gkaminis10

Χαιρετισμός του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στα εγκαίνια της έκθεσης «ΑΘΗΝΑ 1940-1944.Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ», που έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ» του δήμου Αθηναίων. 

Σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στη σπάνια έκθεση, αρχειακού και φωτογραφικού υλικού,, εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, «Μελίνα», που τελεί υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και σηματοδοτεί την έναρξη του φετινού κύκλου δράσεων , «12  Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη».

Μια έκθεση, που σε καμία περίπτωση δεν «υπηρετεί» την εθιμοτυπία ενός ιστορικού εορτασμού. Αλλά χάρη στον ξεχωριστό, επίμονο και άρτια καταρτισμένο επιμελητή της, τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη, συνθέτει έναν πολυπεπίπεδο αφηγηματικό ιστό, για την Αθήνα και τους ανθρώπους της, στη διάρκεια μιας από τις πιο δραματικές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας: από τον πόλεμο του 1940 στην Κατοχή, και έπειτα στην Αντίσταση και την Απελευθέρωση της Αθήνας – μια μέρα – τομή στην ιστορία της πόλης και του τόπου. Μια μέρα γιορτής, που η Αθήνα τιμά και πανηγυρίζει, μαζί με την παγκόσμια κοινότητα που αντιτάχθηκε στον ναζισμό και τον φασισμό, το τέλος του αιματηρού Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Δεν είναι καιρός να περάσουμε από τα «Όχι» στο «Ναι», στη μεγάλη κατάφαση και προάσπιση της τελικά διόλου αυτονόητης και για τον μεταπολεμικό μας κόσμο, δημοκρατίας και των πολύτιμων κεκτημένων της;

Η έκθεση που εγκαινιάζουμε απόψε είναι ένα σπάνιο ιστορικό μωσαϊκό. Δίπλα στο φωτογραφικό υλικό εκτίθενται ανακοινώσεις οργανώσεων, παράνομος τύπος, αντιστασιακά φυλλάδια αλλά και δημοσιεύματα γερμανόφιλων εφημερίδων. Η επιδίωξη να έχει ο επισκέπτης μια όσο το δυνατόν πληρέστερη και χωρίς μονομέρειες εικόνα της κατοχικής περιόδου είναι εμφανής και καθόλα αξιέπαινη. Άλλωστε με αυτόν τον τρόπο τα αρχειακά τεκμήρια συνομιλούν με την ιστορία αλλά και γίνονται πολύτιμα σημεία αναφοράς όχι μόνον στη μνήμα\η και τη συνείδησή μας, αλλά και στον σημερινό, σύγχρονο στοχασμό.

Στη σημερινή κρίσιμη ευρωπαϊκή συγκυρία, με την τεράστια ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού αλλά και τις φωνές ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας και ρατσισμού να πυκνώνουν ανησυχητικά, πρέπει να αντισταθούμε στη μονομέρεια, τον λαϊκισμό, στους ισοπεδωτικούς συμψηφισμούς. Οφείλουμε παράλληλα να προστατέψουμε τη δημοκρατία από τη δημαγωγία, τις αυταπάτες, τη διάψευση αστόχαστα καλλιεργούμενων προσδοκιών. Να αντισταθούμε στους βάνδαλους. Να προασπιστούμε την ομοψυχία, να διασφαλίζουμε την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτό το πνεύμα, στο δήμο Αθηναίων αποφασίσαμε φέτος, το μνημόσυνο για την εκτέλεση της Λέλας Καραγιάννη, που το άγαλμά της βανδαλίστηκε με τον πιο επαίσχυντο τρόπο, να μετατραπεί σε μήνυμα σεβασμού στην ιστορική μνήμη της πόλης, στον αγώνα για τη διαφύλαξη των δημοκρατικών κεκτημένων.

Ημερομηνία: 
Παρ, 07/10/2016 - 09:10

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.