Γ. Καμίνης: Στηρίζουμε καθημερινά 20 χιλιάδες ανθρώπους στην πόλη
Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Η προσφορά του δήμου
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Πρώτα από όλα το καθιερωμένο Γεύμα της Αγάπης ανήμερα το Πάσχα θα δοθεί στο γυμναστήριο στο Ρουφ. Από κει και πέρα εμείς συνεχίζουμε κανονικά. Στηρίζουμε τον κόσμο. Ο δήμος στηρίζει περίπου είκοσι χιλιάδες ανθρώπους. Είτε αυτό αφορά τα συσσίτια, που κάνουμε μαζί με την Εκκλησία, είτε τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές του δήμου. Μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων στηρίζουμε περισσότερες από 6 χιλιάδες οικογένειες. Πέντε χιλιάδες είναι τα παιδιά στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς. Έχουμε δημιουργήσει δύο Κοινωνικές Πολυκατοικίες, που στεγάσαμε 24 οικογένειες που κινδύνευαν να μείνουν άστεγες: μία πίσω από το Αρχαιλογικό Μουσείο στην οδό Μπουμπουλίνας, με τη βοήθεια της ομάδας ¨Ανθρώπινοι Άνθρωποι και μία στο Νέο Κόσμο, με την πολύτιμη αρωγή της εταιρίας Procter and Gamble. Αυτό είναι το πρόγραμμα της κοινωνικής κατοικίας και προχωράμε τώρα και σε διαμερίσματα. Πιστεύω ότι θα πάμε και σε αυτό πάρα πολύ δυνατά. Έχουμε ένα καλό πρόγραμμα".
Πόσο έχουν προχωρήσει τα σχέδια του δήμου
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Οι δήμος Αθηναίων έχει κερδίσει την αξιοπιστία και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξέλιξη των πραγμάτων. Η νορβηγική κυβέρνηση μας διέθεσε δύο εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη 3.600 οικογενειών, περίπου 8.000 ανθρώπων, μέσω κουπονιών που εξαργυρώνονται σε σούπερ μάρκετ. Στο δεύτερο όροφο του Κόμβου Αλληλοβοήθειας, απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης, σε συνεργασία με τη Solidarity Now, έχουν εγκατασταθεί γιατροί, νομικοί, ψυχολόγοι που προσφέρουν υπηρεσίες στον κόσμο, στον οποίο εμείς προσφέρουμε αγαθά στον κάτω όροφο. Κακά τα ψέμματα, θα βοηθήσουμε πραγματικά τους πολίτες, όταν ανοίξουν ο δρόμος για θέσεις ανασχόλησης. Η ανεργία είναι μεγάλο πρόβλημα και γι'αυτό ο δήμος προχωράει με προγράμματα ευρωπαϊκά για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Πρέπει να ανοίξουν δουλειές".
Για το επίπεδο κοινωνικών υπηρεσιών της ελληνικής πολιτείας
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών έκαναν έρευνα για θέματα κλιματικής αλλαγής στην πόλη επειδή είναι μεγάλο το πρόβλημα, το αποτύπωμα του άνθρακα στην πόλη. Επειδή μπήκαν στα σπίτια έμαθα πόσες πολλές οικογένειες δεν είχαν θέρμανση. Πολύ περισσότερες από όσες θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Ουσιαστικά μία στις τέσσερις οικογένειες δεν είχαν θέρμανση. Είναι τρομερό και οι δήμοι κάνουν μεγάλη δουλειά σ'αυτό το σκέλος. Οι δήμοι κρατάνε την κοινωνία όρθια. Το ξέρουμε ότι η διοίκηση ουσιαστικά έχει τεράστια προβλήματα. Οι δήμοι και η Εκκλησία - γι΄αυτό και συνεργαζόμαστε οι δύο μεγάλοι θεσμοί της πόλης - κρατάνε πάρα πολύ κόσμο όρθιο".
Για τις επενδύσεις
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Εμείς προσπαθούμε να το κανουμε αυτό, φέρνοντας ευρωπαϊκούς πόρους. Πρέπει η χώρα να γίνει ελκυστική και αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία -και αυτό που πολύ συχνά δεν το λένε- ριζική αναμόρφωση και του δικαστικού συστήματος. Δεν θα έρθει καμία μεγάλη σοβαρή επένδυση στην χώρα, όσο τα δικαστήρια κάνουν δέκα χρόνια να λύσουν μια δικαστική υπόθεση. Αυτό πολύ συχνά το παραβλέπουμε, είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό. Οι επενδυτές θέλουν ασφάλεια. Ασφάλεια, όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και ασφάλεια δικαίου. Να μην αλλάζει η νομοθεσία κάθε λίγο και λιγάκι και επίσης να υπάρχει ένα δικαστικό σύστημα που να λύνει γρήγορα τις υποθέσεις".
Επιπτώσεις στον τουρισμό από καταλήψεις
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: "Πολύ εύκολα χαλάει η εικόνα μιας χώρας και μιας πόλης ως τουριστικός προορισμός και πολύ δύσκολα οικοδομείται. Να μην έχουμε αυταπάτες. Θέλω να πω ότι η Αθήνα και η χώρα γνωρίζει αυτή την εποχή μια τουριστική άνθιση, και λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Ο τουρίστας είναι ένα κεφάλαιο πάνω στο οποίο πρέπει να επενδύσουμε. Όσο συγκυριακή κι αν είναι η άνοδος στον τουρισμό, αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να τους κερδίσουμε. Αυτή η κατάσταση να είναι το Πανεπιστήμιο και η Πρυτανεία σε κατάληψη επί δέκα ημέρες αδυνατώ να το κατανοήσω. Είχα συζητήσει με τον κ.Πανούση, προτού ξεσπάσουν αυτά τα φαινόμενα των καταλήψεων και ελπίζω να υπάρχει κάποια στρατηγική. Φυσικά το πρόβλημα που είναι πολύ πιο σοβαρό, είναι το μεταναστευτικό. Όπως ίσως έχετε διαπιστώσει, ο δήμος έχει εκφραστεί πλέον με πολύ δυνατή φωνή γιατί δεν επιτρέπεται αυτοί οι άνθρωποι να διοχετεύονται στην Αθήνα, σαν να είναι το κέντρο της πόλης μία χοάνη. Οι άνθρωποι αυτοί, αργά ή γρήγορα, θα πέσουν θύματα εγκληματικών κυκλωμάτων. Έχω εκφράσει επανειλημμένα τον φόβο μου να μην γυρίσουμε στο 2012. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και πολύ ισορροπημένοι. Από την άλλη πλευρά το νομοσχέδιο που κατατίθεται για την Ιθαγένεια, από την πληροφόρηση που έχουμε ως τώρα, κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν παιδιά που μεγαλώνουν στην Ελλάδα, η γλώσσα τους είναι τα ελληνικά, η πατρίδα τους είναι ουσιαστικά η Ελλάδα, έτσι αισθάνονται και αυτά τα παιδιά, και να μην παίρνουν την ελληνική ιθαγένεια. Ταχύτατη ρύθμιση των μεταναστών που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα μας. Να γίνουν ισότιμοι πολίτες, αλλά παράλληλα αντιμετώπιση του προβλήματος του παράτυπου μετανάστη".