ert1

Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην ΕΡΤ 1 και τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κασίμη.

Για τα έκτακτα μέτρα προστασίας των αστέγων

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Οι κατά κυριολεξία άστεγοι στην Αθήνα είναι περίπου 1.200. Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών δεν συναινεί να μετακινηθεί σε θερμαινόμενο χώρο. Ίσως φαίνεται περίεργο αλλά δεν πείθονται να μετακινηθούν από τη θέση τους. Σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουμε, σε επιτόπιες παρεμβάσεις, τσάι, κουβέρτες και ζεστά ρούχα»

Για την ανακοίνωση του δήμου που καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για την πλατεία Βικτωρίας

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν αποδέχομαι κάποιοι να επιτρέπουν ή όχι να ενθαρρύνουν να  πηγαίνουν κάποιοι πληθυσμοί και να εγκαθίστανται σε μια κεντρική πλατεία της πόλης. Δυστυχώς εκεί, με τον καιρό, αναπτύσσεται ένα ευρύ δίκτυο παραβατικότητας και παρανομίας. Λοιπόν αυτό, εγώ δεν το έχω δει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα να συμβαίνει. Το θεωρώ απαράδεκτο, το έχω καταγγείλει και συνεχώς θα το καταγγέλλω. Και επίσης θα καλώ συνέχεια την κυβέρνηση να απαντήσει: γιατί το υπουργείο Άμυνας δενδιαθέτει εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, ώστε να πάνε αυτοί οι άνθρωποι. Και απάντηση δεν παίρνουμε. Το επαναφέρω λοιπόν. Ποιο είναι το πρόβλημα; Να μας το πουν. Ο δήμος Αθηναίων από την πλευρά του, στο θέμα των προσφύγων, διέθεσε στην πολιτεία το χώρο όπου δημιουργήθηκε η προσωρινή δομή φιλοξενίας στον Ελαιώνα. Προσφάτως τον επεκτείναμε. Τη δουλειά μας εδώ την κάναμε. Περιμένω λοιπόν μια απάντηση, γιατί ενώ έχουμε στρατώνες, έχουμε κάνει άτυπο καταυλισμό την πλατεία Βικτωρίας;

Για την εμπειρία της συνεργασίας με την κυβέρνηση στο προσφυγικό

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καλά στον Ελαιώνα. Εγώ θεωρώ ότι αυτό δεν είναι μόνο θέμα της κυβέρνησης, είναι θέμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και γι αυτό ο δήμος Αθηναίων έσπευσε να κάνει το καθήκον του στο θέμα του Ελαιώνα. Και θα το κάνει περαιτέρω στον βαθμό που θα μπορεί. Αλλά πρέπει και η υπόλοιπη τοπική αυτοδιοίκηση να εμπλακεί. Γι αυτό ακριβώς και πρότεινα πριν από δύο εβδομάδες και εισακούστηκα, να δημιουργηθεί μια μικτή επιτροπή από την ΚΕΔΕ και την κυβέρνηση. Η οποία έγινε, συμμετέχουμε εμείς, συμμετέχει το υπουργείο και όλοι οι δήμοι που επιβαρύνονται περισσότερο από το ζήτημα. Θα πρέπει να δούμε, γιατί το πρόβλημα θα συνεχιστεί, θα υπάρχει για μήνες και για χρόνια, πως θα το κατανείμουμε ισομερώς και δίκαια σε ολόκληρη την χώρα. Κι εκεί η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να εμπλακεί». 

Για τη υποστήριξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του Ιουνίου

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Στο δημοψήφισμα, αυτό που συνέβη είναι ότι μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη θεωρήσαμε ότι διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να βγούμε σθεναρά να πούμε την άποψή μας, μέσα σε ένα κλίμα αρκετά φορτισμένο. Εμείς κρατήσαμε τους τόνους ψύχραιμους και χαμηλούς αλλά μαχητικούς όπως έπρεπε. Και τελικά - κακά τα ψέματα - πιστεύω ότι η θέση μας επιβεβαιώθηκε».

Αν η επικράτηση του ΟΧΙ αποτελεί ήττα

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Όταν παλεύεις για την πατρίδα σου και βλέπεις ότι τελικά επικρατεί η κοινή λογική και το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ, δε νομίζω ότι τίθεται ζήτημα ήττας ή νίκης. Αλλά, αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει, είναι το 60% των ανθρώπων που ψήφισαν τότε έτσι όπως ψήφισαν. Είναι άνθρωποι βαθιά δυσαρεστημένοι, άνθρωποι απογοητευμένοι, ε, αυτούς τους ανθρώπους πρέπει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας να τους κερδίσει και πάλι».

Σχόλιο για την κυβερνητική πορεία

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Πρέπει την κυβέρνηση στα θετικά της βήματα να την ενισχύουμε. Πρέπει να ανοίξει η οικονομία, πρέπει να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να προστατέψουμε τους ανθρώπους και πρέπει να ληφθούν κάποιες γενναίες αποφάσεις, όπως λόγου χάρη στο ασφαλιστικό. Τις σωστές προτάσεις η αντιπολίτευση πρέπει να τις ψηφίσει».

Για τα οικονομικά του δήμου

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Παρά τη μείωση κατά 60% της επιδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατά 40% της μείωσης των εσόδων, κάναμε τον δήμο Αθηναίων πλεονασματικό. Πλεονασματικό, εξυπηρετώντας όλες τις δανειακές υποχρεώσεις – έχουμε μειώσει τα δάνεια που βρήκαμε από τα 220 στα περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ, εξοφλώντας παράλληλα και τις υποχρεώσεις μας σε προμηθευτές».

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 31/12/2015 - 15:55

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.