KAMINHSxWEB

Στην επιτακτική ανάγκη συνεργασιών εντός και εκτός συνόρων για την ορθή διαχείριση του μεταναστευτικού αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ανοίγοντας την εκδήλωση για τη Γυναίκα –πρόσφυγα, που πραγματοποιήθηκε  στην ανοιχτή  Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας.

Ο κ. Καμίνης εξήρε την πρότυπη Δομή Φιλοξενίας χωρητικότητας 700 ατόμων που λειτουργεί από τον Αύγουστο στον Ελαιώνα και γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι εργασίες επέκτασης του χώρου με σκοπό τη δυνατότητα φιλοξενίας  1.200 ατόμων. Παράλληλα επανέλαβε ότι ο δήμος Αθηναίων είναι έτοιμος να διαθέσει και νέο χώρο εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες κυβερνητικές εγγυήσεις και διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν τα φαινόμενα άναρχων καταυλισμών σε πλατείες και γειτονιές της Αθήνας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε  στην  υποδειγματική, όπως τη χαρακτήρισε,  συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ του δήμου Αθηναίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, για πρόγραμμα αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα με επιδοτούμενο ενοίκιο, ενώ έκανε ειδική μνεία στη γυναίκα-πρόσφυγα, επισημαίνοντας τους μεγάλους κινδύνους για σεξουαλική κακοποίηση και εμπλοκή σε κυκλώματα trafficking   μέσω ψευδών υποσχέσεων και εγγυήσεων για παροχή διαβατηρίων και άλλων ταξιδιωτικών εγγράφων.

«Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας να λαμβάνει υπ’ όψη την ευάλωτη κατάσταση της γυναίκας πρόσφυγα» τόνισε  ο κ. Καμίνης  διευκρινίζοντας  σε δύο ενδεικτικά παραδείγματα, την ανάγκη διαχωρισμού  αποχωρητηρίων ανδρών και γυναικών ,καθώς και την παροχή δυνατότητας για ύπνο σε διακριτό χώρο, σε όσες γυναίκες ταξιδεύουν μόνες ή με τα ανήλικα παιδιά τους. Ζήτησε επίσης τη διασφάλιση παρουσίας κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων εκπαιδευμένων σε περιπτώσεις κακοποίησης γυναικών, καθώς και γυναικών διερμηνέων. Και βεβαίως την εξασφάλιση παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε γυναίκες εγκύους και θύματα κακοποίησης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης  επανέλαβε μετ επιτάσεως,  την απαίτηση για συνεχή επαγρύπνηση, σοβαρό σχεδιασμό, δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας των δήμων με την κεντρική κυβέρνηση, τα δίκτυα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων,  αλλά και με την Ύπατη Αρμοστεία  του ΟΗΕ. Και τόνισε: «Όλοι έχουν δικαιώματα. Η ισορροπία είναι δραματικά  εύθραυστη. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».       

Στην εκδήλωση μίλησε η διοργανώτρια, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας κυρία Μαρία Στρατηγάκη, καθώς και ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, κ. Λευτέρης  Παπαγιαννάκης, ενώ επί του θέματος εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις και θέσεις  εκπρόσωποι Διεθνών Φορέων, Οργανισμών, Εθελοντικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Εσωτερικής και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κά).

 

Ημερομηνία: 
Τρι, 08/03/2016 - 13:25

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.