Με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, φωτογραφία και τέχνες, με την κινητή βιβλιοθήκη στις γειτονιές της πόλης, γιορτάζει η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με Μέγα Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, άλλον ένα μήνα με βιβλίο και ανάγνωση!
Το πρόγραμμα εξαπλώνεται και αγκαλιάζεται από κοινό κάθε ηλικίας, σε κάθε τόπο. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η συνεργασία των δήμων Αθήνας και Πειραιά στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για δράσεις πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με μεγάλη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονιών και κοινού πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια του προγράμματος Βιβλία σε ρόδες για παιδιά προσχολικής ηλικίας που θα υλοποιηθεί την ερχόμενη σχολική χρονιά. Η συνεργασία με καταξιωμένους φορείς πολιτισμού, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών, συνεχίζεται, με έργα όπως το «Αγαθόφρων, ο άτλας του συλλέκτη» να σημειώνουν τεράστια επιτυχία.
Αυτή την εβδομάδα η Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων θα βρίσκεται στα εξής σημεία:
Τρίτη 3 Ιουλίου | Πάρκο Χελντράιχ | 10:00-15:00
Τετάρτη 4 Ιουλίου | Σκουφά ΠΣΠΑ, Αγ. Διονύσιος | 10:00-15:00
Πέμπτη 5 Ιουλίου | Σεράφειο, Πειραιώς & Πέτρου Ράλλη | 17:00-19:00
Παρασκευή 6 Ιουλίου | Τρώων, Πετράλωνα | 17:00-21:00
Σάββατο 7 Ιουλίου | Πάρκο Κλωναρίδη (κάτω Πατήσια) | 10:00-15:00
Από την Κυριακή 1 μέχρι την Τρίτη 3 Ιουλίου στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες και σε διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων πραγματοποιείται η παράσταση «Οδυσσέας του Τζέημς Τζόυς: Ένα ορατόριο, ωδή στην καθημερινότητα, επεισόδια 11 & 18»: Η νέα παράσταση των Elephas Tiliensis σε συνεργασία με τους Δημήτρη Αγαρτζίδη και Δέσποινα Αναστάσογλου, βασίζεται στα κεφάλαια «Ναυσικά» και «Πηνελόπη» του κορυφαίου έργου του Τζόυς και δημιουργεί ένα ορατόριο για έναν άντρα τραγουδιστή, μια γυναίκα ηθοποιό, ένα χορό γυναικών (Σειρήνες) και μια μουσική μπάντα. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο τραγουδοποιός Παύλος Παυλίδης. Πρόκειται για μια «φιλοσοφική stand up comedy» που θέτει στο επίκεντρο την Πηνελόπη και δυναμιτίζει την εικόνα του Οδυσσέα και, στο πρόσωπό του, τον δυτικό πατριαρχικό τρόπο σκέψης!
Χώρος: Πειραιώς 260, κτίριο Η' . Ώρα: 21:00. Είσοδος: με εισιτήριο από 15€
Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στο πλαίσιο της δημοφιλούς ενότητας Έλληνες Συγγραφείς πραγματοποιείται η τρίτη Σκυταλοδρομία Λόγου. Η συγγραφέας Ρέα Γαλανάκη δίνει τη σκυτάλη στους Δημήτρη Δασκαλόπουλο και Μαρία Στασινοπούλου, περνώντας έτσι από την Πεζογραφία στη Βιογραφία – Εργοβιογραφία. Αφορμή είναι τα έργα τους για τον Καβάφη, τον Σεφέρη και η υπό έκδοση εργοβιογραφία του Μανόλη Αναγνωστάκη, και αφετηρία αποτελεί ειδικότερα το βιβλίο τους “Ο βίος και το έργο του Κ.Π. Καβάφη”, εκδ. Μεταίχμιο 2002 και 2013. Συντονιστές θα είναι ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου και ο δημοσιογράφος Μάκης Προβατάς. Η εκδήλωση είναι μια διοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καστανιώτη και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Χώρος: αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Αθηνών. Ώρα: 19:30. Είσοδος: ελεύθερη
Από τη Δευτέρα 2 Ιουλίου και μέχρι την Κυριακή 15 Ιουλίου στο πλαίσιο της πρωτότυπης και επιτυχημένης ενότητας Ανοιχτές Συλλογές, το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων διοργανώνει την έκθεση “Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία”: Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.ά. Εκτός αυτού, έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας. Χώρος: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Ημέρες & Ώρες: Τρ-Κυ 10:00-14:00. Είσοδος: ελεύθερη
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις:
Ξεναγήσεις από την πρόεδρο του Μουσείου, κα Νίκη Γρυπάρη θα πραγματοποιηθούν τα Σαββατοκύριακα 7 – 8 και 14 – 15 Ιουλίου στις 11.00 π.μ..
