Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην τηλεόραση της ΝΕΡΙΤ και τους δημοσιογράφους Βάλια Πετούρη και Μάριον Μιχαλιδάκη.
Για τη μετανάστευση
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Στο ζήτημα του μεταναστευτικού απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο και ευρωπαϊκή συνεργασία. Χρειάζονται πόροι, καλή φύλαξη των συνόρων και ταχύτατη ενσωμάτωση και νομιμοποίηση των μεταναστών που πληρούν τα κριτήρια. Πρέπει να έχουμε σχέδιο και για το πως και θα προσφέρουμε στέγη και άσυλο στους πρόσφυγες, πάντα σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Σε μερικές ημέρες θα συναντήσω στο Παρίσι τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας. Είμαστε σε επαφή και με το δήμαρχο της Ρώμης. Θα κοιτάξουμε μήπως κάποιες πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού νότου συντονιστούμε πάνω σ' αυτό το θέμα. Ο δήμος της Αθήνας έχει συσσωρεύσει μια εμπειρία τεσσάρων ετών, πολύ σημαντική οπότε ξέρουμε τι πρέπει να γίνει. Συνεργασία να υπάρχει, πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών που ζουν χρόνια νόμιμα στην χώρα και έχουν τα παιδάκια τους να μεγαλώνουν εδώ. Ένα πρόγραμμα ιθαγένειας στα παιδιά να αισθανθούν ενταγμένα. Άρα ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών, μία προφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και μέσα βιοπορισμού για αυτούς που βρίσκονται παράτυπα με την προοπτική ότι επιστρέφουν οργανωμένα στις χώρες τους. Δεν είναι νοητό σε μία χώρα να ζουν άνθρωποι για δεκαετίες και να μην είναι πλέον πολίτες με πλήρη δικαιώματα και να μην συμμετέχουν και στη πολιτική ζωή της χώρας"
Αντιδράσεις στους παιδικούς σταθμούς
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: "Στην αρχή της θητείας μου πήγαν κάποιοι να μας επιβάλλουν να μη δεχόμαστε μεταναστάκια, που πληρούσαν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις, στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Εκεί τους "κόψαμε το βήχα" εγκαίρως και όποιο παιδάκι, είτε είναι Έλληνας είτε μετανάστης, έχει τις τυπικές προϋποθέσεις, ο δήμος το δέχεται.
Για τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης της Εγκληματικότητας
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ, Πανούση, να προχωρήσουμε πάρα πολύ γρήγορα στα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας στις γειτονιές. Έχει τεράστια σημασία να καταλάβουμε ότι στα θέματα μικροεγκληματικότητας, μπορεί η γειτονιά να βοηθήσει προληπτικά. Να έρχονται σε ένα κοινό τραπέζι και να συμμετέχουν η αστυνομία, το Δημοτικό Διαμέρισμα, οι Σύλλογοι Γονέων και οι Σύλλογοι Καταστηματαρχών όπου αυτοί οι άνθρωποι ξέρουν τη γειτονιά τους".