Σημεία συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εκπομπή του Δημήτρη Οικονόμου.
Για την κοινή δήλωση Καμίνη - Μπουτάρη που αφορά στο πανεπιστημιακό άσυλο
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Υπάρχει πράγματι ο λαϊκισμός των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, αυτή η ιστορία με το άσυλο, του οποίου ο προορισμός είναι να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης, της διδασκαλίας και της έρευνας μέσα στο πανεπιστήμιο. Τελικά όμως επικρατούν πάρα πολύ συχνά ομάδες τραμπούκων, οπότε το άσυλο ουσιαστικά έχει καταργηθεί. Η παθογένεια αφορά και την πλευρά της αστυνομίας, η οποία παραδοσιακά ενώ έβλεπε να γίνονται αξιόποινες πράξεις μέσα στα πανεπιστήμια, εάν δεν υπήρχε πολιτική εντολή, δεν παρενέβαινε. Με τον Γιάννη Μπουτάρη το σκεφθήκαμε πάρα πολύ ψύχραιμα, παρεμβαίνοντας στο θέμα του ασύλου, γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη λειτουργία των πόλεών μας. Γίνονται πράγματα μέσα στις σχολές, που δεν χωράει ο νους. Είναι ντροπή. Μέχρι και εμπόριο ναρκωτικών γίνεται μέσα στις σχολές. Και το καταλαβαίνουμε πάρα πολύ καλά, ότι σε μια περιοχή που θεωρείται άβατο για την αστυνομία, θα «ανθίσουν» και οι χειρότερες μορφές εγκληματικότητας. Αυτά τα πράγματα θέλουν πολιτική βούληση. Θέλουν μια κυβέρνηση η οποία δεν θα φοβηθεί αυτό το λεγόμενο -που εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει πια- πολιτικό κόστος, και να διαφυλάξει την ελευθερία της έκφρασης, της διδασκαλίας και της έρευνας μέσα στα πανεπιστήμια. Η παρανομία πρέπει να βγει έξω από τα πανεπιστήμια».
Για τις σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Σε μια ευνομούμενη χώρα επιβάλλεται να σχολιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Αλλά ως προς τη νομική τους ορθότητα. Από 'κει και πέρα, όποιος αρχίσει να υπαινίσσεται ή να το λέει ξεκάθαρα, ακόμη χειρότερα, ότι οι δικαστές λειτουργούν με πολιτικά κριτήρια, φέρει το βάρος της αποδείξεως, γιατί είναι μια πάρα πολύ σοβαρή κατηγορία. Επομένως, σε μια δημοκρατία «ναι» στην κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά κριτική με βάση επιστημονικά κριτήρια. Αναφορικά με την τοποθέτηση της κυρίας Θάνου στη νομική υπηρεσία του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι κάτι το οποίο δεν μου αρέσει καθόλου. Γιατί η δικαιοσύνη, ακριβώς για να ασκεί τον παιδαγωγικό της ρόλο, δεν πρέπει μόνο να είναι ανεξάρτητη, πρέπει και να φαίνεται ανεξάρτητη. Οπότε, σκεφθείτε τώρα, πρόεδρος του Αρείου Πάγου η οποία διορίζεται -και κακώς προβλέπει έτσι το Σύνταγμα μας, αυτή είναι η ρύθμιση και πρέπει να αλλάξει- από την κυβέρνηση και από το υπουργικό συμβούλιο, δέκα μέρες μετά την συνταξιοδότησή της, να πηγαίνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Είναι ένα τεράστιο σφάλμα και νομίζω ότι στέλνει ένα πάρα πολύ κακό μήνυμα στην κοινωνία και τους δικαστές».
Για το άνοιγμα των καταστημάτων στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας τις Κυριακές
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Εμένα άποψη μου είναι, και την έχω πει πάρα πολύ καθαρά από την πρώτη στιγμή, ότι στις τουριστικές περιοχές στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο, πρέπει τα καταστήματα να έχουν την ευχέρεια να παραμένουν ανοικτά τις Κυριακές, υπό τον απαράβατο όρο τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Είμαστε μια τουριστική περιοχή, αυτό προσελκύει τουρίστες και πιστεύω θα προσελκύσει και τους Έλληνες στο κέντρο τις Κυριακές, γιατί το κέντρο χρειάζεται διαρκώς ζωή. Στο κέντρο υπάρχουν πάρα πολλοί διατεθειμένοι να ανοίγουν, αλλά δεν ξέρω αν φοβούνται πιθανότατα τις αντιδράσεις από τα συνδικάτα».
Για την άνοδο της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Το παλέψαμε συστηματικά μαζί με το υπουργείο, τον ΕΟΤ και τους παράγοντες του τουρισμού, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ποιός ήταν ο στόχος; Πρώτα από όλα, η Αθήνα να γίνει αυτόνομος τουριστικός προορισμός. Δηλαδή, να μην έρχεται κάποιος να μένει μια νύχτα μόνο για να δει την Ακρόπολη και να φεύγει, αλλά να μένει μέρες. Και κατά δεύτερο λόγο, να διευρύνουμε και την τουριστική περίοδο. Γι αυτό και με διάφορες εκδηλώσεις, με τον Μαραθώνιο, με τον Γύρο της Αθήνας, με τον Ημιμαραθώνιο, με τη γιορτή για τη δημοκρατία, το φόρουμ της δημοκρατίας το φθινόπωρο, αυτό το έχουμε καταφέρει».