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά
Ξεφυλλίζοντας τις θάλασσες του Τσαρούχη!
Τετάρτη 11 (4 – 7 ετών) και Πέμπτη 12 Ιουλίου (8 – 12 ετών) , 11.00 – 13.00
Κόστος συμμετοχής 8 ευρώ / παιδί
Για πληροφορίες – κρατήσεις 210 80 62 636 – 7, Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη, Πλουτάρχου 28, Μαρούσι
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου, στην πετυχημένη ενότητα Ξένοι συγγραφείς, λίγες μόλις μέρες μετά τον βραβευμένο με Man Booker Prize 2017 αμερικανό συγγραφέα George Saunders, μετά από σπουδαίους συγγραφείς, όπως η Herta Muller,ο Ian McEwan, ο Abraham Yehoshua, η Hanya Yanagihara, κ.ά, η Αθήνα υποδέχεται έναν ακόμα διακεκριμένο συγγραφέα: Ο διεθνώς αναγνωρισμένος και βραβευμένος ιρλανδός συγγραφέας John Connolly, δημιουργός του διάσημου Τσάρλι Πάρκερ, επισκέπτεται την Αθήνα και συζητά με τον Ηλία Μαγκλίνη, συγγραφέα και αρχισυντάκτη της εφημερίδας "Η Καθημερινή” για το νουάρ, το μεταφυσικό και τα σκοτεινά βάθη της ανθρώπινης ψυχής Η εκδήλωση «Πώς γεννήθηκε η σειρά του Τσάρλι Πάρκερ: Το υπερφυσικό, το έγκλημα, οι πολιτικές προεκτάσεις» πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση της Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση και τις εκδόσεις BELL με τη στήριξη της Πρεσβείας της Ιρλανδίας.
Χώρος: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107. Ώρα: 20:00. Γλώσσα: Αγγλικά Διερμηνεία: Ελληνικά. Είσοδος: ελεύθερη
Την ίδια ημέρα Τετάρτη 4 Ιουνίου, στην ενότητα Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης, το A Book Affair - Temporärer Kunst-Buchladen φιλοξενεί την εκδήλωση ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: Τέχνη και λογοτεχνία: Ο καλλιτέχνης Θεόδωρος Γιαννάκης θα μιλήσει για την σημασία της λογοτεχνίας στη δουλειά του, θα δείξει αντικείμενα και βιβλία και θα μιλήσει για την ατομική του έκθεση που παρουσιάζεται παράλληλα στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου. Πρόκειται για μια διοργάνωση του Goethe – Institut και του Radio Athènes Insitute for the advancement of Contemporary Visual Culture, με την υποστήριξη του British Council, του Institut Français de Grèce και την ευγενική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη.
Χώρος: Radio Athènes. Ώρα: 19:30. Είσοδος: ελεύθερη
Την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 19.00 στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων ξεκινά η έκθεση "Footprint: Storytelling with Saris" της Monica Bose, βρετανίδας καλλιτέχνιδας πακιστανικής καταγωγής με έδρα την Ουάσιγκτον. Το «Footprint / Αποτύπωμα» είναι μια καλλιτεχνική εγκατάσταση με μικτές τεχνικές, ύφασμα σάρι, χαρακτική, κείμενα και βίντεο, που πραγματεύεται την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, καθώς και το τι μπορεί να κάνει ο κόσμος για τη θερμοκρασία του πλανήτη, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσια Δεληγιάννη, επιμελήτρια τέχνης - εικαστικός. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ένα εργαστήριο και μια performance, στις 12 & στις 18 Ιουλίου και ώρα 17:30 αντίστοιχα, με τη συνεργασία του Προγράμματος Στέγασης και Υπηρεσιών που υλοποιείται από την ΕΑΤΑ του δήμου Αθηναίων. Η έκθεση συγχρηματοδοτείται από το Sister Cities grant της DC Commission on the Arts and Humanities, που υποστηρίζεται από το US National Endowment for the Arts.
