Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, επισκέφθηκε την Τρίτη 10 Ιουλίου, την Κινητή Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων, που ήταν σταθμευμένη έξω από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, στην οδό Σόλωνος.
Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων κ. Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεναγήθηκε στον χώρο της βιβλιοθήκης από τον κ. Γιώργο Φούτα, μέλος του ΔΣ του ΟΠΑΝΔΑ, ενημερώθηκε για τη λειτουργία και τη μέχρι σήμερα πορεία της και έγινε μέλος της βιβλιοθήκης, ακολουθώντας τη σύντομη διαδικασία εγγραφής.
«Το σύνθημα ΄Η πόλη διαβάζει - Βιβλία παντού!’ και ο πρωταρχικός στόχος της διοργάνωσης, να φέρει το βιβλίο και την ανάγνωση σε κάθε γειτονιά της πόλης, σε όλους τους κατοίκους της, κάθε ηλικίας και να κάνει το διάβασμα προσιτό, ευχάριστο και δημιουργικό για όλους, υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο μέσω της κινητής βιβλιοθήκης», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης.
Ο δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία του Οργανισμού Αθλητισμού Πολιτισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας που υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ξεκίνησε τον Ιούνιο τη λειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης για μικρούς και μεγάλους. Η Κινητή Βιβλιοθήκη θα ταξιδεύει σε διάφορα σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, Μέγας Δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η διαδικασία δανεισμού είναι απλή: Χάρη σε ένα αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό σύστημα, οι κάτοικοι της Αθήνας, μπορούν με την ταυτότητά τους να γίνονται μέλη της βιβλιοθήκης και να δανείζονται δωρεάν μέχρι δύο βιβλία κάθε φορά. Υπάρχουν περίπου 3000 τίτλοι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων - στα αγγλικά και γαλλικά - για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Οι χρήστες μπορούν να δανειστούν ελληνική και ξένη λογοτεχνία, βιβλία ειδικού ενδιαφέροντος (ελεύθερου χρόνου όπως μαγειρικής, ιστορικού περιεχομένου κ.ά), ενώ μπορεί κανείς εύκολα να αναζητήσει τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό στην ιστοσελίδα http://mobilelibrary.opanda.gr/.
Τα βιβλία μπορούν να επιστραφούν σε όποιο μέρος βρίσκεται κάθε φορά η Κινητή Βιβλιοθήκη ή και στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Αθηναίων στο Σταθμό Λαρίσης.
Ήδη από τις πολύ πρώτες ημέρες λειτουργίας η ανταπόκριση του κόσμου και τα σχόλια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Από την πρώτη κιόλας ημέρα λειτουργίας παιδιά που έπαιζαν στην πλατεία Αγίου Θωμά στο Γουδή μπήκαν από περιέργεια και κάθισαν μέσα ξεφυλλίζοντας βιβλία, αλλά και περαστικοί έμπαιναν και ζητούσαν πληροφορίες. Περίοικοι προσφέρονται να δωρίσουν βιβλία για να δανειστούν στη συνέχεια από άλλους. Το γεγονός ότι μπορούν να εγγραφούν επί τόπου κάτοικοι της πόλης μόνο με επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και συμπλήρωσης επί τόπου αίτησης - μέλους με δυνατότητα δωρεάν δανεισμού δύο βιβλίων ανά χρήστη τη φορά έχει τραβήξει τη προσοχή πολλών περαστικών που έσπευσαν μάλιστα σε κάποιες φορές να ειδοποιήσουν και γείτονες. Πολύ θερμή ανταπόκριση κόσμου υπάρχει σε διάφορες γειτονιές, όπως στα Πετράλωνα, στη Λαμπρινή, στο πάρκο Χελντράιχ, ενώ μεγάλη επιτυχία σημειώνει η παρουσία της Κινητής Βιβλιοθήκης σε χώρους όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις ή προγράμματα, όπως στην Τεχνόπολη ή στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.
Κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας, έγιναν 145 εγγραφές μελών και 170 δανεισμοί βιβλίων. Ο κόσμος βέβαια που επισκέφθηκε την κινητή βιβλιοθήκη, πήρε φυλλάδια και ενημερώθηκε είναι πολλαπλάσιος.
