kaminis

Σημεία από την ομιλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στην έναρξη της δεύτερης ολομέλειας της δημοτικής παράταξης "Δικαίωμα στην Πόλη" στο Πνευματικό Κέντρο της Αθήνας.

 

Φυγή προς τα εμπρός.

Μάχη για την Αθήνα

Η γνώμη σας μετράει. Έχουμε μπροστά μας μάχη. Κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν είναι εκτός. Είστε όλες και όλοι χρήσιμοι, από όπου κι αν προέρχεσθε. Είναι η ώρα της σύγκλισης.  Όλες και όλοι πρέπει να ενεργοποιηθούμε, να ενώσουμε δυνάμεις  για την καλύτερη λειτουργία του δήμου. Για την μάχη της καθημερινότητας και της εικόνας της πόλης. Για να κερδηθεί το στοίχημα εκεί όπου η Αθήνα είναι σε ανοδική τροχιά. Στον τουρισμό. Στην καινοτομία. Την Κοινωνία Πολιτών. Τον πολιτισμό.

Τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Επιδιώκουμε με συνέπεια και σχεδιασμό την υλοποίηση των προγραμματικών μας στόχων.  Προβλήματα ανακύπτουν. Είμαστε οι τελευταίοι που θα τα κρύψουμε: καθυστερήσεις, γραφειοκρατία,  αγκυλώσεις, τριβές και δύσκολες σχέσεις με την κεντρική κυβέρνηση  ή και δικοί μας λάθος υπολογισμοί. Τα μελετούμε και αναζητούμε λύσεις. 

Σημαντικά έργα ολοκληρώνονται. Η ανακατασκευή του 2ου Γενικού Λυκείου – Θόδωρος Αγγελόπουλος, Αχαρνών και Χέιδεν.  Η εντυπωσιακή ανακαίνιση του κτιρίου του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής. Το Πάρκο για το παιδί και τον Πολιτισμό, στους Αμπελόκηπους. Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Η Θεοτοκοπούλου. Το Σεράφειο. Η πιλοτική παρέμβαση στο Εμπορικό τρίγωνο. Βιοκλιματικοί παιδικοί Σταθμοί. Το Δίκτυο Κοινωνικής κατοικίας. Το Ψηφιακό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα. Δημοτικά Ιατρεία που μετατρέπονται σε Πολυδύναμα Κέντρα παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών.  

Οι άξονες της πολιτικής παραμένουν σταθεροί. Η στόχευση μας διευρύνεται.   Στήριξη των φτωχών. Δίπλα σε αυτούς που μας έχουν ανάγκη. Ισορροπία κέντρου και γειτονιών. Στήριξη της Κοινωνίας Πολιτών, των νέων, των ενεργών ομάδων πολιτών. Ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας με τη βάση.  Διεθνής δικτύωση, ενεργή και στοχευμένη εμπλοκή σε διεθνή δίκτυα πόλεων και διεθνείς πρωτοβουλίες. Αναβάθμιση της Αθήνας, που είναι πλέον αξιόπιστος και ενεργός συνομιλητής.

Συνεργαζόμαστε.  Δικτυωνόμαστε. Ετοιμότητα, σχεδιασμός και ορθή διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης του προσφυγικού. Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες με τις «Πόλεις Αλληλεγγύης» που βρίσκουν αμέσως θετική ανταπόκριση.  Καινοτομία και έμφαση στο παιδί. Προγράμματα, όπως τα Ανοιχτά Σχολεία, πρωτοποριακές ιδέες  που κάνουν τα σχολεία ζωντανό κύτταρο στη γειτονιά. Ή όπως το πρόγραμμα προσωρινής στέγασης προσφύγων, για αντιμετώπιση ενός επείγοντος  επείγον ζητήματος, με αλληλεγγύη, ανθρωπιά αλλά στόχευση πάντα στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης.

Η Αθήνα, προορισμός σύγχρονου πολιτισμού. Τον Απρίλιο εγκαινιάζεται εδώ η documenta 14.  Ένα χρόνο μετά και για 12 μήνες, η πόλη έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

Συνθέτουμε τα καλά, προσπαθούμε με πολύ αγώνα, κάνουμε και λάθη, βεβαίως υπάρχουν και προστριβές – είναι μια δύσκολη εποχή. Δεν ζούμε σε άλλη χώρα! Ωστόσο δημιουργούμε, προχωρούμε, ολοκληρώνουμε.   

