Η διοργάνωση Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, μέγας δωρητής της οποίας είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα με δράσεις και εκθέσεις για όλους τους κατοίκους κι επισκέπτες της πόλης:
Όσοι ακόμα δεν έχετε προλάβει, ακόμα λίγες μέρες μένουν για να επισκεφθείτε δύο πολύ ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες, που διαρκούν ως την Κυριακή 29 Ιουλίου:
Η έκθεση Werkraum: Αγαθόφρων / Ο Άτλaς του συλλέκτη, την οποία διοργανώνουν η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μουσείο Μπενάκη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων:
3.696 βιβλία μεταφέρονται το 1840 από το Παρίσι στην Ανδρίτσαινα. Ο Αγαθόφρων Νικολόπουλος στέλνει τη συλλογή του χωρίς να καταφέρει ποτέ να φτάσει ο ίδιος. Τα βιβλία συνεχίζουν ορφανά το ταξίδι τους. Το 1931, ο Walter Benjamin στο «Αποσυσκευάζοντας τη βιβλιοθήκη μου/ Λόγος για τη συλλεκτική δραστηριότητα» καταγράφει σκέψεις που θα μπορούσε να είχε κάνει ο ίδιος ο Αγαθόφρων αν είχε ζήσει. Μια βιωματική εγκατάσταση διαμορφωμένη in situ.
Χώρος: αίθριο Μουσείου Μπενάκη. Ημέρες & Ώρες: Πε & Κυ 10:00-18:00, Πα & Σα 10:00-22:00. Είσοδος: ελεύθερη
και:
Η έκθεση “Celebrating the growth of the Photobook within photographic practice” που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2018. Mια προσπάθεια να αναδειχθεί μια λιγότερο γνωστή πτυχή της καλλιτεχνικής δημιουργίας στη χώρα μας, που καθιστά το βιβλίο, και ειδικότερα εδώ το φωτογραφικό βιβλίο, ένα αυτοτελές έργο, παρουσιάζοντας βιβλία από καλλιτέχνες και άλλα σπάνια έντυπα σε σχέση με τη φωτογραφία.
Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτίριο Οδού Πειραιώς. Ημέρες & Ώρες: Πε&Κυ 10:00-18:00, Πα-Σα 10:00-22:00. Πληροφορίες: photofestival.gr
Παρατείνεται μέχρι το τέλος της χρονιάς η έκθεση “Γιάννης Τσαρούχης: εικονογραφήσεις βιβλίων και τυπογραφία”, που είχε ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου στο πλαίσιο της πρωτότυπης και επιτυχημένης ενότητας Ανοιχτές Συλλογές σε διοργάνωση του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη με τη στήριξη του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων. Ο Γιάννης Τσαρούχης είχε φιλοτεχνήσει εξώφυλλα βιβλίων, προμετωπίδες, αφίσες και εξώφυλλα προγραμμάτων θεάτρου, εικονογραφήσεις συλλογών πολλών ποιητών όπως ο Ελύτης, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Καβάφης, κ.α. Εκτός αυτού, έκανε την επιμέλεια των ημερολογίων της Ιονικής και Εμπορικής Τράπεζας.
Χώρος: Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη. Ημέρες & Ώρες: Τρ-Κυ 10:00-14:00. Είσοδος: ελεύθερη.
Μη χάσετε μια εικαστική-αναγνωστική βόλτα στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της Εκθεσιακής Τριλογίας Σύγχρονης Τέχνης “Η Άγραφη Βιβλιοθήκη” - μια διοργάνωση του νεοσύστατου κέντρου εικαστικών τεχνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Annex M σε συνεργασία με την Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση, Διευθύντριας του Annex M.
Έως την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου διαρκεί το μέρος Α΄ της τριλογίας με τίτλο «Ο τελευταίος αναγνώστης», που περιέχει αναγνώσεις εμβληματικών κειμένων που συνδέονται με τις εικαστικές εγκαταστάσεις της έκθεσης, οι οποίες με τη σειρά τους εμπεριέχουν αναφορές σε εμβληματικά κείμενα.
