ΝΕΑ

Δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» για την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε». 

«Σε κάθε σύγχρονη Πολιτεία, ο ρόλος του κεντρικού κράτους πρέπει να είναι στρατηγικός και επιτελικός: να χαράσσει τις γραμμές διακυβέρνησης, να δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, να διαπραγματεύεται με διακρατικούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιφερειακές διοικήσεις, από τη δική τους πλευρά, εξειδικεύουν τις κυβερνητικές επιταγές ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής, ενώ οι τοπικές αρχές είναι εκείνες που τις εκτελούν.

Στην Ελλάδα, όπου ο ανορθολογισμός είναι μάλλον ο κανόνας, η κυβέρνηση αποφασίζει να ιδρύσει μία εταιρία με σκοπό τις αναπλάσεις στην Αθήνα, θέλοντας να παίξει και τους τρεις ρόλους ταυτόχρονα. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιχειρεί. Όχι η συγκεκριμένη κυβέρνηση αλλά – διαχρονικά – το κράτος επιχειρεί με εταιρίες, μερικές φορές χρήσιμες, όπως εκείνες για την Ενοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας να προωθήσει παρεμβάσεις στην πρωτεύουσα, από κρατικούς φορείς που έχουν ένα κακό: κουβαλούν μαζί τους τις παθογένειες του κράτους.

Το νομοσχέδιο για τη σύσταση της εταιρίας “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.” αποτελεί μία κυβερνητική επιλογή που έχει ως στόχο να παρακάμψει τους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής της Αθήνας, με κίνητρα μικροκομματικά και εκλογικά. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να προβλέπονται στο νομοσχέδιο από προσλήψεις προσωπικού αορίστου κι ορισμένου χρόνου, μέχρι διοργανώσεις συνεδρίων κι άλλων προωθητικών ενεργειών. Κι όλα αυτά για τα έργα ανάπλασης στην Αθήνα. Η κυβέρνηση συνεχίζει, με τον πιο ακραίο και απροκάλυπτο τρόπο, την πάγια πολιτική των προκατόχων της, να κρατούν τον πρώτο δήμο της χώρας καθηλωμένο σε ρόλο απλού παρατηρητή σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα του οίκου του.

Είναι δυνατόν να υπάρξει σχέδιο ανάπλασης της Αθήνας, χωρίς την Αθήνα;

Κοιτάξτε που βρίσκεται η παράνοια: ο δήμος Αθηναίων ήδη υλοποιεί συγκεκριμένο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης. Η Αθήνα, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της, διαθέτει ένα σχολαστικά επεξεργασμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, με εξασφαλισμένους ευρωπαϊκούς πόρους (85 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 55 εκ. ευρώ από και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), και εγχώριους οικονομικούς πόρους της τάξεως των περίπου 70 εκ. ευρώ. Συνολικά το σχέδιο που υλοποιούμε ανέρχεται στα 200 εκ.ευρώ. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή στην πόλη μας, με την παράδοση μεγάλων έργων, όπως το Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, η Οικία Θεοτοκοπούλου, η Οικία Λέλας Καραγιάννη και πολλά ακόμα που αναβαθμίζουν την πόλη μας και την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να μας πηγαίνει προς τα πίσω σε ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος, αντί να κινηθεί – με εμάς αρωγούς – προς την κατεύθυνση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων; Είναι ή ώρα να κάνουμε τη δημοτική αρχή, τον πραγματικό κυβερνήτη στην πόλη της, όπως συμβαίνει στον δήμο της Νέας Υόρκης, στον δήμο του Λονδίνου και σε κάθε άλλη σύγχρονη μητρόπολη, κι όχι να βλέπουμε την κυβέρνηση να δρα ως αυτόκλητη δημοτική αρχή”.

Ημερομηνία: 
Παρ, 04/05/2018 - 10:00

    Όροι Χρήσης

    Κάθε επισκέπτης ή χρήστης του ιστότοπου "cityofathens.gr" οφείλει, πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων, να διαβάσει και να μελετήσει προσεκτικά τους όρους χρήσης.

    Περισσότερα

    Επικοινωνία

    Δημαρχιακό Μέγαρο
    Αθηνάς 63, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Κοτζιά), Τ.Κ. 10552

    Δημαρχείο
    Λιοσίων 22, Τ.Κ. 10438
    Τηλ. 1595 (χρέωση ανάλογα με την τιμολογιακή πολιτική του παρόχου σας)
    Τηλ.  
    210 5287800

    Περισσότερα

    Σύνδεσμοι

    Αρχείο με χρήσιμους συνδέσμους σε φορείς του δήμου Αθηναίων και της πολιτείας.



    Περισσότερα

    Χάρτης Ιστότοπου

      Ροές RSS

    Προστασία Προσωπικών Δεδομένων


    Χάρτης Ιστού
    Η κατασκευή του Ιστοτόπου έγινε με απόφαση Δημάρχου, από ομάδα εργασίας εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων και την Δημοτική Επιχείρηση ΔΑΕΜ χωρίς επιπλέον αμοιβή και κόστος, κάνοντας χρήση ΕΛ/ΛΑΚ λογισμικού.