kaminis3

Σημεία από την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα Εξάρχεια

Γ.Καμίνης: «Πήραμε την πρωτοβουλία να συζητήσουμε την κατάσταση στα Εξάρχεια και να ακούσουμε, δίνοντας το βήμα που δικαιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής.        

•   Η έξαρση της παραβατικότητας στην περιοχή και η είσοδος του κοινού εγκλήματος σε μία εμβληματική γειτονιά της Αθήνας, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα και μας γεμίζει ανησυχία 

•   Είμαι ο τελευταίος που θα υποβαθμίσει τη σημασία των πρόσφατων αστυνομικών παρεμβάσεων στην περιοχή, με την εξάρθρωση συμμοριών εμπορίας ναρκωτικών. Είναι όμως πασίδηλη η παντελής απουσία σχεδίου δράσης για τα ναρκωτικά. Όχι μόνο κατασταλτικής αλλά και προληπτικής και θεραπευτικής. Η κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση της βούλησής μας να λειτουργήσει κέντρο φροντίδας για χρήστες ουσιών, σε χώρο δικό μας. Χωρίς έως τώρα ανταπόκριση.

•   Ο τρόπος λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Ασύλου επιδεινώνει την κατάσταση με το εμπόριο ναρκωτικών και τη δημόσια χρήση στον πεζόδρομο της Μασσαλίας. Και ο εκφυλισμός της πραγματικής σημασίας του Ασύλου μετατρέπει το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου σε ορμητήριο βίας.

•   Με αφορμή την κλοπή των προτομών από το Πνευματικό Κέντρο, ζήτησα επιτακτικά από την Ελληνική Αστυνομία να μας ενημερώσει για το σχέδιό της για την Τριλογία και το ευρύτερο σχέδιο της Πολιτείας για το κέντρο της Αθήνας. Ζητώ από την αστυνομία και την Πολιτεία  ολοκληρωμένο σχέδιο. Ποιο είναι το σχέδιο; Έχει η Αστυνομία τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους να υποστηρίξει την αστυνόμευση της περιοχής;

•   Η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να αποδεχθεί άβατα στην Αθήνα. Ούτε ότι οι κάτοικοι των Εξαρχείων έχουν λιγότερα δικαιώματα από όποιον άλλον. Να το βάλουν καλά στο μυαλό τους.

•   Ο Δήμος Αθηναίων είναι ίσως ο μόνος οργανισμός που συνεχίζει να κάνει τη δουλειά του καθημερινά, όσο του το επιτρέπουν οι συνθήκες καλύτερα, στην περιοχή των Εξαρχείων. Καθημερινή αποκομιδή και καθαριότητα, φωτισμός, πράσινο.

•   Ξεπερνώντας τα όρια των αρμοδιοτήτων μας μπορούμε να προσφέρουμε στην περιοχή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης (όπως κάνουμε για το εμπορικό τρίγωνο) με άξονες:

* Στον Πολιτισμό: – Διεισδύουμε πολιτιστικά σε όλες τις περιοχές με αυξανόμενη κλίμακα με στόχο να αντιστραφεί το κλίμα. Παράδειγμα οι εκδηλώσεις στο Λόφο του Στρέφη.

.  Στην Τοσίτσα – Έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με ΕΜΠ και Υπ. Πολιτισμού για την ανάδειξη και προστασία του δημοσίου χώρου. Συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας προκειμένου να μελετήσει και εισηγηθεί πρόταση αναβάθμισης της οδού Τοσίτσα στο σύνολό της, η οποία ήδη έχει παρουσιάσει αποτελέσματα. Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Δήμος Αθηναίων, ήδη έχει προχωρήσει σε βελτιωτικές εργασίες και ενέργειες για το «νοικοκύρεμα» του πεζόδρομου, που περιλαμβάνουν αποκαταστάσεις σε δάπεδα και κράσπεδα, ένταση στην καθαριότητα και στη συντήρηση του πρασίνου, τοποθέτηση εμποδίων αποτροπής της παράνομης κυκλοφορίας και στάθμευσης κά.

Το σχέδιο της ενοποίησης Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Επιγραφικού Μουσείου σε Ενιαίο Πολυχώρο Τέχνης και Πολιτισμού, το οποίο έχουμε επίσης αναλάβει να συντονίσουμε  .

*Στη λειτουργία του Ακροπόλ, το οποίο πρέπει να λειτουργήσει επιτέλους.

*Στη λειτουργία γραμμής 4 του ΜΕΤΡΟ και σε όλα αυτά που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της πλατείας και άρα της περιοχής.

*Στο ρόλο της οδού Στουρνάρη, ως εμπορικού δρόμου, και στην ανάγκη στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να μην κλείσουν τα μαγαζιά που έχουν απομείνει.

Επίσης σχεδιάζουμε τη δημιουργία Λέσχης Φιλίας Εξαρχείων

•   Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης εγγύηση ότι αυτό που θα κάνει σήμερα ο Δήμος δεν θα το καταστρέψουν κάποιοι αύριο.

Απευθύνω έκκληση συνεργασίας, ώστε να μη φύγουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες από τα Εξάρχεια. Είναι πλήγμα το ότι έφυγαν τα ΕΛΤΑ.

Το ζήτημα αναζωογόνησης των Εξαρχείων δεν περνά μέσα μόνο από λύσεις νόμου και τάξης. Το ζήτημα είναι πολυεπίπεδο. Απαιτείται συνολική διαχείριση και συλλογική δράση. Το γεγονός ότι παραμένει  άλυτο επί  τρεις δεκαετίες το αποδεικνύει. Η περιοχή χρειάζεται επομένως μια τέτοια προσέγγιση, σφαιρική και ολοκληρωμένη. Αλλά πρέπει να επανέλθει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες.

Τα Εξάρχεια είναι μια εμβληματική συνοικία της Αθήνας. Μια ζωντανή νεανική γειτονιά αμφισβήτησης και διανόησης, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και των ρευμάτων και έτσι πρέπει να παραμείνει. Παράλληλα όμως και μία γειτονιά που δεν θα είναι περίκλειστη στα όρια υποβάθμισης που κάποιοι λίγοι, επιδιώκουν. Οι κάτοικοι να ξέρουν ότι σε αυτόν τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί.

Λόγω της σημασίας που έχει αυτή η γειτονιά  για την Αθήνα , αλλά και της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, σας καλώ να εγκρίνετε το Ψήφισμα συμπαράστασης  που σας έχει μοιραστεί».

 

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 21/07/2016 - 20:55

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.