Χώρος: Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών & Project Space. Ώρες: 19.00-24.00. Είσοδος: ελεύθερη
Όλο το καλοκαίρι και έως την Κυριακή 21 Οκτωβρίου θα συνεχιστούν οι δυο σπουδαίες εκθέσεις στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της ενότητας Το Βιβλίο και οι Τέχνες, σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου και διοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), οι οποίες εγαινιάστηκαν την Πέμπτη 19 Ιουλίου:
•Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ’60 και
•Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967
Η έκθεση Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967 επικεντρώνεται στην οργανική σχέση ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στην ελληνική εκδοτική ιστορία.
Από τη συνεργασία του Μάρκου Ζαβιτσιάνου με τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, του Γιάννη Κεφαλληνού με τον Ζαχαρία Παπαντωνίου, του Σπύρου Βασιλείου με τον Άγγελο Σικελιανό, του Γιώργου Γουναρόπουλου με τον Απόστολο Μελαχροινό, του Κώστα Κουλεντιανού με τον Γιώργο Σεφέρη, του Γιάννη Μόραλη με τον Οδυσσέα Ελύτη, το μεγαλύτερο μέρος σημαντικών εικαστικών καλλιτεχνών συνεργάστηκαν προσωπικά με κάποιον σημαντικό σύγχρονό τους ποιητή ή συγγραφέα. Ακόμα υπάρχουν περιπτώσεις, όπως του Κωνσταντίνου Καβάφη, ο οποίος χωρίς να συνεργαστεί με εικαστικούς καλλιτέχνες, ασχολείται προσωπικά με το σχεδιασμό, τη σελιδοποίηση, τις γραμματοσειρές και τις βινιέτες των εκδόσεων των ποιημάτων του.
Η έκθεση παρουσιάζει τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις, που ξεπερνούν τη συνηθισμένη έννοια της εικονογράφησης και κάνουν τον εικαστικό και λογοτεχνικό λόγο να συνυπάρχουν έως και σε περιπτώσεις προσωπικοτήτων, όπως ο Κόντογλου, ο Εγγονόπουλος, ο Πεντζίκης, που είναι εξ ίσου σημαντικοί συγγραφείς και ζωγράφοι μέχρι τη γενιά του ’70, όπου το βιβλίο, η εικόνα κι ο λόγος συχνά γίνονται πλέον ένα και μόνο έργο.
Η έκθεση Το βιβλίο ως έργο τέχνης - artist’s books από τα χρόνια του ΄60, με την πολύτιμη συνεργασία του ειδικού στο θέμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Κύριλλου Σαρρή, έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη έκθεση.
Από την παραδοσιακή συνεργασία των καλλιτεχνών με τους λογοτέχνες που μοιράζονται αισθητικές και ιδεολογικές ανησυχίες ή και πεποιθήσεις, αντιμετωπίζουμε ένα καινούργιο φαινόμενο από τα μισά και μετά του 20ου αιώνα – όπου οι εικαστικοί καλλιτέχνες συλλαμβάνουν και κατασκευάζουν βιβλία μόνοι τους ως αυτούσια έργα τέχνης.
Στην έκθεση, ξεκινώντας από το βιβλίο-αντικείμενο του Marcel Duchamp, Παρακαλώ αγγίξτε, της εποχής του υπερρεαλισμού, παρουσιάζονται επιλεκτικά διαφορετικοί τίτλοι και τόποι, όπου σημαντικοί καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το βιβλίο ως αυτούσιο και αυτόνομο έργο τέχνης. Η έκθεση συγκεντρώνει μια πολύπλευρη επιλογή από σημαντικά εικαστικά έργα υπό μορφή βιβλίου, τα περισσότερα από ιστορικούς πλέον σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Αμερική. Περνώντας ανάμεσα από τις τάσεις και τα κινήματα, από τον υπερρεαλισμό μέχρι την εννοιολογική τέχνη, από την idea art στην arte povera και τη land art, φτάνει σε πολλές σύγχρονες παραλλαγές του βιβλίου ως έργο τέχνης.
Χώρος: Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 - 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00. Είσοδος ελεύθερη.
