Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και τους δημοσιογράφους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη.
Για το σύμφωνο συμβίωσης
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δύο ενήλικοι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να ενώσουν τις τύχες τους, ανεξαρτήτως φύλου. Η ζωή έχει μία ακαταμάχητη δύναμη. Ό, τι στο επίπεδο της καθημερινότητας είναι φυσιολογικό, δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να εδραιωθεί και στο επίπεδο του νόμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ζήτημα διαπερνά οριζοντίως τα κόμματα, μεταξύ ανθρώπων που σκέφτονται με έναν προοδευτικό τρόπο και ανθρώπων που σκέφτονται με έναν πιο συντηρητικό. Αυτό είναι μία μεγάλη νίκη, πιστεύω, γιατί τα πράγματα τίθενται στη σωστή βάση και αποϊδεολογικοποιούνται».
Για το να επιθυμεί ακόμα σαν δήμαρχος να υπογράψει το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Όπως το έχω πει, το πρώτο σύμφωνο συμβίωσης θα ήθελα να το υπογράψουμε για λόγους συμβολικούς και πολιτικούς στο δημαρχείο της Αθήνας.
Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η χώρα μας έχει αναλάβει μία υποχρέωση να φιλοξενήσει 50 χιλιάδες ανθρώπους, έως ότου μετεγκατασταθούν μετά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό πρέπει όλοι να βοηθήσουμε όλοι. Ο δήμος συνεργάζεται αυτή τη στιγμή πάρα πολύ στενά με την Ύπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και την κυβέρνηση προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να στεγαστούν προσωρινά έως ότου εγκαταλείψουν τη χώρα».
Για τα στρατόπεδα
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Παρόλο που είχε διοχετευθεί την προηγούμενη εβδομάδα από κυβερνητικές πηγές η πληροφορία ότι θα ανοίξουν άδεια στρατόπεδα για να δεχθούν πρόσφυγες, πάλι βλέπουμε να παίζεται το κρυφτούλι. Δεν βγαίνει ένας άνθρωπος από την κυβέρνηση να μας εξηγήσει τι συμβαίνει. Γιατί οι άνθρωποι να κοιμούνται στην πλατεία Βικτωρίας και όχι σε κάποια παροπλισμένη στρατιωτική υποδομή; Έχω απευθύνει αυτήν την ερώτηση σε διάφορους κυβερνητικούς παράγοντες η απάντηση που παίρνω είναι να σηκώνουν τους ώμους. Εκτός αν ο στρατός αποτελεί στεγανό και η υπόλοιπη κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση».
Για την αποτέφρωση
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τον Μάιο του 2014, λίγο πριν τις δημοτικές εκλογές, με συνέντευξη τύπου είχα υπερασπιστεί μία ρύθμιση νομοθετική που είχε επεξεργαστεί η κυρία Λούση Κιουσοπούλου, η οποία έλυνε κάποια πολύ σημαντικά νομοθετικά προβλήματα, της από το 2006 νομοθεσίας. Ο δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει και θα κάνει αποτεφρωτήριο. Είτε θα νοικιάζουμε κάποιο χώρο μακροπρόθεσμα, είτε όπως είπα στο δημοτικό συμβούλιο, θα αγοράσουμε χώρο».
Για το μουσουλμανικό τέμενος
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τεμένη παράνομα, εδώ και εκεί κατεσπαρμένα. Τα της λατρείας, λέει το Σύνταγμα, τελούνται δημόσια, υπό την προστασία των νόμων. Άρα δημοσιότητα σημαίνει και νομιμότητα παράλληλα. Τα πράγματα πρέπει να γίνονται σωστά. Δεν επιτρέπεται αυτήν τη στιγμή σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με τόσους μουσουλμάνους να μη λειτουργεί ένα τέμενος, ένας αξιοπρεπής χώρος θρησκευτικής λατρείας».