Χώρος: Σεράφειο δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη). Ώρα: 12:00-18:00.
Είσοδος: ελεύθερη
Το Σάββατο 7 Ιουλίου το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς διοργανώνει τη δράση «Αρχιτεκτονικές Ματιές στην Πόλη» στο πλαίσιο της ενότητας Ανακαλύπτοντας Θησαυρούς:
Πρόκειται για μια διαχρονική παρουσίαση με βιωματικά στοιχεία για σημαντικά κτήρια, γνωστά και λιγότερο γνωστά, του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Γνωρίζουμε την Αθήνα ως αστικό περιβάλλον, με έμφαση στον 19o και τον 20ό αιώνα. Γνωρίζουμε την τοπική ιστορία της Αθήνας μέσω και της αξιοποίησης πηγών (ιστορικών, λογοτεχνικών, και άλλων) και κατανόηση της έννοιας «μνημείο» και ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Χώρος: Kεντρικό κτίριο ΠΙΟΠ. Ώρα προσέλευσης 9:45-9:55. Ώρα έναρξης της διαδρομής 10:00 και διάρκεια ως τις 11:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με δήλωση στο: 210 3256924
Συνεχίζονται:
Από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 31 Ιουλίου οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του δήμου
Αθηναίων συμμετέχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Οι φετινές δράσεις -για παιδιά ηλικίας 6-14 ετών - εντάσσονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα στην ενότητα Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης.
Χώροι & Πληροφορίες: Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης (210 8810884) & Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη - Πάρκο για το Παιδί & τον Πολιτισμό (210 6929736). https://www.opanda.gr/images/Programe-KE-2018.pdf Συμμετοχή: ελεύθερη.
Μέχρι τις 15 Ιουλίου συνεχίζεται η έκθεση «Unpacking My Library» που διοργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες και έχει ξεκινήσει από την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Παίρνοντας τον τίτλο της από το ομώνυμο δοκίμιο του Walter Benjamin, η έκθεση έχει ως κεντρική θεματική την βιβλιοθήκη ως μεταφορά ενός χώρου διάσωσης, συσσώρευσης, ταξινόμησης και οργάνωσης της γνώσης. Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση πραγματεύονται πραγματικές ή φανταστικές βιβλιοθήκες, μελλοντικές ή παρελθούσες, με κυριολεκτική ή φασματική παρουσία που βρίσκονται στον φυσικό χώρο ή στο ψηφιακό περιβάλλον και προέρχονται από δώδεκα καλλιτέχνες από τη συλλογή, το αρχείο και τη βιβλιοθήκη του ΕΜΣΤ, καθώς και νέα έργα. Επιμέλεια: Τίνα Πανδή, Άννα Μυκονιάτη
Χώρος: Βιβλιοθήκη Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Ημέρες & Ώρες: Τρ-Κυ 11.00-19.00
Μέχρι τις 29 Ιουλίου θα συνεχίζεται η έκθεση Celebrating the growth of the Photobook within photographic practice που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου. Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2018 και ενταγμένη στη θεματική ενότητα του προγράμματος Το Βιβλίο και οι Τέχνες, το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας διοργανώνει μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο. Μια προσπάθεια να αναδειχθεί μια λιγότερο γνωστή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας, που καθιστά το βιβλίο ένα αυτοτελές έργο, παρουσιάζοντας βιβλία από καλλιτέχνες και άλλα σπάνια έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς. Ημέρες & Ώρες: Πε&Κυ 10:00-18:00, Πα-Σα 10:00-22:00. Πληροφορίες: photofestival.gr
Τέλος, παράταση μέχρι τις 13 Ιουλίου πήρε η έκθεση «Θησαυροί των Βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου Αθηνών - Έκθεση σπάνιου υλικού Βιβλιοθήκης Σχολής Θετικών Επιστημών: Βιβλία και χάρτες», η οποία ξεκίνησε τον Μάιο στο πλαίσιο της ενότητας Η Μεγάλη Γιορτή της Ανάγνωσης. Την έκθεση διοργανώνει η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων.
Χώρος: Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών, Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου. Ημέρες και Ώρες: Δευτέρα έως Παρασκευή 08:30-19:00, Σάββατο 09:00-14:00. Είσοδος ελεύθερη
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου» υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Θεσμικοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).