Κατανοούμε και την ανάγκη να εκφραστούν διαφορετικές απόψεις, από διαφορετικά συστήματα.  Διαφορετικές γνώμες που φυσικά υπάρχουν, όπως σε κάθε δημοκρατική παράταξη. Και βέβαια υπάρχουν και ζητήματα που ορισμένες φορές προβληματίζουν έντονα ή και διχάζουν την παράταξη. Δείτε την περίπτωση των Σχολικών Επιτροπών. Μπορεί να έγιναν κάποια λάθη τακτικής, αλλά στην ουσία της ήταν μια σωστή και αναγκαία απόφαση. Ακούγονται παράπονα από τα διαμερίσματα για τις αδειοδοτήσεις. Τα ακούμε. Τα λαμβάνουμε υπόψη. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις.

Χρειάζεται υπέρβαση. Ανασύνθεση. Ανοικτή, δημοκρατική κουβέντα, όπως αυτή που κάνουμε σήμερα.

Γιατί είναι άλλο να διαφωνείς κι άλλο επειδή διαφωνείς να παρεμποδίζεις το έργο. Όποιος δεν μπορεί ή δεν θέλει να προχωρήσουμε ενωμένοι και δυνατοί, δεν έχει θέση στην παράταξη.

Η παράταξή μας είναι πάνω από κόμματα. Όχι φυσικά από στείρο αντικομματισμό. Στην παράταξη μας όμως δεν έχουν θέση και οι πελατειακές σχέσεις. Η παράταξη πρέπει να αλλάξει ρόλο, να ανοιχθεί, να δραστηριοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τη βάση, να κτίσει δίκτυα και συμμαχίες στις γειτονιές. Να αναλάβει τις ευθύνες της. Να στρατευθεί ενεργά στη μάχη που δίνουμε για την Αθήνα. Μια μάχη με παρελθόν, παρόν και κυρίως μέλλον. 

Στα πολλά και κρίσιμα που έχουμε μπροστά μας είναι και να αρθρώσουμε ένα σύγχρονο, καινοτόμο, αυθεντικό αυτοδιοικητικό λόγο. Μαθαίνουμε για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περί απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για μία ακόμη φορά η κεντρική κυβέρνηση θέλει να μεταθέσει τα προβλήματά της στους δήμους, επιβαρύνοντας τελικά τον τόπο. Επιθυμούν οι κυβερνώντες την ακυβερνησία στη χώρα να την μεταφέρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δεν φτάνει η προοπτική μιας παρατεταμένης κυβερνητικής αστάθειας; Πρέπει να προσθέσουμε και την αδυναμία των τοπικών αρχών να διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών;   Για ποιο λόγο; Για να  οδηγηθούμε σε πλήρη παράλυση της εκτελεστικής εξουσίας ; Άλλωστε η κυβέρνηση αυτό που ουσιαστικά επιδιώκει είναι ανακατανομή δυνάμεων στις τοπικές εκλογές και αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, κι όχι αναλογική συμμετοχή των δυνάμεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Να εκλέγουμε αντί για δήμαρχο κομματική παράταξη; Γιατί να εξυπηρετήσουμε μικροκομματικά παιχνίδια και επιπλέον έναν ευρύτερο σχεδιασμό που στοχεύει στην αποδυνάμωση των δήμων  και στην ενδυνάμωση των περιφερειών;

Είμαστε σε μια εποχή κατά την οποία ο ρυθμιστικός ρόλος των πόλεων στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας αναβαθμίζεται διαρκώς παντού στον κόσμο. Δήμοι και πόλεις καλούνται να σηκώσουν το βάρος σημαντικών προβλημάτων και προκλήσεων : η ανθρωπιστική κρίση του προσφυγικού/μεταναστευτικού το δείχνει ξεκάθαρα.

Η στόχευση πρέπει να είναι λοιπόν στην τοπική αυτοτέλεια. Την οικονομική αυτονομία. Στην ενδυνάμωση της μητροπολιτικής  διακυβέρνησης. Της μητροπολιτικής Αθήνας.

Ημερομηνία: 
Τετ, 01/03/2017 - 20:45

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.