realfm

Σημεία από τη συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm 97,8 και το δημοσιογράφο Γιώργο Ψάλτη.

 
για την επαναλειτουργία του κτιρίου του πρώην 2ου Γυμνασίου Αρρένων ως σχολείου

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Παραδώσαμε στους μαθητές και τη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας το παλιό ιστορικό 2ο Γυμνάσιο Αρρένων. Είναι πια το 2ο Λύκειο της Αθήνας με το όνομα Θεόδωρος Αγγελόπουλος, γιατί ο μεγάλος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους αποφοίτους του ιστορικού 2ου Γυμνασίου Αρρένων. Ο δήμος το πήρε αυτό το κτίριο, το έφτιαξε με πόρους ΕΣΠΑ και το παραδίδει πια στους μαθητές, πλήρως ανακαινισμένο. Είναι ένα κόσμημα για την περιοχή της πλατείας Βικτωρίας».

 

για την πρόσβαση των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν επιτρέπεται οποιοδήποτε παιδί να μένει έξω από το σχολείο, ασχέτως πως έφτασε στη χώρα μας, ή τι έχουν κάνει οι γονείς του. Αυτό δεν είναι κάτι που το λέω τώρα, το είχα επιβάλλει και ως Συνήγορος του Πολίτη για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών, που κάποιοι δεν τα έγραφαν στο σχολείο. Επομένως το ίδιο λέω τώρα και για τα παιδιά που έχουν έρθει ως πρόσφυγες. Πολλά από αυτά μάλιστα προκειμένου να φύγουν από τη χώρα την οποία εγκατέλειψαν, έχουν παραμείνει ένα, δύο και μερικά τρία χρόνια, χωρίς να έχουν πάει σχολείο. Αυτό είναι ανεπίτρεπτο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να το επιτρέψει αυτό το πράγμα, όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη μάθηση, όλα ανεξαιρέτως».
 

για το εαν πρέπει να υπάρχουν ειδικές τάξεις

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εκεί που χρειάζεται να υπάρξει μια ειδική προετοιμασία, πρέπει να δημιουργηθούν προπαρασκευαστικές τάξεις. Αυτό θα υπάρξει για να ενσωματωθούν αρμονικά και κανονικά στις τάξεις όταν έρθει η ώρα και με τα Ελληνόπουλα. Πρέπει να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου αυτά τα παιδιά να ενταχθούν αρμονικά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα».

 

για το πλεόνασμα 25 εκ. ευρώ του δήμου Αθηναίων για το 2015

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Όταν αναλάβαμε, τον Ιανουάριου του 2011, ο δήμος χρωστούσε 60 εκατομμύρια ευρώ στους προμηθευτές και περίπου 235 εκατομμύρια στις τράπεζες. Εμείς τους προμηθευτές πια τους πληρώνουμε κανονικά μέσα στην εβδομάδα. Έπρεπε να κάνουμε δραματικές οικονομίες. περιστέλλοντας τις δαπάνες και τις σπατάλες και φέρνοντας και κάποιες απαραίτητες διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Ενοποιήσαμε φερ’ ειπείν λογιστήρια, ενοποιήσαμε τμήματα προμηθειών, γιατί δεν είναι δυνατόν η μία διεύθυνση να αγοράζει το ίδιο στυλό 5 ευρώ και η άλλη 10. Συγχωνεύσαμε διευθύνσεις, κάναμε οικονομίες κλίμακας, φέραμε πόρους ΕΣΠΑ. Όταν λήξει η θητεία μας το 2019 από τα 235 εκατομμύρια χρέη στις τράπεζες θα χρωστάμε μόνο 33. Αυτό είναι μία μεγάλη επιτυχία του δήμου Αθηναίων, αν είχε κάνει και η χώρα αυτό που είχε κάνει και ο δήμος δεν θα ήμασταν αυτήν τη στιγμή σε αυτήν την κατάσταση».  

 

για τις αρμοδιότητες στους δήμους

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Οι αρμοδιότητες πρέπει να έρχονται με ένα συγκροτημένο τρόπο: με τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους αλλά κυρίως με μέθοδο για την εκπαίδευση του προσωπικού και τη δυνατότητα να προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό όταν χρειάζεται. Θέλουμε αρμοδιότητες αλλά με σωστό τρόπο και αφού η κυβέρνηση μας λύσει τα χέρια. Ο φόρος ακινήτων, επί παραδείγματι: ας κρατήσουν όλες τις άλλες επιχορηγήσεις και ας έρθει ο φόρος αυτός στους δήμους, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες χώρες».

 

για την ανακήρυξη της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Πολιτισμού για το 2018

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία, η απόφαση UNESCO ανακήρυξε την Αθήνα παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για το έτος 2018. Αυτό είναι καρπός μίας συστηματικής δουλειάς του δήμου Αθηναίων και μιας ειδικής ομάδας που συγκροτήθηκε υπό την κυρία Χαλκιαδάκη, Αντιμετωπίσαμε ανταγωνιστικά και υπερισχύσαμε άλλων χωρών και άλλων πρωτευουσών και θα είμαστε το 2018 εδώ με ένα μεγάλο έργο για το βιβλίο».

 

για το θεσμό των Ανοιχτών Σχολείων του δήμου Αθηναίων

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Έχουμε μία ανεκτίμητη περιουσία που είναι τα σχολικά κτίρια, οι σχολικές εγκαταστάσεις που παρέμεναν ανεκμετάλλευτες, από τη στιγμή που τελειώνει το μάθημα. Δεύτερον, έχουμε γειτονιές που δεν έχουν κάποια ζωτικά κέντρα που μπορεί να μαζευτεί ο κόσμος και να κάνει δημιουργικά πράγματα και οι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή μαζί τους. Οπότε γι’αυτό με την πολύ σημαντική αποκλειστική  δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, κρατάμε 25 σχολεία σε όλη την Αθήνα ανοιχτά και το απόγευμα. Φέρνουμε όλη την πόλη, κατά κάποιο τρόπο, μέσα στο σχολείο. Συνεργαζόμαστε πια με μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα της πόλης, εκδηλώσεις αθλητικές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς. Οπότε το σχολείο γίνεται ένα ζωτικό κέντρο της γειτονιάς».
 

για τα όσα ειπώθηκαν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ότι αυτήν τη στιγμή το ζήτημα στη χώρα είναι να γίνουν επενδύσεις, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία, ώστε να μειώσουμε τη δυσβάστακτη φορολογία. Δεν θα μπορέσουμε να δούμε ανάπτυξη, αν η χώρα μας δεν γίνει ένας ελκυστικός προορισμός. Το βλέπουμε και αυτήν τη στιγμή και με τον τουρισμό στην Αθήνα. Μόλις άρχισε η Αθήνα να ανεβαίνει, εγκαινιάζονται διαρκώς καινούργια ξενοδοχεία. Το νέο ξενοδοχείο, στην οδό Μητροπόλεως, προσφέρει αυτήν τη στιγμή 150 καινούργιες θέσεις εργασίας». 

για την κεντροαριστερά

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εμένα είχε εμπλακεί το όνομα μου χωρίς ο ίδιος ουδέποτε να αναμειχθώ σε όλες αυτές τις ζυμώσεις για την κεντροαριστερά. Το είπα ευθαρσώς, το έγραψα ότι δεν με ενδιαφέρει εμένα αυτήν τη στιγμή να πάω να εμπλακώ σε τέτοιες ιστορίες γιατί η Αθήνα έχει πιεστικά προβλήματα. Νομίζω πάντως ότι το να συνεχίσει να σέρνεται αυτή η ιστορία και οι δυνάμεις να μη θέλουν να συνεργαστούν, νομίζω ότι είναι φθοροποιό για όλους. Κάποια στιγμή πρέπει να κλείσει. Πιστεύω ότι θα πρέπει να περάσει ένα σεβαστό χρονικό διάστημα προτού πάλι η κεντροαριστερά  μπορέσει να εμφανιστεί δυναμικά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Υπάρχει ένας ολόκληρος χώρος, κόσμος, πολιτικά άστεγος. Θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις αλλά φοβάμαι ότι θα είναι διεργασίες σε βάθος χρόνου».

για το αν υπάρχει πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τον κεντροαριστερό χώρο

Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Αυτό που προέχει είναι πρώτα από όλα να ξεκαθαριστούν οι πολιτικές. Είναι άλλο πράγμα να συζητάς για κέντρο και άλλο πράγμα να συζητάς για κεντροαριστερά. Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω πως πάμε να βγάλουμε αρχηγούς, χωρίς να έχουμε ξεκαθαρίσει τα ιδεολογικά και πολιτικά θέματα και τις θέσεις. Που πάει αυτός ο χώρος, τι επαγγέλλεται για την Ελλάδα, τι ακριβώς θα κάνει με τον δημόσιο τομέα, με αυτά που λέγαμε πριν, με τις επενδύσεις, με τη φορολογία. Αυτά είναι τα πολιτικά ζητήματα. Επομένως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουν αυτά, για να ξέρεις με βάση αυτά, ποιος είναι και ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί».

Ημερομηνία: 
Κυρ, 18/09/2016 - 18:35

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.