U60rKbrn

Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης», μία πρωτοβουλία του δημάρχου της Αθήνας, στοχεύουν στη συνεργασία των πόλεων για την αντιμετώπιση μιας σειράς θεμάτων από τη στέγαση έως την ένταξη.

Από τους Zoe Tabary και Zabihullah Noori

Λονδίνο, 21 Οκτωβρίου (Ίδρυμα Thomson Reuters)- Με μια πρωτοβουλία που έλαβε η Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές πόλεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αναφύονται από την προσφυγική κρίση, κατά την οποία εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει στην Ευρώπη από την αρχή του 2015.

Οι «Πόλεις Αλληλεγγύης» ξεκίνησαν από το δήμαρχο της Αθήνας Γιώργο Καμίνη και στοχεύουν να κάνουν τις πόλεις να συνεργαστούν καλύτερα για την αντιμετώπιση μιας σειράς πρακτικών ζητημάτων από τη στέγαση έως την ένταξη των προσφύγων.

«Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δεν μπορεί να εμφορείσαι από τις θεμελιώδεις αρχές της Ε.Ε., όπως η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, και να λες “όχι στην αυλή μου”», αναφέρει ο κ. Καμίνης στο Thomson Reuters.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω ενός κλίματος αυξανόμενης έντασης μεταξύ τον νεοφερμένων και των γηγενών σε όλη την Ευρώπη.

Οι εχθροπραξίες στη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μπουρούντι και το Νότιο Σουδάν εκτόξευσαν το συνολικό αριθμό των προσφύγων στα 21,3 εκ. το 2016, όπως αναφέρει αυτό το μήνα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Αυτή τη χρονιά, περίπου 170 χιλ. άνθρωποι έφθασαν μέχρις στιγμής στην Ελλάδα- την κυριότερη πύλη εισόδου στη Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες- διασχίζοντας τη Μεσόγειο, σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Περίπου 900 χιλ. πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από τις αρχές του 2015 έως τις αρχές του 2016, 80% εκ των οποίων πέρασαν μέσα από την Αθήνα.

«Όταν το 2015 ενέσκηψε η προσφυγική κρίση, η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων πέρασε μέσα από την Αθήνα, τη στιγμή που τόσο η χώρα, όσο και η πόλη ήταν εντελώς απροετοίμαστες να διαχειριστούν αυτή τη μαζική εισροή», αναφέρει ο κ. Καμίνης στην τηλεφωνική μας συνομιλία. Και προσθέτει: «Οι ευρωπαϊκές πόλεις χρειάζονται αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες σε τρία επίπεδα: μεταξύ των χωρών που γειτνιάζουν, μεταξύ των πόλεων στην ίδια χώρα, μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων».

Η Laia Ortiz, αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης, είπε στο Ίδρυμα Thomson Reuters, ότι «μια πρόκληση που οι ευρωπαϊκές πόλεις αντιμετώπισαν είναι πως η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την υποστήριξη των αιτούντων άσυλο διοχετεύεται στις κυβερνήσεις των εθνών περισσότερο από ό, τι στις πόλεις».

«Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε αυτήν την πρωτοβουλία», σημείωσε ο  δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης. «Ελπίζουμε ότι μόλις οι ιθύνοντες της Ευρώπης δουν πως οι πόλεις τρέχουν να υποδεχτούν τους πρόσφυγες- θα μας βοηθήσουν να διευρύνουμε την πρωτοβουλία μας και θα παρέχουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση», αναφέρει ο ίδιος.

 

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

 

Ο κ. Καμίνης αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές πόλεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις “Πόλεις Αλληλεγγύης” για την ενημέρωση των προσφύγων, για την άσκηση πίεσης για τη χρηματοδότηση των πόλεων σε ό, τι αφορά τη στέγαση και την ένταξή τους και να δεσμευθούν ότι θα δεχτούν τους αιτούντες άσυλο.

Μια σειρά πόλεων συμπεριλαμβανομένων του Άμστερνταμ, της Βαρκελώνης, της Λειψίας και του Γκντανσκ, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Η συμφωνία αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ των πόλεων και των δημαρχείων σε όλη την Ευρώπη, στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τη χειρότερη προσφυγική κρίση που γνώρισε η ήπειρος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Μάρτιο, η Βαρκελώνη υπέγραψε μια συμφωνία με το ελληνικό νησί Λέσβος -που έχει γνωρίσει τεράστια εισροή μεταναστών- δίνοντας συμβουλές στο πως να διαχειριστεί τις άχρηστες λέμβους και τα σωσίβια που συσσωρεύονται στο νησί.

Πάντως, ορισμένες προσπάθειες δεν ευοδώθηκαν και η αρχή γίνεται με αργά βήματα. Η αντιδήμαρχος της Βαρκελώνης, η κ. Ortiz, είπε ότι η πόλη προσφέρθηκε να δεχθεί 100 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά «η ισπανική κυβέρνηση δεν το επιτρέπει, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι δουλειά των πόλεων».

 

*το κείμενο αποτελεί άτυπη μετάφραση

Ακολουθεί η ηλεκτρονική διεύθυνση του δημοσιεύματος :

http://news.trust.org/item/20161021161151-9hts8/

 

Ημερομηνία: 
Δευ, 24/10/2016 - 15:35

  Όροι Χρήσης

  Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

  Περισσότερα

  Επικοινωνία

  Δημαρχιακό Μέγαρο
  Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

  Δημαρχείο
  Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
  Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
  Τηλ.  
  210 5287800

  Περισσότερα

  Σύνδεσμοι

  Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.  Περισσότερα

  Χάρτης Ιστότοπου

    Ροές RSS

  Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


  Χάρτης Ιστού
  Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.