Μπορείτε να κατεβάσετε φωτογραφικό υλικό με έργα της έκθεσης στο παρακάτω link https://www.dropbox.com/sh/x97cbul1ei7dai6/AADeH2pvm76tz6IAy47LjKgUa?dl=0
Στο πλαίσιο των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν, το Σεπτέμβριο, εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες, οικογενειακές δράσεις για παιδιά, καθώς και ξεναγήσεις με τους επιμελητές. Επίσης, θα διεξαχθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που συγκεντρώνουν ιστορικούς και κριτικούς της τέχνης, καλλιτέχνες, εκδότες και συλλέκτες, γύρω από τα θέματα και τα ερωτήματα που θέτουν οι εκθέσεις, ενώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μερικά από τα βιβλία θα βγουν από τις βιτρίνες για να μπορεί να δει το κοινό σελίδα – σελίδα και να απολαύσει την ανάγνωση ή το ξεφύλλισμα μερικών ιστορικών έργων.
Παράλληλα έως τις 31 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση “Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας ζωγραφίζοντας για τα βιβλία” που φιλοξενείται από τις 10 Ιουνίου στον εκθεσιακό χώρο του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος “Art & Environment”. Η έκθεση διοργανώνεται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη και το Costa Navarino και εντάσσεται στην ενότητα Το Βιβλίο και οι Τέχνες.
Το Σάββατο 28 Ιουλίου η Αθήνα 2018 Πσγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, η οργάνωση We Need Books και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων προσκαλούν στα “Παραμύθια που μας φέρνουν κοντά: αφήγηση παραμυθιών από όλο τον κόσμο σε διαφορετικές γλώσσες”. Το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα πραγματοποιείται αφήγηση παραμυθιών για τα παιδιά και τους επισκέπτες της πόλης που τα ελληνικά δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα. Παραμύθια απ' όλο τον κόσμο, στα φαρσί, τα αραβικά, τα γαλλικά, τα ουρντού και τα αγγλικά για παιδιά έως 11 ετών σε χώρους της πόλης. Ήδη τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση στο Ζάππειο. Αυτή τη φορά μιλάμε για τον κινέζικο πολιτισμό στα αραβικά! Μιλάμε για δράκους, υπέροχα κινέζικα ιδεογράμματα και την τέχνη της βιβλιοδεσίας με αφορμή το βιβλίο At the gates of China. Η εικονογράφηση είναι εμπνευσμένη από Περσικές μινιατούρες. Πρόκειται για ένα μικρό βιβλίο που μας βοηθά να ανακαλύψουμε, με όχημα τη φαντασία, μια περίοδο της Αραβικής ιστορίας που είναι ελάχιστα γνωστή. Η αφήγηση θα γίνει στην αραβική γλώσσα από την Fatiha Benradwane από το Μαρόκο και στο τέλος τα παιδιά θα κατασκευάσουν το δικό τους χειροποίητο ημερολόγιο-σημειωματάριο.
Χώρος: Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου. Ώρα: 17:30–19:30. Συμμετοχή: ελεύθερη με κράτηση στο [email protected]. Γλώσσα: Αραβικά.
Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του δήμου Αθηναίων συμμετέχουν στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης:
Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη δήμου Αθηναίων, Πάρκο για το παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ)
Τρίτη 24.7| 17:30-18:30 Αγαπημένα δεδομένα για μένα: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών Παρασκευή 27.7| 11:30-12:30 «Αριθμημένα» δεδομένα: Από το μηδέν ως το δέκα Για παιδιά ηλικίας 4-6 ετών Τρίτη 31.7| 17:30-18:30 «Περασμένα» δεδομένα: Η λεία ενός πειρατικού πλοίου Για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών
Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης)
Τρίτη 24.7| 11:30-12:30 «Αγαπημένα» δεδομένα για μένα: Τα βιβλία, οι ταινίες, η μουσική μου Για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών
Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η προεγγραφή στα τηλ. 210 6929736 για την Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη και 210 8810884 για την Παιδική Βιβλιοθήκη σταθμού Λαρίσης, καθώς και ηλεκτρονικά με αποστολή email στο [email protected] και [email protected], αντίστοιχα.
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης ‘Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου’ υλοποιείται χάρη στη στήριξη και των δωρητών: Μέγας δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χρυσοί δωρητές είναι το Ίδρυμα Ι. Λάτση και η εταιρία Core Α.Ε. Δωρητές είναι το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), το Ίδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη και ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ). Πολύτιμοι υποστηρικτές είναι η Aegean Airlines, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και η εταιρία Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ).