Συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΑΘΗΝΑ984 και το δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν είναι μόνο όλες αυτές οι αντιδράσεις όπου χώνονται και οι χρυσαυγίτες για να κάνουν παιχνίδια. Είναι και το πως ανταποκρίνεται σε όλα αυτά τα τεράστια προβλήματα η πολιτεία. Το θέμα του ασύλου δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα»;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Είναι παθογένειες κακοδιοίκησης, μιας ελλιπούς προετοιμασίας του κράτους για να αντιμετωπίσει έκτακτες περιστάσεις αλλά το θέμα του μουσουλμανικού Τεμένους είναι κάτι ξεχωριστό. Οι πόροι υπάρχουν, το σχέδιο υπάρχει εδώ και δεκαετίες, μπορεί να χτιστεί σε ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, και τι θα πρέπει να κάνουμε; Θα πρέπει να αντιπαλέψουμε την ιδεοληψία, τον φανατισμό και την κακοπιστία. Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Το οποίο σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να προβληματιστούμε από το φαινόμενο των 200 παράνομων κατεσπαρμένων μέσα στο Λεκανοπέδιο τζαμιών τα οποία υπάρχουν, και να δημιουργηθεί κάτι το οποίο θα λειτουργεί στο φως της ημέρας, σε συνθήκες διαφάνειας. Και αυτό που είπε ο Αρχιεπίσκοπος, σχετικά με το ποιός θα έχει τη διαχείριση, θα τα βρούμε. Δεν μπορούμε όμως να συνεχίσουμε μια απαράδεκτη για ευρωπαϊκή χώρα, κατάσταση που υπονομεύει την ίδια μας την υπόσταση μακροπρόθεσμα».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Για τη συγκεκριμένη κατάληψη, γιατί εδώ έχουμε και μια παρανομία, είναι παράνομη η κατάληψη του χώρου έτσι δεν είναι»;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Φυσικά είναι παράνομη η κατάληψη του χώρου. Εγώ το ξέρετε διατηρώ μια θέση αρχής, η οποία δικαιώνεται. Δε θέλω κανείς να μου πει οτι εξισώνω τώρα τις καταλήψεις στέγης για τους πρόσφυγες με το Τέμενος. Αλλά από κάποια στιγμή και πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι ζούμε σε μια πόλη, όπου δε μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Είτε από κακοπιστία, είτε από καλοπιστία και ευγενή ελατήρια. Και εδώ είναι τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας να διατηρήσει την ευταξία στην πόλη. Ειδικά όμως στο θέμα του Τεμένους, που είναι ένα θέμα βαθύτατα πολιτικό, εφόσον συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, που δεν είναι ικανή να διασφαλίσει στοιχειώδεις συνθήκες κανονικής άσκησης της θρησκευτικής λατρείας σε ένα τμήμα του πληθυσμού, σε αυτό πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και να εκλείψει αυτό το αίσχος».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : «Υπάρχει και ένα κλίμα λίγο εθνικιστικής μικροψυχίας. Δε μπορεί να τιναζόμαστε και να φωνάζουμε για τις ορθόδοξες εκκλησίες σε άλλες χώρες και να μην έχουμε την ίδια στάση στο εσωτερικό».
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Πρέπει σε αυτό εδώ το σημείο να είμαστε απόλυτα σαφείς και κατηγορηματικοί. Είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας, είναι κανόνας στοιχειώδους λογικής, είναι κανόνας της έννομης συνταγματικής τάξης, να λήξει αυτό το αίσχος, να κτιστεί το Τέμενος το οποίο είναι και στην πιο απλούστερη μορφή του και να δώσουμε, να εκπέμψουμε το σήμα ότι παραμένουμε ακόμα μια δημοκρατική χώρα. Με τα προβλήματα της μεν, αλλά μια δημοκρατική και ανοιχτή κοινωνία».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Απ όσο γνωρίζω, ο δήμαρχος Μυτιλήνης αλλά και εσείς, ο δήμαρχος Αθηναίων, είσθε υποψήφιοι για τον τίτλο του “δημάρχου του κόσμου” λόγω του προσφυγικού. Το ζήτημα είναι τι Ελλάδα θέλουμε τελικά».
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Ξέρετε, η δημαγωγική λογική είναι να σε βάζει σε μια αντιπαράθεση με το γηγενή πληθυσμό, και να σε εμφανίζει ότι φροντίζεις τους πρόσφυγες και όχι τους ‘Έλληνες. Ότι είσαι ιδεοληπτικός. Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ή θα βαδίσουμε με τον κανόνα της κοινής λογικής που λέει οτι ζούμε σε μια εποχή μετακίνησης πληθυσμών όπου οι φράχτες δε μπορούν στην ουσία να συγκρατήσουν τίποτα και θα κοιτάξουμε με ένα συνθετικό τρόπο, και ενσωματώνοντας αυτούς τους ανθρώπους, να δημιουργήσουμε κίνητρα μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον δυτικό κόσμο, ώστε οι άνθρωποι να μείνουν στις χώρες τους. Αυτό προϋποθέτει ένα “σχέδιο Μάρσαλ” για τις χώρες αυτές. Αλλά με έναν συγκροτημένο, χωρίς ιδεοληψίες τρόπο, να πάμε να αντιμετωπίσουμε μια καινούργια πραγματικότητα».