Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες Συγγραφείς» η διοργάνωση Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, εγκαινιάζει την Τετάρτη 16 Μαΐου την πρώτη Σκυταλοδρομία Λόγου!
Συγγραφείς επιλέγουν ο καθένας το αγαπημένο του βιβλίο από διαφορετική κατηγορία λόγου (Ποίηση, Ιστορία, Βιογραφία/ Απομνημονεύματα/ Ημερολόγιο, Μυθιστόρημα, Νουβέλα-Διήγημα, Επιστήμη, Θέατρο, Βιβλία για παιδιά και εφήβους, Φιλοσοφία, Κριτική-Δοκίμιο, κ.ά.). Στη συνέχεια καλούν το συγγραφέα του βιβλίου αυτού σε ένα ανοικτό, δημόσιο διάλογο, παραδίδοντάς του τη Σκυτάλη προκειμένου, στην επόμενη εκδήλωση, να επιλέξει και να παρουσιάσει τον επόμενο από τους δώδεκα. Η δράση διαρκεί όλη τη χρονιά της διοργάνωσης. Συντονιστές-παρουσιαστές της εκάστοτε εκδήλωσης είναι εκπρόσωποι από το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών – καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, κ.ά. Παράλληλα στην εκδήλωση γίνονται αναγνώσεις και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.
Μέγας δωρητής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η πρώτη Σκυταλοδρομία Λόγου ξεκινά πανηγυρικά από το Δημαρχιακό Μέγαρο, αίθουσα Τελετών, την Τετάρτη 16 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30. Από την ποίηση στο δοκίμιο: Ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος είναι ο πρώτος που παραδίδει τη σκυτάλη στον συγγραφέα-δοκιμιογράφο Παντελή Μπουκάλα για το έργο του «Το αίμα της αγάπης». Συντονιστές της εκδήλωσης είναι ο Ηλίας Μαγκλίνης δημοσιογράφος και η Μαρία Παναγιωτοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας και γραφείου τύπου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η δεύτερη σκυταλοδρομία ακολουθεί τον Ιούνιο με επιλογή – έκπληξη από τον Παντελή Μπουκάλα!
Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των Γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή. Εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και στον Άη Στράτη (1952-1953). Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά όμως την επιβολή της δικτατορίας κατέφυγε ξανά στο Παρίσι και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967 και εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών. Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων ήταν το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό "Ξεκίνημα της Νιότης", ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο "Χωματόδρομος". Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού "Επιθεώρηση Τέχνης" από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συλλογικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς κ.ά.) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν σε ξένες γλώσσες. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα έργα του από τις εκδόσεις Κίχλη: «Σε βρίσκει η ποίηση» (2012), «Λυσιμελής πόθος» (2014), «Ο πυρετός της νοσταλγίας» (2015). Επίσης από την Κίχλη κυκλοφορεί η συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του, Ποιήματα Α’ (1943-1959), Ποιήματα Β’ (1959-2017).
Ο Παντελής Μπουκάλας γεννήθηκε στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Αθηνών. Από το 1989 γράφει στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" κείμενα κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού. Είναι διορθωτής και επιμελητής εκδόσεων. Από το 1980 έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις "Άγρα" τα βιβλία ποίησης "Αλγόρυθμος", "Η εκδρομή της Ευδοκίας", "Ο μέσα πάνθηρας", "Σήματα λυγρά", "Ο μάντης", "Οπόταν πλάτανος", καθώς ένα τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών, υπό τον τίτλο "Ενδεχομένως: Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου". Έχει μεταφράσει, για τον ίδιο εκδοτικό οίκο, τον ελληνιστικό "Επιτάφιο Αδώνιδος του Βίωνος του Σμυρναίου" και τα ποιήματα του τόμου "Επιτάφιος λόγος: αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα".
Το 2010 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή "Ρήματα". Πιο πρόσφατα έργα του: «Όταν το ρήμα γίνεται όνομα» (Άγρα, 2016) και «Το αίμα της αγάπης» (Άγρα, 2017).
Μέγας δωρητής της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 - Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).
Πηγή για τα βιογραφικά των συγγραφέων: βιβλιοnet