skaitv

Γ.Καμίνης: "Στο προσφυγικό είναι λάθος να πετάμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί"

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου

Για την «1 Διάσκεψη για την Αθήνα» που διεξάγεται σήμερα στο Γκάζι

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Είναι η πρώτη διάσκεψη η οποία γίνεται με ένα πάρα πολύ συστηματικό τρόπο. Έχουμε επιλέξει τέσσερα θέματα, τον Εθνικό Κήπο, το εμπορικό τρίγωνο, τα ανοικτά σχολεία το απόγευμα και τις γειτονιές της Αθήνας. Αυτό το έχουμε προετοιμάσει εδώ και μήνες με ομάδες πολιτών, με εμπλεκόμενους φορείς της πόλης, με εμπειρογνώμονες, με πανεπιστημιακούς, με επαγγελματικούς συλλόγους. Έχουμε αρχίσει τη συζήτηση και πάμε, μέσα στη σημερινή μέρα, να συζητήσουμε σε χωριστά τραπέζια τα ζητήματα, να κατατεθούν, να κωδικοποιηθούν, να καταγραφούν οι προτάσεις και οι ιδέες, για το τι πάμε να κάνουμε. Το απόγευμα θα μιλήσω επί των ιδεών που διατυπώθηκαν, ούτως ώστε ο δήμος μετά λόγου γνώσεως να χαράξει μια πολιτική σε αυτά τα ζητήματα».

Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο κέντρο της Αθήνας

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ήλθε χθες και με βρήκε ο κ. Μπούτας. Αυτή καθαυτή η κίνησή του να συναντήσει τον δήμαρχο της πόλης προκειμένου να τον πληροφορήσει για το τι προτίθενται να κάνουν οι αγρότες, είναι αξιοσημείωτη. Τολμώ να πω ότι είναι κάτι το οποίο σπανιότατα συμβαίνει. Το εκτιμώ ιδιαιτέρως. Συνομιλώντας, συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός του δημόσιου χώρου, της πλατείας και ότι ο δήμος θα διευκολύνει την κινητοποίηση, όπως πράττει με τις κινητοποιήσεις κάθε τριτοβάθμιου συνδικάτου. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι άνθρωποι να εκδηλώσουν ειρηνικά τα αιτήματά τους και παράλληλα να γίνει αντιληπτό ότι προβλήματα δεν έχουν μόνο οι αγρότες, προβλήματα έχουν και οι κάτοικοι των πόλεων και ειδικά αυτής της πόλης η οποία έχει υποφέρει τα πάνδεινα, και ειδικά αυτή η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα. Εγώ παρακάλεσα να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι. Ο χώρος της πλατείας επαρκεί ούτως ώστε κάποιος να εκφράσει την δυσαρέσκειά του και τα αιτήματά του. Πρέπει να καταλάβουμε ότι εδώ είναι η πρωτεύουσα της χώρας η οποία θα πρέπει να λειτουργεί σε μια ομαλή καθημερινότητα».

Για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα

 Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Έχουμε επικοινωνία όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά τακτική επικοινωνία και με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την οποία συνεργαζόμαστε πάρα πολύ στενά. Ο δήμος Αθηναίων είναι υποχρεωμένος να είναι ενήμερος και να συμμετέχει σε όλο το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων, όπως και η υπόλοιπη χώρα. Πρέπει να το καταλάβουμε, ακόμη και όσοι αρνούνται να δουν την πραγματικότητα, ότι θα αντιμετωπίζουμε αυτό το μεγάλο ζήτημα για τα επόμενα χρόνια. Πολλοί άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα για χρόνια. Κάποιοι δια παντός. Πρέπει να συνεργαστούμε στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και αυτό κάνει τώρα ο δήμος. Αλλά να καταλάβουμε, επίσης, ότι τέλειωσε η εποχή «πετάω το πρόβλημά από την αυλή μου και ας πάει στην αυλή του διπλανού». Ο δήμος παραχώρησε το χώρο στον Ελαιώνα, στην αρχή για 700 πρόσφυγες, τώρα επεκτείνεται για 1200, και λειτουργεί κανονικότατα και με απόλυτη τάξη και αξιοπρεπείς συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άλλος χώρος διαθέσιμος στο δήμος Αθηναίων, γιατί αυτό το βάρος πια πρέπει να το μοιραστούμε με όλους. Πρέπει να γίνει αυτό που κατόρθωσε και πέτυχε η Αθήνα. Εμείς στο δήμο της Αθήνας ήμασταν αυτοί οι οποίοι φέραμε στο ίδιο τραπέζι την κεντρική εξουσία, τον υπουργό τον κ. Μουζάλα, μαζί με την ΚΕΔΕ. Δεν επιτρέπεται να λειτουργούμε χωρίς να γνωρίζει η ΚΕΔΕ τι συμβαίνει και μάλιστα, άποψή μου, να συμμετέχει και στη λήψη της απόφασης. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάποιες περιοχές που ούτως ή άλλως, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, προσελκύουν πρόσφυγες, έχουν κάθε συμφέρον να βάλουν μια τάξη σε αυτήν την κατάσταση. Το να κάνουμε τη «στρουθοκάμηλο», ή να «πετάμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί», ενώ θα έλθει να μας καταπλακώσει, είναι λάθος. Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής, με σεβασμό στα συμφέροντα των κατοίκων της Κω, θέλω να πω ότι η «τυφλή» αντίδραση και ο φανατισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος».

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 11/02/2016 - 15:50

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.