«Πριν από δύο χρόνια, σε μία από τις αλλεπάλληλες επιστολές μου προς τον κ.Τόσκα, του είχα επισημάνει το θέμα που επισημαίνουν και οι κάτοικοι στην μήνυση που έχουν καταθέσει: ότι αρχίζουν και ερημώνουν τα Εξάρχεια, φεύγουν δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, φεύγουν τράπεζες και επιχειρήσεις. Τα Εξάρχεια κινδυνεύουν να γίνουν μία no man's land, και δεν το ανέχομαι για μία γειτονιά της πόλης μου», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης μιλώντας στον Ρ/Σ ΘΕΜΑ 104.6 και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.
Για τα Εξάρχεια
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Πριν από δύο χρόνια, σε μία από τις αλλεπάλληλες επιστολές μου προς τον κ.Τόσκα, του είχα επισημάνει το θέμα που επισημαίνουν και οι κάτοικοι στην μήνυση που έχουν καταθέσει: ότι αρχίζουν και ερημώνουν τα Εξάρχεια, φεύγουν δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, φεύγουν τράπεζες και επιχειρήσεις. Τα Εξάρχεια κινδυνεύουν να γίνουν μία no man's land, και δεν το ανέχομαι για μία γειτονιά της πόλης μου. Μία μαύρη τρύπα μέσα στην καρδιά της πρωτεύουσας. Όσοι παρακολουθούν την κατάσταση ξέρουν ότι υπάρχει μία ώσμωση μεταξύ του κοινού με το πολιτικό έγκλημα, όπως έχω τονίσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν"».
Για το δικαίωμα στην ασφάλεια
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν υπάρχουν δικαιώματα σε μία δημοκρατία χωρίς ευθύνη. Το δικαίωμα είναι μία εξουσία που σου απονέμει η έννομη τάξη. Η ελευθερία. Πρέπει να την ασκείς με ευθύνη. Το δικαίωμα στην ασφάλεια το έχουν οι κάτοικοι και αυτό έχει προσβληθεί βάναυσα. Αυτό είναι το βασικό δικαίωμα. Από το δικαίωμα στην ασφάλεια εκπηγάζουν όλα τα δικαιώματα. Μην μας κάνουν μάθημα για δικαιώματα. Αυτό δεν είναι δικαιώματα. Αυτό είναι τραμπουκισμός»
Για τις ευθύνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν ασχολούμαι πλέον με τον κ.Τόσκα. Αυτό είναι θέμα του πρωθυπουργού, είναι στα χέρια του πρωθυπουργού να δώσει λύση. Θα πρέπει να παρέμβει και να βρει το σωστό μέτρο για το πώς θα επικρατήσει η ηρεμία και η κανονικότητα σε μία γειτονιά που έχει παραδοθεί στην ανομία. Ξέρετε την ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία της πόλης την εξασφαλίζει και η παρουσία της αστυνομίας. Δεν είναι ανάγκη η αστυνομία από την μία να απουσιάζει τελείως και από την άλλη να εμφανίζονται μεραρχίες που φεύγουν την επομένη. Αυτό δεν είναι σοβαρή αστυνόμευση».
Για το Πεδίον του Άρεως
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Μπορεί το Πεδίον του Άρεως να ανήκει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας, όμως το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι θέμα του κεντρικού κράτους, της πολιτείας, των υπουργείων Υγείας, στην πρόληψη και τη θεραπεία, και Προστασίας του Πολίτη στο σκέλος της καταστολής. Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, τον κ.Ξανθό, συνάντηση εδώ και δύο μήνες με θέμα τη δημιουργία κλειστών χώρων εποπτευόμενων χώρων χρήσης ουσιών. Κάτι που έχει δοκιμαστεί σε όλον τον κόσμο. Δεν μου έχει απαντήσει ούτε καν αρνητικά».
Για το πανεπιστημιακό άσυλο
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Τα Εξάρχεια βρίσκονται στο κέντρο ενός τριγώνου του οποίου οι κορυφές είναι η Νομική της Αθήνας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο. Εδώ καθόμαστε χρόνια και παίζουμε το κρυφτούλι με το άσυλο και το άσυλο πλέον δεν υπάρχει. Έχει καταργηθεί de facto. Έκανα μία ερώτηση στον κ. Παρασκευόπουλο όταν μας είχε καλέσει πριν από λίγο καιρό στο υπουργείο Παιδείας για να μιλήσουμε για τα πανεπιστήμια. Του λέω "μπορείτε να μου βεβαιώσετε ότι εγώ, ως πανεπιστημιακός, μπορώ να πάω αυτή την στιγμή να διδάξω στη Νομική σε μία αίθουσα και ότι θα είμαι προστατευμένος". Δεν πήρα απάντηση».
Για την ενοποίηση του ιστορικού κτιρίου του ΕΜΠ με το Αρχαιολογικό Μουσείο
Γ.ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν πρέπει να υποκύπτουμε στην εγκληματικότητα και να φεύγουν θεσμοί από την πόλη. Το Πολυτεχνείο πρέπει να φύγει, επειδή πρέπει να απλωθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και να ενωθεί με το Επιγραφικό Μουσείο. Εκεί θα μπορούσε να γίνει μία νέα Τριλογία, ένα κόσμημα για την Αθήνα με την πεζοδρόμηση των γύρω δρόμων και να απλώσουμε όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που τους έχουμε στα υπόγεια. Θα βοηθούσε».
Για την πρόταση της κυρίας Γεννηματά περί προ ημερησίας και εκλογών και το νσ για την αυτοδιοίκηση
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Για την πρότασή της, η κυρία Γεννηματά με είχε ενημερώσει. Συμφωνώ. Πρέπει πλέον να μπει στην πολιτική ατζέντα το θέμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας. Να ενημερώσει ο κ.Τσίπρας τη Βουλή για το τι συμβαίνει, τι δεσμεύσεις αναλαμβάνει και το τι έρχεται. Ειδικά, με το τελευταίο νομοθέτημα που μας παρουσίασαν, το σχέδιο για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, έχω απογοητευτεί τελείως. Γιατί είναι θέμα θεσμικό. Με τους δημοκρατικούς θεσμούς δεν μπορείς να παίζεις. Είμαι εναντίον αυτού του εκτρώματος. Φαντάζεστε αυτή την στιγμή στο δήμο Αθηναίων που έχουμε ήδη έξι-εφτά παρατάξεις με το υπάρχον σύστημα τι πρόκειται να γίνει; Αντί να κοιτάξουμε να ενδυναμώσουμε τους δήμους που κράτησαν την χώρα όρθια και να τους δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες, που ασφυκτιούν, ουσιαστικά φτιάχνουμε έναν γίγαντα με πήλινα πόδια».
Για τις επόμενες κινήσεις του
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Δεν αποκλείω τίποτα. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν σε περίπου ενάμιση χρόνο. Μέχρι τότε έχουμε να κάνουμε δουλειά».