Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 984 και το δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.
Γ.Καμίνης: «Συντονισμένες πολιτικές στο μεταναστευτικό, χωρίς πανικό, ιδεοληψίες και στερεότυπα»
ΔΗΜ: Να τολμήσω μια πρώτη παρατήρηση. Οι συνθήκες πανικού είναι ο χειρότερος δρόμος να διαχειριστούμε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα όπως το μεταναστευτικό.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Χωρίς αμφιβολία. Γιατί ξέρουμε τι αντανακλαστικά κινητοποιεί, οπότε ο πανικός έρχεται και επιδεινώνει την κατάσταση.
ΔΗΜ: Έχουμε ένα θέμα και εσείς ως δήμαρχος το έχετε αντιμετωπίσει. Είναι πολύ δύσκολη η σχέση αυτού που λέμε ανθρωπισμός και κανονικότητα αλλά η πόλη έχει ανάγκες, θέλει ανάσες και οι μετανάστες θέλουν ευαισθησία. Αυτό πως το λύνουμε τώρα; είναι ένα ζήτημα.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Πάντοτε αυτή την ισορροπία ένα κράτος δικαίου πρέπει να την τηρεί. Να μην θυμίσω τώρα ότι ο δήμος Αθηναίων ήταν εκείνος, που πριν τα Χριστούγεννα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις στην Αμυγδαλέζα. Διαπιστώσαμε την κατάσταση που επικρατούσε εκεί και απευθυνθήκαμε στην Αστυνομία. Σε ένα κράτος δικαίου, όπως το δικό μας, αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κρατούμενους, αδιακρίτως εάν είναι Έλληνες ή αλλοδαποί, παράλληλα όμως θα πρέπει, να διασφαλίσουμε και την ομαλή λειτουργία της πόλης.
Εδώ βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί απελευθερώνονται. Δικαίως, εφόσον κρατούνταν παράνομα. Αλλά, απελευθερώνονται και αφήνονται στην τύχη τους; Ποιά φροντίδα λαμβάνουμε για το που θα μείνουν, πως θα ζουν οι άνθρωποι αυτοί, πως θα τρέφονται, ποια υγειονομική περίθαλψη θα έχουν; Γιατί δεν πρέπει με τίποτα η πόλη να επανέλθει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από 2,5 με 3 χρόνια.
ΔΗΜ: Είναι και κοινή ομολογία ότι η Αθήνα έχει στρώσει τον τελευταίο καιρό, δηλαδή έχει γίνει πιο ανθρώπινη. Την περπατάει κανείς και είναι ένα μεγάλο θέμα αυτό κύριε δήμαρχε. Δεν ξέρω αν το συζητήσατε κιόλας γιατί έχω την αίσθηση ότι έχετε κάνει μια πρώτη συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Πανούση, έτσι δεν είναι;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Έχω κάνει μια πρώτη ανεπίσημη συνάντηση με τον κ. Πανούση και μπορώ να σας πω μιλάμε την ίδια γλώσσα. Είμαστε και οι δυο πανεπιστημιακοί, με τις ίδιες μέριμνες κατά βάση σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Επιτρέψτε μου ως δήμαρχος στην πόλη από το 2011, να πω ότι τα τελευταία 2,5 με 3 χρόνια είχε υπάρξει μια ανάσα. Δεν ήταν ιδανικά τα πράγματα, αλλά εν πάση περιπτώσει, η πόλη είχε αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα. Χωρίς να υπάρχει αυτή η κατάσταση, άνθρωποι εξαθλιωμένοι να περιφέρονται χωρίς να μπορούν να βιοποριστούν, χωρίς να μπορούν να έχουν μια κάποια συγκεκριμένη ζωή και στέγη.
ΔΗΜ: υπάρχει και ένα θέμα παρανομίας ας μην κρυβόμαστε. Είναι πολλά τα θέματα που πρέπει να δει κανείς στο κάδρο κύριε δήμαρχε.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Και προπάντων, όπως το είπατε, θέμα παρανομίας και παραβατικότητας. Γιατί κακά τα ψέματα, ο άνθρωπος που δε μπορεί να επιβιώσει, θα στραφεί και προς το έγκλημα.
ΔΗΜ: Σκεφτόμουν, τέτοιου τύπου συγχυσμένες αντιδράσεις γύρω από το Μεταναστευτικό, είναι και σπίθα σε μια διχασμένη κοινωνία. Δεν είναι έτσι;
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Με μεγαλύτερη μέθοδο και σύστημα. Εγώ έβγαλα μια ανακοίνωση μετά το ζήτημα που ανέκυψε που, όπως θα δείτε, είναι μια ανακοίνωση που προσπαθεί να κρατήσει ακριβώς αυτή την ισορροπία που σας είπα. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία που προασπίζουμε τα δικαιώματα αλλά προασπίζουμε και την ομαλή λειτουργία της πόλης.
Όσο η χώρα βρίσκεται σε κρίση και όσο τα μέσα είναι περιορισμένα, οι μεταναστευτικές ροές που μπορεί να γίνουν ακόμη πιο έντονες.
ΔΗΜ: Το μεταναστευτικό δεν είναι θέμα διχασμού και πολιτικών καυγάδων. Είναι θέμα εθνικών συνεννοήσεων είναι τεράστιο εθνικό ζήτημα και πρέπει να δούμε τι πολιτικές θα κάνουμε και προς την Ευρώπη και προς το εσωτερικό και παντού.
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: Ακριβώς. Και πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή και Επίτροπος στην Ε.Ε. γι’ αυτά τα θέματα είναι Έλληνας, ένας πολίτης της νότιας Ευρώπης και ένας μάλιστα πρώην δήμαρχος Αθηναίων, που έχει γνώση του προβλήματος, άμεση γνώση των προβλημάτων τα οποία ταλανίζουν τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου και ακριβώς να κάνουμε συντονισμένες πολιτικές χωρίς πανικό, ιδεοληψίες και στερεότυπα.