Άρθρο του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα European Progressive Observatory, του προοδευτικού think tank Foundation for European Progressive Studies
Επείγουσα ανάγκη για ευρείες συμμαχίες
Τόσο κατά την ημέρα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών του περασμένου Σεπτεμβρίου, όσο και ανήμερα του πραγματικά άστοχου – όπως αποδείχθηκε – δημοψηφίσματος που προηγήθηκε, δήλωσα στα μέσα ενημέρωσης ότι είναι ανάγκη η επόμενη ημέρα να μας βρει όλους μαζί, καθώς και ότι η χώρα μας χρειάζεται κυβερνήσεις ευρείας και σε βάθος χρόνου, ειλικρινούς συνεργασίας.
Όσοι θεωρούν ότι το ζήτημα της κυβερνησιμότητας περιορίζεται στην απλή αριθμητική κοινοβουλευτική υπεροχή, βλέπουν τη μισή πλευρά της αλήθειας. Το μέγεθος, η συνθετότητα και ο βαθμός του επείγοντος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, απαιτούν ευρείες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες.
Οι συνέπειες που αφήνει η οικονομική κρίση στην κοινωνία είναι βαθιές, με τον δήμο της Αθήνας να πρωτοπορεί στην κοινωνική αλληλεγγύη, φροντίζοντας σήμερα περισσότερους από 20.000 αδύναμους πολίτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την ανάγκη ευρέων συναινέσεων είναι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος. Ένα πρόβλημα που υπερβαίνει τις δυνατότητες ενός κράτους, πολύ περισσότερο της Ελλάδας, που μαζί με την Ιταλία υποδέχονται τον κύριο όγκο του κύματος των προσφύγων.
Στη χώρα μας, ίσως και λόγω της μεταναστευτικής ιστορίας της, η κοινωνία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ώριμη, αν και το ζήτημα προσφέρεται για λαϊκίστικες κορώνες από την ακροδεξιά.
Αρκετά νωρίς με τους δημάρχους της Ρώμης και του Παρισιού, σε μία κοινή μας πρωτοβουλία αναδείξαμε το ζήτημα ως ευρωπαϊκό, στη βάση μιας ρεαλιστικής πολιτικής αντιμετώπισης, μακριά από εύκολους συναισθηματισμούς και υπεραπλουστεύσεις. Που μπορούν να βρουν πολύ πιο πρόσφορο έδαφος σε μία χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια έχει απολέσει το 25% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της και η ανεργία «τρέχει» με 29%.
Η πολιτική νομιμοποίηση της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους είναι ισχυρότερη από κάθε άλλη προηγούμενη, αφού την υπερψήφισαν περισσότεροι από τα 2/3 των βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου.
Ωστόσο η εφαρμογή της εναπόκειται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης από τη μία, και από την άλλη στην ευρεία δεξαμενή της αντιπολίτευσης, τη συναίνεση της οποίας θεωρώ ότι αργά ή γρήγορα θα υποχρεωθεί να αναζητήσει.
Διαβάστε το άρθρο όπως αναρτήθηκε στην αγγλική γλώσσα : http://www.queries-feps.eu/the-urgent-need-for-cooperation/