jpg

Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και το δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Για τις καταλήψεις κτιρίων και τους πρόσφυγες

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η κατάσταση πλέον έχει υπερβεί κάθε ανεκτό όριο. Εννοώ ότι ο τρόπος με τον οποίο πάνε αυτή τη στιγμή, με αυτόν τον τρόπο των καταλήψεωννα στεγάσουν πρόσφυγες, ούτε τους πρόσφυγες βοηθάει, γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις η κατάληψη λειτουργεί κάτω από άθλιες συνθήκεςούτε την κατάσταση στην πόλη. Κι αυτό κατά μείζονα λόγο, όταν υπάρχει ο δήμος Αθηναίων ο οποίος τρεις φορές έχει επεκτείνει το χώρο για τη δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα, αλλά και συμμετέχει στο πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Όταν λέω, λοιπόν, ο δήμος μπορεί να αναλάβει να στεγάσει κόσμο, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα απτά δείγματα δουλειάς που έχουν γίνει και συνεχίζονται».

Τι ζητά με τις μηνυτήριες αναφορές 

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν ζητάω αυτή τη στιγμή να εκκενωθούν βιαίως τα κτίρια. Κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ένα τεράστιο πρόβλημα, ξαφνικά να βρεθούν και πάρα πολλοί άνθρωποι άστεγοι.. Αλλά θέλω ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και από την πλευρά του δήμου, εγώ το τονίζω, τις αναλαμβάνουμε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Αθηναίων θα προχωρήσει σε μια επαφή με κάποιους από τους καταληψίες, προσφέροντας πολύ συγκεκριμένη διέξοδο. Προσφέροντας εξαιρετικές συνθήκες διαβίωσης σε κάποιους πρόσφυγες. Να φιλοξενήσουμε σε μια πρώτη φάση στα διαμερίσματα πενήντα με εκατό άτομα. Εμείς θα δώσουμε το δείγμα γραφής. Να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης. Έρχεται ο δήμος Αθηναίων και προσφέρει σε κάποιες περιπτώσεις μια πάρα πολύ αξιοπρεπή λύση. Έτσι κάνουμε πάντοτε σε όλα αυτά τα ζητήματα. Δίνουμε πρώτοι το παράδειγμα του πως πρέπει να γίνονται τα πράγματα. Θέλει ψυχραιμία, μεθοδικότητα και οργάνωση. Και έτσι όπως λειτουργεί ο δήμος στο προσφυγικό, καλώ την υπόλοιπη την Πολιτεία και να λειτουργήσει ο καθένας ανάλογα με την ευθύνη που έχει».

Για το πρόγραμμα "Ανοικτά Σχολεία στις γειτονιές"

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Είναι ένα πρόγραμμα εικοσιπέντε ανοικτών σχολείων που κρατάμε ανοιχτά το απόγευμα, το οποίο είναι ένας θεσμός που γίνεται με ιδιωτικές χορηγίες και αποσκοπεί να συνδέσει το σχολείο με τη γειτονιά. Γίνονται δράσεις, πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές, πάρα πολλά πράγματα. Είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα και νομίζω ότι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους ανθρώπους στις γειτονιές. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις θα λειτουργήσουν και τμήματα όπου θα μπορούν παιδιά πρόσφυγες, ασυνόδευτα ή όχι, να έχουν μια εκπαίδευση και μια φιλοξενία, όχι να μένουν μέσα, τα παιδιά να απασχοληθούν δημιουργικά».

Για το αν μπορεί τα Εξάρχεια να μην είναι γκέτο αλλά μια ανοικτή γειτονιά με τις ιδιαιτερότητες της

Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η σταδιακή καθοδική πορεία των Εξαρχείων δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη. Μέρα μεσημέρι, δολοφονείται κάποιος από κάποιους άλλους ως εκδήλωση αυτοδικίας. Όποιος καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτοδικία, δηλαδή κάποιοι πολίτες να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους και να διαπράττουν φόνο, καταλαβαίνει πόσο σοβαρό είναι αυτό το ζήτημα. Επίσης, το θέμα των ναρκωτικών, έρχεται και "σκάει" αυτή τη στιγμή στην πόλη  με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση, γιατί το αντιμετωπίζαμε πάντοτε ως ένα θέμα μόνο αστυνομικού ενδιαφέροντος και καταστολής, ενώ είναι κάτι πολύ πιο σύνθετο. Δεν το είδαμε ποτέ ως ένα πρόβλημα, ότι υπάρχουν άνθρωποι ασθενείς να τους περιθάλψουμε, να τους φροντίσουμε. Και το βλέπουμε αυτή τη στιγμή και στα Εξάρχεια αλλά τις επιπτώσεις του και γενικότερα στην πόλη. Γιατί πολλοί από τους άστεγους που βλέπουμε στην πόλη είναι άνθρωποι τοξικοεξαρτημένοι οι οποίοι δεν έχουν που να πάνε, ουσιαστικά δεν έχουν μια περίθαλψη και περιφέρονται εδώ και εκεί.  Έχουν καεί 2500 κάδοι από το 2011, με τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και κόστος που επιβαρύνει και την κατάσταση της καθαριότητας στην πόλη σε όλα τα επίπεδα. Στο λόφο του Στρέφη έχουμε άστεγους και δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικά πρόσβαση οι υπηρεσίες του δήμου για να φροντίσουν και για το πράσινο εκεί, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση που θέλει επιτέλους όμως και την κυβέρνηση να πάψει να αμφιταλαντεύεται. Είναι ένα ζήτημα, να βλέπουμε από τη μια πλευρά την κυβέρνηση κάνει κάποιες ενέργειες και από την άλλη να βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και να τις καταγγέλλει. Να καταλάβουμε τι θέλει η κυβέρνηση, ποιά είναι η πολιτική της. Ειδικά για την Αθήνα τι πολιτική έχει απέναντι σε αυτά τα θέματα».

 

Ημερομηνία: 
Πεμ, 28/07/2016 - 18:55

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.