Το 25ο Θερινό Σχολείο-Συνέδριο «Δυναμικά Συστήματα και Πολυπλοκότητα» του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», η ομάδα ΘΑΛΗΣ + ΦΙΛΟΙ, οι Εκδόσεις Πατάκη και η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων διοργανώνουν την Παρασκευή 13 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στο «Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά» (Πινδάρου 6, Αθήνα) την εκδήλωση «Μιλώντας στην Αθήνα για το Χάος και την Πολυπλοκότητα».
Στον θαυμαστό κόσμο και στα μυστικά της πολυπλοκότητας και των χαοτικών φαινομένων θα μας ξεναγήσουν, με αφορμή το βιβλίο τους «Μιλώντας στην Αθηνά για το Χάος και την Πολυπλοκότητα» (εκδόσεις Πατάκη), ο συγγραφέας και μαθηματικός Τεύκρος Μιχαηλίδης και ο καθηγητής Τάσος Μπούντης, ο οποίος εργάζεται στον τομέα του χάους και των φράκταλ από την εποχή που εκπονούσε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ των ΗΠΑ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στη θεματική ενότητα «Το Βιβλίο και οι Επιστήμες» της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, Μέγας Δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
Μια ξαφνική, απροσδόκητη βροχή ματαιώνει τα εκδρομικά σχέδια της Αθηνάς, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη της προς τα μετεωρολογικά δελτία. Ο κύριος Αρχιμήδης, γείτονάς της, καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο, αναλαμβάνει να της εξηγήσει τις δυσκολίες στην πρόγνωση του καιρού εντάσσοντας το κλίμα σε μια γενικότερη κατηγορία φαινομένων που χαρακτηρίζονται ως χαοτικά. Εγκαινιάζεται έτσι μια σειρά συναντήσεων, στη διάρκεια των οποίων η νεαρή μαθήτρια μυείται στα μυστικά της πολυπλοκότητας, ενός σχετικά νέου γνωστικού αντικειμένου που συνδυάζει τα μαθηματικά με τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, σε μια προσπάθεια να ερμηνεύσει φαινόμενα που η παραδοσιακή σοφία δυσκολεύεται να διερευνήσει. Κουβεντιάζοντας με τον ηλικιωμένο καθηγητή, η Αθηνά και οι φίλες της θα έρθουν σε επαφή με έννοιες όπως η αυτοομοιότητα, τα φράκταλ, οι κλασματικές διαστάσεις, οι παράξενοι ελκυστές και θα καταλάβουν πώς όλα αυτά εμπλέκονται στη λειτουργία του σώματός μας, στην ανάπτυξη των φυτών, στον σχηματισμό των ακτογραμμών, στη μορφή των νεφών! Θα διαπιστώσουν πώς εξωτικά ονόματα όπως το σύνολο Mandelbrot, η χιονονιφάδα vonKoch, η καμπύλη του Hilbert και η σκόνη του Cantor δεν αντιπροσωπεύουν μόνο σχήματα απαράμιλλης αισθητικής αλλά σχετίζονται με τη συμπίεση, τη διάδοση και τη βελτίωση των εικόνων, με τη δημιουργία κινηματογραφικών εφέ, μέχρι και με την πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Τα τελευταία χρόνια, μία επανάσταση εξελίσσεται στο χώρο της επιστήμης που διατρέχει οριζόντια σχεδόν όλα τα πεδία της. Είναι η επανάσταση της πολυπλοκότητας που διακρίνεται πλέον παντού: στη φύση (από τους γαλαξίες μέχρι τα μόρια και τα άτομα), στην καθημερινή ζωή, στην οργάνωση των κοινωνιών μας, στις οικονομικές κρίσεις, στη δομή του διαδικτύου, και στην εξέλιξη των οικοσυστημάτων. Παντού ανακαλύπτουμε το κρυμμένο μυστικό της πολυπλοκότητας: ο μη-γραμμικός τρόπος που τα μέρη κάθε συστήματος συνεργάζονται για να δώσουν στο όλο μορφή και δυναμική πολύ πιο πλούσια από το απλό άθροισμά τους, γεμάτα με εκπλήξεις και νέα πληροφορία.
Οι ομιλητές θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τα κύρια χαρακτηριστικά της επιστήμης της Πολυπλοκότητας και του Χάους και να εξηγήσουν πώς μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά μας.
Βιογραφικά συγγραφέων:
Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κύπρο. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη μέση εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά μετά μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο τού Chevalier dans l' Ordre des Palmes Academiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας. Από τα αστυνομικά του ξεχωρίζουν : Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι, Πόλις, 2016 - Eγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής, Πόλις, 2015 και τα Πυθαγόρεια εγκλήματα, Πόλις, 2016.
Ο Τάσος Μπούντης εργάζεται στον τομέα του χάους και των φράκταλ από την εποχή που εκπονούσε το διδακτορικό του στη θεωρητική φυσική στο Πανεπιστήμιο Ρότσεστερ των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1970. Έχει διδάξει τη θεωρία των δυναμικών συστημάτων, του χάους και των φράκταλ στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, στο Πανεπιστήμιο Clarkson, στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών για 35 χρόνια. Είναι συγγραφέας 200 άρθρων και 6 βιβλίων, και έχει συνδιοργανώσει 5 διεθνή συνέδρια και 30 θερινά σχολεία "Μη γραμμικής δυναμικής, χάους και πολυπλοκότητας" στην Ελλάδα για φοιτητές και νέους ερευνητές. Το 2014 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα "Πολύπλοκα Συστήματα" και το 2015 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης Αθήνα 2018-Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).