ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 12ης Οκτωβρίου

«Η Απελευθέρωση της Αθήνας είναι η ιστορία που ενώνει, που γεφυρώνει τις διαφορές, που συνθέτει τις αντιθέσεις, που υποκλίνεται σε όσα, με αγώνες, απώλειες και μεγάλες θυσίες κατακτήθηκαν» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την τελετή έπαρσης της ελληνική σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, ανοίγοντας τις επετειακές εκδηλώσεις για την 12η  Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. 

«Η Αθήνα γιορτάζει, όπως κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα και ιστορική πόλη, τη λήξη του Β’ παγκόσμιου Πολέμου - όπως τιμούν και γιορτάζουν και οι λαοί της Ευρώπης τη συντριβή του φασισμού και τον τερματισμό των αιματηρών εχθροπραξιών. Γι αυτό και μιλώντας  για την Ευρώπη, είναι κρίσιμο να οριοθετηθούμε αποφασιστικά και δυναμικά απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας, έτσι ώστε να μην υπάρξει ξανά δρόμος ανοικτός στις δυνάμεις του φασισμού, του ολοκληρωτισμού και της μισαλλοδοξίας» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και κατέληξε:  «Η Απελευθέρωση της Αθήνας, αμόλυντη από τον αδελφοκτόνο εμφύλιο που θα ακολουθούσε, έστειλε και στέλνει ένα μοναδικό μήνυμα ελπίδας, ομοψυχίας, και ειρήνης. Αναδεικνύει τις αξίες της αλληλεγγύης, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Δηλαδή της κοινωνίας που είναι  ανοιχτή, ανεκτική και προπαντός δημοκρατική». 

Σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τον εορτασμό της ημέρας  το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Αττικής, ο δήμος Αθηναίων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η ΕΡΤ ανέλαβαν τη διοργάνωση με κεντρικό τόπο εκδηλώσεων το Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ,  στο Πάρκο Ελευθερίας. Εκεί  μεταξύ των άλλων δράσεων, φιλοξενείται από την 1η Οκτωβρίου έως και την 29η του μηνός, η έκθεση «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση» (επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης - καλλιτεχνική επιμέλεια: Παύλος Θανόπουλος).

Παράλληλα η έκθεση κόμικς «Ένα γλυκό ξημέρωμα. Ιστορίες κόμικς για την κατοχική Αθήνα». Μία διαφορετική ματιά των όσων συνέβησαν στην Κατοχική Αθήνα με το πενάκι των: Τόμεκ Γιοβάνη, Γιώργου Γούση, Σπύρου Δερβενιώτη, Πέτρου Ζερβού, Δημήτρη Καμένου, Λέανδρου, Τάσου Μαραγκού, Θοδωρή Μπαργιώτα, Αλέξιας Οθωναίου, Αλέκου Παπαδάτου, Θανάση Πέτρου, Soloup, Γιώργου Τραγάκη, Γιώργου Φαραζή, Πέτρου Χριστούλια (επιμέλεια: Γιάννης Κουκουλάς).

Δύο επιμορφωτικά σεμινάρια με τίτλο «Στα βάθη του καθημερινού», στα οποία προσεγγίζεται η κοινωνία της περιόδου 1940-44, σειρά ομιλιών-συζητήσεων από επιστήμονες, που καλύπτουν  ένα ευρύ φάσμα της ιστορίας της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις με μουσική και τραγούδια εργαλεία μνήμης και διάδοσης της Ιστορίας.

Ημερομηνία: 
Πεμ, 12/10/2017 - 14:10

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.