ως έναν από τους βασικούς άξονες υλοποίησης, το κτηριακό απόθεμα.
Έχει δρομολογηθεί μάλιστα παρέμβαση, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, για τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Είναι για μια σημαντική – μητροπολιτικού χαρακτήρα - παρέμβαση στο κτηριακό απόθεμα, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα περίπου 1800 εγκαταλελειμμένα κτήρια του δήμου της Αθήνας. Στο πλαίσιο νομοσχεδίου που ετοιμάσαμε ορίζεται μια σειρά συγκεκριμένων κριτηρίων, θεσπίζεται δηλαδή ένα modus operandi, που επιτρέπει στους δήμους να αναλάβουν την διαχείριση των άδειων ή εγκαταλελειμμένων κτηρίων, των οποίων οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποκαταστήσουν. Προτείνεται και συζητείται επίσης, στο ίδιο πλαίσιο, απαλλαγή των ιδιοκτητών από τα σχετικά φορολογικά βάρη.
Παράλληλα, ο Δήμος έχει προχωρήσει στην εκπόνηση μελέτης για τη σύσταση ταμείου αστικής ανάπτυξης, για την υποστήριξη των εργασιών αποκατάστασης.
Για την επιστροφή και τόνωση της κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, την επιστροφή ή τη δημιουργία ανταγωνιστικών οικονομικών δραστηριοτήτων, η δημοτική αρχή προχωρά σε πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις με στόχο τη στήριξη του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας αλλά και την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου.
Όποιος δουλεύει – φίλες και φίλοι, σοβαρά και συστηματικά και επιδιώκει ανταλλαγή και αξιοποίηση τεχνογνωσίας και πρακτικών που έχουν φέρει απτά αποτελέσματα σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ή και διεθνώς, βρίσκει και μπορεί να προωθήσει λύσεις. Και εδώ το διακύβευμα είναι μεγάλο! Είναι το μέλλον της πρωτεύουσας. Το μέλλον του τόπου, το αύριο των παιδιών μας.
Βεβαίως μεταξύ αυτών που έχουν ριζικά αλλάξει είναι και οι τρόποι χρηματοδότησης, καθώς οι πόροι από την κεντρική κυβέρνηση έχουν δραματικά περικοπεί. Να διευκρινίσουμε, λοιπόν, ότι στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης υπάρχουν δράσεις με πολύ μικρό χρηματικό κόστος- κυρίως νομοθετικού ή οργανωτικού χαρακτήρα. Το συνολικό –όμως - κόστος όλου του προγράμματος, με ορίζοντα το 2020, είναι υψηλό. Αυτό θα προέλθει από πάγιους ίδιους πόρους των φορέων εφαρμογής, ιδιωτικούς πόρους, κι ένα σημαντικό τμήμα θα αντληθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014- 2020.
Και εδώ υπάρχει συνέχεια, που διασφαλίζει σταθερότητα, σοβαρότητα και αποδοτικότητα. Γιατί το ΣΟΑΠ «κουμπώνει» με το «Έργο Αθήνα» », το οποίο υλοποιείται με ευρωπαϊκούς πόρους που για πρώτη φορά έφερε δημοτική αρχή της Αθήνας για την πόλη. Ο δήμος διαθέτει επίσης και τη δική του Διαχειριστική Αρχή, που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2014. Διαθέτει, με άλλα λόγια, τις απαιτούμενες, οργανωτικές προϋποθέσεις και την εμπειρία, οι οποίες εγγυώνται την αποτελεσματική αξιοποίηση των νέων πόρων.
Το κυριότερο : η δημοτική αρχή διαμορφώνει με τις στρατηγικές επιλογές της μια άρρηκτη λογική συνέχεια από τη πρώτη θητεία στο σήμερα, έχοντας αναδειχθεί όλα αυτά τα δύσκολα και ρευστά χρόνια, στον κατεξοχήν φορέα πολιτικής σταθερότητας του τόπου.
Σταθερότητα – και νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε σε αυτό- που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η ατμομηχανή της οικονομικής ανάκαμψης και της αστικής αναβάθμισης της Αθήνας.
Σας ευχαριστώ