(12)

Οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Κάσελ Bertram Hilgen ήταν επίσημοι ομιλητές στην εκδήλωση για την Ημέρα Ενότητας που διοργάνωσε η Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα. Οι δύο δήμαρχοι αναφέρθηκαν στην κορυφαία έκθεση σύγχρονης τέχνης documenta 14 που το 2017 θα φιλοξενηθεί στις δύο πόλεις.

Χαιρετισμός του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη.

Είναι χαρά και τιμή για τον δήμο Αθηναίων να παρευρίσκεται στη σημερινή Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας. Μέρα γιορτής και υπόμνησης μιας κρίσιμης ιστορικής εξέλιξης, που υπήρξε σταθμός για την μετέπειτα ευρωπαϊκή πορεία. Την ευρωπαϊκή ενοποίηση, ιδέα και προοπτική.  

Η ευρωπαϊκή δημοκρατία  δεν φοβάται τον ανοιχτό, γόνιμο διάλογο, που χωρά και εμπεριέχει τις αντίθετες απόψεις, χωρίς να επιδιώκει κατ’ ανάγκη την συμψηφιστική σύνθεσή τους. Ένας τέτοιος διάλογος, σύνθετος και συναρπαστικός στα ποικίλα εκφραστικά του μέσα, έχει αρχίσει ήδη στην πόλη της Αθήνας, στο πλαίσιο της φημισμένης, και διεθνώς καταξιωμένης, εικαστικής διοργάνωσης,  της documenta 14, που η πόλη μας έχει τη χαρά, να φιλοξενεί μαζί βεβαίως με την πόλη και τον δήμο του Κάσελ .  

Η documenta ξεκίνησε δυναμικά, ναι προκάλεσε και αντιδράσεις, θετικές αλλά και ορισμένες επιφυλάξεις,  αλλά ποιος θα μπορούσε να καταλογίσει ευθύνες στη σύγχρονη τέχνη και έκφραση αν θέτει ενίοτε και με τρόπο προκλητικό, πρωτοποριακό ή πάντως μη αναμενόμενο ζητήματα του καιρού μας;  Αν μας ξεβολεύει από τα στερεότυπα και τις εγκατεστημένες απόψεις μας, αν μας καλεί  να στοχαστούμε πάνω σε μια γνώμη και άποψη που κανείς δεν υποχρεώνει εντέλει να ενστερνιστούμε;

 Η φιλοξενία της documenta 14,  αλλά και τα εγκαίνιά της στην Αθήνα τον Απρίλιο, είναι για την πόλη στοίχημα και δώρο. Η δημοτική αρχή της Αθήνας ,εγγυάται ως θεσμική αρχή της πόλης την ελευθερία της έκφρασης. Άλλωστε η γόνιμη παρακαταθήκη που η εικαστική διοργάνωση θα αφήσει στην πόλη έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται. Ο δήμος Αθηναίων παραχώρησε το Εκθεσιακό Κέντρο, και στηρίζει εμπράκτως με ένα ανοικτό δίαυλο σχεδόν καθημερινής επικοινωνίας και συνεργασίας. Παράλληλα με χαρά παρακολουθεί  το ευρύτατο δίκτυο συνεργασιών που οι άνθρωποι της documenta 14 αναπτύσσουν με τους πολιτιστικούς φορείς της Αθήνας, πανεπιστημιακές σχολές, ιδρύματα, δράσεις του δήμου Αθηναίων και μεμονωμένους καλλιτέχνες.

Ο διάλογος διαρκώς διευρύνεται, εμπλουτίζεται. Η απόσταση ανάμεσα στο Κάσελ και την Αθήνα, την Ελλάδα και τη Γερμανία, γεφυρώνεται με την πιο ενδιαφέρουσα πολυσημία! Στο επίκεντρο βεβαίως πάντα, ζητήματα δημοκρατίας, το φλέγον προσφυγικό, πλουραλισμός και πολυπολιτισμικότητα, «ασκήσεις ελευθερίας», Κοινωνία πολιτών, ο δημόσιος χώρος ως πεδίο  παρέμβασης, έκφρασης και  δημιουργικότητας.

Το «Μαθαίνοντας από την Αθήνα» έχει πάρει τη μορφή μιας αμφίδρομης διαδραστικότητας, εφικτή και χάρη σε όσους γενναιόδωρα στηρίζουν τη διοργάνωση . Σημαντικότατος και ο ρόλος της Aegean Airlines που διασφαλίζει την απευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων.

Με το βλέμμα στραμμένο στα εγκαίνια του Απριλίου, η Αθήνα, ο δήμος και ίδιος προσωπικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της documenta 14, τον δήμαρχο και την πόλη του Κάσελ για αυτήν την ξεχωριστή ευκαιρία και τιμή που προσφέρεται στην Αθήνα, και η οποία «συνομιλεί» με μία από τις αρχαιότερες παραδόσεις της πόλης – την φιλοξενία, ως προϋπόθεση και συνισταμένη πολιτισμού! 

Σας ευχαριστώ.      

Ημερομηνία: 
Δευ, 03/10/2016 - 21:10

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.