skaitv

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα Κέντρα Προσωρινής Κράτησης Αλλοδαπών και τις δυνατότητες του δήμου Αθηναίων να αντιμετωπίσει το πρόβλημα συσσώρευσης μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας

Γ. Καμίνης: Αυτές οι δυνατότητες είναι άκρως περιορισμένες σε σχέση με τους αριθμούς που μιλάμε. Ο δήμος είναι σε θέση να περιθάλψει κατ' εξαίρεση κάποια άτομα τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε βέβαια για τους αριθμούς εκείνους τους οποίους βλέπαμε πριν από τρία χρόνια. Πριν από τρία χρόνια περίπου, η κατάσταση στο κέντρο είχε αρχίσει κάπως να ξεκαθαρίζει. Αυτό δεν το λέω εγώ, το λένε όλοι, καταστηματάρχες και κάτοικοι. Βεβαίως προέχουν τα ζητήματα της μεταχείρισης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της νομιμότητας. Αλλά νομιμότητα δεν σημαίνει ότι σταματάει όταν ο μετανάστης απελευθερωθεί από κάποιο κέντρο κράτησης. Μετά τι γίνεται; Με τη σίτιση τους. Ο άνθρωπος αυτός που θα κατοικεί; Ο άνθρωπος αυτός θα εργάζεται; Στα θέματα τα υγειονομικά τι πρόκειται να γίνει; Αυτήν την πρόοδο που είδαμε τα τελευταία χρόνια, δεν πρέπει να τη δούμε πλέον να εκλείπει και να επιστρέφουμε στο παρελθόν.

Για την μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γ. Καμίνης: Είναι μεγάλη ευκαιρία το ότι έχουμε και κάποιον, τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος είναι Κοινοτικός Επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Να βοηθήσουμε και την Ε.Ε. να αποκτήσει κι αυτή μια πολιτική. Αλλά επίσης πρέπει να το δούμε και στο ευρύτερο πλαίσιο, δηλαδή οι μεταναστευτικές ροές πιθανόν θα αυξηθούν στο εγγύς μέλλον λόγω των εξελίξεων στις αραβικές χώρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και φυσικά το βάρος αυτό δεν επιτρέπεται να το επωμιστεί η πρωτεύουσα. Η Αθήνα συν τοις άλλοις δεν είναι μια οποιαδήποτε πόλη, είναι η πρωτεύουσα της χώρας.

Για την στάση της κυβέρνησης στο θέμα των Κέντρων Προσωρινής Κράτησης Αλλοδαπών

Γ. Καμίνης: Στο βαθμό που εκρατούντο άνθρωποι κατά παράβαση των διατάξεων και του Συντάγματος αλλά και των οδηγιών και όλου του νομοθετικού πλαισίου της Ε.Ε., ναι συμφωνώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραβιάσαμε τη νομιμότητα στο θέμα της κράτησης και από 'κει και πέρα δεν μας ενδιαφέρει το τι γίνεται. Νομιμότητα υπάρχει και στα υπόλοιπα, Και κάποιος που έχει ζητήσει άσυλο, έχει κι αυτός κάποια δικαιώματα στο θέμα της διατροφής, στο θέμα της ιατρικής περίθαλψης. Η νομιμότητα στο σύνολό της και η ευταξία της πόλης είναι θέμα νομιμότητας. Οπότε όλα αυτά πρέπει να τα διαφυλάξουμε ταυτόχρονα.

Για την συνεργασία μεταξύ του δήμου Αθηναίων και των αρμόδιων υπουργών για ζητήματα προστασίας του πολίτη και μετανάστευσης

Γ. Καμίνης: Πρόκειται τις επόμενες μέρες να συναντηθώ με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Πανούση, ο οποίος δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος, υπάρχει και η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης. Σε ο,τι αφορά το υπουργείο, από την πλευρά του δήμου το έχω δηλώσει προς πάσα κατεύθυνση, ότι θα είμαστε έτοιμοι για κάθε συνεργασία. Αλλά ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η κεντρική εξουσία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να τις διεκπεραιώσει και ο δήμος τις δικές του. Και από 'κει και πέρα να κάνουμε και το παραπάνω. Αλλά το ζήτημα είναι ο καθένας καταρχήν να κάνει τη δουλειά του.

Ημερομηνία: 
Παρ, 06/03/2015 - 11:20

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.