Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων κ. Γιώργου Καμίνη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» και την εκπομπή «Πρωινές διαδρομές» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη.
Για το θέμα των συμβασιούχων στην Καθαριότητα
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η κατάσταση στην Αθήνα είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη. Με αυτή τη ζέστη υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Αποκομιδή γίνεται μόνο σε νοσοκομεία, αγορές, βρεφονηπιακούς σταθμούς, γενικά σε σημεία μεγάλης σημασίας για τη δημόσια υγεία. Βεβαίως, αυτό συμβαίνει την ώρα που η Αθήνα σημειώνει το μεγαλύτερο ρεκόρ τουρισμού, όλων των εποχών. Τον Ιανουάριο του 2011, ξεκίνησα την πρώτη μου θητεία στον δήμο με το ίδιο πρόβλημα: είχαμε καταλήψεις από τους συμβασιούχους. Εργαζόμενοι, τους οποίους διαρκώς προσελάμβαναν και τους απέλυαν, δούλευαν με μπλοκάκια, ενώ στην ουσία προσέφεραν υπηρεσίες εργαζόμενων ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Ήταν “όμηροι” όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ο δήμος Αθηναίων για να τελειώσει αυτό το αίσχος και να εξυγιανθεί αυτό το καθεστώς, έχει κάνει αίτηση για 400 μόνιμες θέσεις, μέσω ΑΣΕΠ. Και ενώ βρισκόμασταν σε έναν καλό δρόμο, έρχεται η κυβέρνηση και ουσιαστικά παρατείνει τη θητεία κάποιων συμβασιούχων. Γιατί πήγαν και έκαναν αυτό το πράγμα; Για ψηφοθηρικούς λόγους; Και δεν βλέπουν αυτή τη στιγμή πόσο κοστίζει σε όλους μας αυτή η κατάσταση; Το Ελεγκτικό Συνέδριο τους απαντά ότι «αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε». Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να βρει μια νομοθετική λύση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην βρίσκονται διαρκώς σε αυτήν την κατάσταση και κυρίως να μην ταλαιπωρούνται οι δημότες».
Για το πως πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συμβασιούχων
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα βρούμε τη λύση. Θα πρέπει να τη βρει η κυβέρνηση. Να βρει έναν νομοθετικά τρόπο, ώστε να τερματισθεί αυτή η κατάσταση. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά ακόμη και επιστροφή των δεδουλευμένων».
Για το αν ίδιος και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι μπορούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Η ΚΕΔΕ μας εκπροσωπεί και είναι εκείνη που συνομιλεί με την κυβέρνηση. Βεβαίως, οι τόνοι πρέπει να πέσουν, γιατί πρέπει συνεχώς να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, όσο τεταμένη και αν είναι η κατάσταση. Η ΚΕΔΕ μπορεί να συνδράμει με τους νομικούς της και ας προσπαθήσουν να βρουν μια λύση».