dimarxos1

Γ. Καμίνης: «Η Γερμανία να εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας, που τρέφει τον εθνολαϊκισμό»

 «Η Γερμανία πρέπει να πειστεί ότι είναι και προς το δικό της όφελος να εγκαταλείψει την άκαμπτη πολιτική της λιτότητας που τρέφει το τέρας του εθνολαϊκισμού» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι δημαγωγοί και λαϊκιστές, δεξιάς και αριστερής κοπής, που μόλις προχτές ήταν αντικείμενο χλεύης είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν, από θέσεις εξουσίας, τη χίμαιρα ότι η εθνική περιχαράκωση, η επιστροφή στο έθνος κράτος, θα ξορκίσει τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Με μία φράση: «Όπισθεν ολοταχώς».

Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Λουκά Τσούκαλη «Η υπεράσπιση της Ευρώπης» και αναφερόμενος στη στάση των πολιτών σήμερα έναντι της Ευρώπης ο κ. Καμίνης σημείωσε: «Συχνά φέρνω στο μυαλό μου την περίφημη φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν ρωτήθηκε πώς θα τα καταφέρουν οι ‘Έλληνες στους κόλπους της ΕΟΚ; Η απάντησή του, αν θυμάμαι καλά, ήταν κάτι του τύπου : «θα πέσουν στο νερό κι εκεί θα μάθουν να κολυμπάνε». Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς σ’ αυτήν την αίθουσα ότι μάθαμε οι ‘Έλληνες να κολυμπάμε στα βαθιά ευρωπαϊκά νερά. Φαίνεται όμως πως ούτε οι υπόλοιποι ευρωπαίοι έχουν μάθει καλό κολύμπι. Γιατί όποτε αρχίζουν οι φουρτούνες στην ευρωπαϊκή θάλασσα -κάτι που τα τελευταία χρόνια συμβαίνει ολοένα και πιο συχνά-, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη, ότι τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις εξελίξεις».

Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι για την προϊούσα αποστασιοποίηση των λαών από το ευρωπαϊκό εγχείρημα, η Ευρώπη είχε ήδη προειδοποιηθεί με τα εθνικά δημοψηφίσματα για το Μάαστριχτ (1992, Δανία) και στη συνέχεια για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2005, Γαλλία & Ολλανδία). «Το μήνυμα όμως δεν κατανοήθηκε επαρκώς τότε» παρατήρησε ο δήμαρχος Αθηναίων, τονίζοντας: «Σήμερα έχουμε το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δημαγωγοί και λαϊκιστές, δεξιάς και αριστερής κοπής, που μόλις προχτές ήταν αντικείμενο χλεύης ως γραφικοί, είναι έτοιμοι πια να υπηρετήσουν, από θέσεις εξουσίας, τη χίμαιρα ότι η εθνική περιχαράκωση, η επιστροφή στο έθνος κράτος, θα ξορκίσει τα δεινά της παγκοσμιοποίησης, ‘όπισθεν ολοταχώς δηλαδή».

Αναφερόμενος στον συγγραφέα, ο κ. Καμίνης ανάφερε ότι προτείνει κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρώτη προσπάθεια υπέρβασης της παρούσας στασιμότητας, χωρίς να διαταραχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο σύνολό του. Π.χ. ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης κατά της ανεργίας συμπληρωματικό προς την εθνική δράση, μαζί με την καθιέρωση ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών κ.α. «Στο θεσμικό επίπεδο, η δημοκρατική νομιμοποίηση των αποφάσεων πρέπει να ενισχυθεί, ειδικά για τις χώρες που έχουν παραχωρήσει τμήμα της εθνικής τους κυριαρχίας ως μέλη της νομισματικής ένωσης» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, συμφωνώντας με τον συγγραφέα του βιβλίου για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα μπορέσει να προχωρήσει υπό την προϋπόθεση ότι η Γερμανία θα πειστεί και προς το δικό της όφελος να εγκαταλείψει την άκαμπτη πολιτική της λιτότητας που τρέφει το τέρας του εθνολαϊκισμού.

«Εάν η Ευρώπη δεν αποδείξει ότι ακολουθεί μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, το εγχείρημα δεν πρόκειται να ευοδωθεί. Γιατί αυτές οι καταλυτικές αλλαγές, προϋποθέτουν αναθεώρηση των συνθηκών και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία του δημοψηφίσματος ως τεχνική αναθεώρησης των συνθηκών τα τελευταία χρόνια δεν ευδοκιμεί στην Ευρώπη. Γιατί στα δημοψηφίσματα συχνά συμβαίνει κάτι που το ζήσαμε κι εμείς με τον πιο δραματικό τρόπο το καλοκαίρι του 2015 στη χώρα μας: Ο κόσμος βρίσκει την ευκαιρία να εκφράσει την απελπισία, την οργή και τον φόβο του» είπε ο κ. Καμίνης.

«Το βιβλίο αυτό συγκαταλέγεται στις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις εκείνες, που ολοκληρώνοντας την ανάγνωση, μένεις με την εντύπωση ότι δεν έμαθες απλώς κάτι ακόμη, αλλά ότι ο συγγραφέας σε έχει πάρει από το χέρι και σε έχει οδηγήσει σε ένα ολοκληρωμένο σύμπαν», κατέληξε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων.

Στην παρουσίαση του βιβλίου συμμετείχαν με ομιλίες τους ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Ημερομηνία: 
Παρ, 27/01/2017 - 10:35

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.