Λίγες πληροφορίες για την ιστορία της κινητής βιβλιοθήκης:
Η κινητή αυτή Βιβλιοθήκη ανήκει στη δημόσια κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας και κατασκευάστηκε το 1994 με χρήματα του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετείχε ελληνική βιβλιοθήκη. Στόχο τότε ήταν η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με τη χρήση της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν ο ΟΠΑΝΔΑ και η Κεντρική δημόσια βιβλιοθήκη της Βέροιας γίνεται εφικτή η παροχή υπηρεσιών δανειστικής βιβλιοθήκης σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας χωρίς καμιά πρόσθετη επιβάρυνση. Οι πολίτες έχουν πρόσβαση στον κατάλογο της κινητής βιβλιοθήκης που βρίσκεται αναρτημένος στο διαδίκτυο ενώ με τη συνεργασία των δυο φορέων εξασφαλίζεται ο συνεχής εμπλουτισμός της συλλογής. Πρόσφατα ένας από τους δωρητές της διοργάνωσης, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ) προσέφερε επιπλέον δωρεά 1000 βιβλίων για τον εμπλουτισμό της συλλογής. Τέλος πρέπει να σημειωθεί η αυξημένη χρήση υπηρεσιών κινητών βιβλιοθηκών, σύμφωνα και με τις διεθνείς τάσεις, εξαιτίας των τεχνολογικών δυνατοτήτων, του μικρού κόστους και της ευελιξίας προς παροχή υπηρεσιών σε υποβαθμισμένες περιοχές.
Κάθε μήνα θα ανακοινώνεται η διαδρομή της Κινητής Βιβλιοθήκης. Από 21 Ιουλίου-1η Σεπτεμβρίου η κινητή βιβλιοθήκη δεν θα λειτουργήσει. Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθεί εντός Ιουλίου. Τον Σεπτέμβριο η Κινητή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται ανά τακτά διαστήματα και στο 47ο Φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο.
Για το υπόλοιπο του μήνα Ιουλίου το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τρίτη 10 Ιουλίου: ΟΠΑΝΔΑ Σόλωνος (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων), 10.00 15.00
Τετάρτη 11 Ιουλίου: Πλατεία Κουμουνδούρου, 16.00-20.00
Πέμπτη 12 Ιουλίου: Λόφος Λαμπράκη, Πυθέου, 10.00-15.00
Παρασκευή 13 Ιουλίου: Πάρκο Δρακοπούλου, (συμβολή των οδών συμβολή των οδών Πατησίων, Πορφύρα, Λασκαράτου, Λ. Ηρακλείου-Άνω Πατήσια), 16.00-20.00
Σάββατο 14 Ιουλίου: Πλατεία Άγιου Θωμά, 10.00-15.00.
11.30-12.30 θα πραγματοποιηθεί και η δράση «ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Η καταγραφή δεδομένων στην ιστορία.» της Παιδικής Βιβλιοθήκης σταθμού Λαρίσης του ΟΠΑΝΔΑ, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Πότε ξεκίνησαν οι άνθρωποι να μετρούν τα κοπάδια τους, να καταγράφουν τη σοδειά τους; Ποια ανάγκη τους οδήγησε; Ποιοι ήταν οι τρόποι καταγραφής στο παρελθόν και πώς εξελίχθηκαν μέχρι τις μέρες μας; Για παιδιά 7-12 ετών
Δηλώσεις συμμετοχής : Παιδική Βιβλιοθήκη ΟΠΑΝΔΑ Σταθμού Λαρίσης, τηλ. 2108810884
Δευτέρα & Πέμπτη 13.00-19.00, Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 9.00-15.00
Τρίτη 17 Ιουλίου: Πάρκο Χελντράιχ, 10.00-15.00
Τετάρτη 18 Ιουλίου: Πλατεία Αγίου Ανδρέα, Λαμπρινή, 16.00-20.00
Πέμπτη 19 Ιουλίου: Σεράφειο – Πειραιώς & Π. Ράλλη, 17.00-21.00.
19.00-20.00 θα πραγματοποιηθεί και η δράση «ΔΟΜΗΜΕΝΑ» ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Οι άνθρωποι της πόλης μου – μια έρευνα.» της Παιδικής Βιβλιοθήκης δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Έξω από τη βιβλιοθήκη καταγράφουμε τους ανθρώπους της πόλης μας: άντρες – γυναίκες, παιδιά, μεγάλοι, παππούδες και γιαγιάδες, μελαχρινοί – ξανθοί, τι δουλειές κάνουν. Μέσα από τα δεδομένα που συλλέγουμε έχουμε μια πειστική εικόνα της πόλης σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο και μπορούμε να την περιγράψουμε με κλειστά τα μάτια. Για παιδιά 7-12 ετών
Δηλώσεις συμμετοχής : Παιδική - Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων – Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), τηλ.2106929736
Δευτέρα - Τρίτη 13.00-19.00, Τετάρτη - Παρασκευή 10.00-16.00
Παρασκευή 20 Ιουλίου: Τρώων Πετράλωνα, 17.00-21.00
Σάββατο 21 Ιουλίου: Πάρκο Κλωναρίδη (συμβολή των οδών Πατησίων & Καυτατζόγλου-Κάτω Πατήσια), 10.00-15.00
Πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα στο: mobilelibrary.opanda.gr και στα 210 8846009, 210 8236635. Email: [email protected]
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).